7óra7

Csetepaté lesz a Kőszegi Várszínházban

Csetepaté lesz a Kőszegi Várszínházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Chioggiai csetepaté (plakát) Egyetlen, látszólag jelentéktelen epizód – Toffolo hajóslegény megkínálja a menyasszony Luciettát sütőtökkel – ez bolygatja fel a tengerparti halászfalu minden tagjának életét... Vagy mégsem annyira jelentéktelen epizód?

"Én nagyon hálás vagyok azért, amit értem tett, és a többi menyasszony is nagyon hálás... és ha elmegy innen, nem szeretném, ha olyanféle pletyka terjedne el mindenütt, hogy a chioggiai nők veszekedősek; mert az, amit itt láttak és hallottak, csak véletlen volt. Mi jóravaló nők vagyunk és tisztességes nők vagyunk, de jókedvűek is vagyunk és mulatni akarunk és táncolni akarunk és ugrabugrálni akarunk. És azt akarjuk, hogy mindenki elmondhassa rólunk: éljenek a chioggiai nők, éljenek a chioggiai nők!"

Az előadást 13-án, 14-én, 15-én, 17-én, 19-én, 20-án, 21-én és 22-én (esőnapok: 16., 18., 23.) láthatja a közönség a Brenner udvarban, este fél 9 órai kezdettel. Az előadás szereplői: Gazsó György, Pogány Judit, Bánfalvi Eszter, Takács Géza, Kocsis Pál, Kovács Zsolt, Nagy Mari, Parti Nóra, Szilágyi Csenge e.h., Hevér Gábor, Formán Bálint, Epres Attila, Hollósi Frigyes, Béli Ádám, Némedi Árpád, Bárány Tamás, Sebesi Tamás.

A szereplők

Chioggiai csetepaté - Bánfalvi Eszter

Rászorulós Lucietta (Bánfalvi Eszter)

Lucietta fiatal lány, aki unatkozik a férfiak nélkül, hiába a csipkeverés. Így aztán míg a férfiak távol vannak, flörtölni kezd az itthon maradt Toffolóval. Bár a fiú nem is igazán érdekli, mégis baj lesz belőle, hisz a szomszéd lányok szeme láttára enyeleg (naná!), ami elindítja a pletykát. Persze Luciettát se kell félteni, ő is tücsköt-bogarat összehord Orsettáról és Checcáról. Arra azonban Lucietta nem számít, hogy a tengerről hazatérő vőlegénye, Titta-Nane szakítani fog vele. S bár valójában egyikőjük sem akar véget vetni a kapcsolatnak, de mindketten nagyon makacsok...

Túrócska Checca (Szilágyi Csenge)

Checca üde és friss, de a világra rácsodálkozó arca mögött már ott van a rátermett, talpraesett nő. Tizenhét elmúlt, és ugyan még nincs jegyese, de már nagyon vágyik rá. Nővérének, Orsettának is van már vőlegénye. Checának igazán Titta-Nane tetszik, főleg azért, mert ő másé, Luciettáé. Ám amikor feltűnik a színen Toffolo, felismeri a kínálkozó lehetőséget és lecsap a fiatal fiúra…

Tetű Toffolo (Formán Bálint)

Toffolo azon kevesek egyike Chioggiában, akik nem halászbárkán dolgoznak. Akárcsak Checca – ő is árva. Halász édesapja már régen odaveszett a tengeren. Egyedül kell boldogulnia a világban, de nagybátyjának köszönhetően nemsokára egy személyszállító hajóra kerül, ami kiemeli őt a közösségből. A bizonytalan és veszélyes halászat helyett havi fix jut neki, ami lehetőséget ad arra, hogy megházasodjon. Checcát nézi ki magának, és hogy még jobban fölhívja magára a lány figyelmét, Luciettával kezd el flörtölni. Végül is ez indítja el a csetepatét, ami az eljegyzések felbomlásához vezet... Vajon kinek az oldalán leli meg a boldogságot Toffolo?

Chioggiai csetepaté - Epres Attila

Kandúr Isidoro (Epres Attila)

Eredetileg nem chioggiai, Velencéből érkezik. A főbírót helyettesíti, de ő maga eredeti státuszát tekintve csak jegyző. Viszont Muréna főbíró úr most nem tartózkodik otthon, és addig Isidoro tölti be a legmagasabb törvénytiszti posztot. Egyből felismeri, hogy Toffolo verekedési ügye jelentéktelen, mégis, amikor tudomást szerez arról, hogy a nőket is kihallgathatja, mintha megjönne hozzá a kedve. Nem rejti véka alá, hogy Checca tetszik neki a legjobban, hogy hogy nem a kihallgatást is vele kezdi. A formális kereteket hamar elhagyva a szerelemről kezdi faggatni, felajánlja a segítségét a vőlegénykerítéshez és a hozományát is megtoldaná. Vajon miért?

Don Vicenzo (Hevér Gábor)

Igen, a látszat nem csal – Vicenzonak nincs csúfneve. Különös dolog ez, hiszen ő is chioggiai, aztán mégsem. Ő nem halász olyan értelemben, mint Toni vagy Fortunato, inkább olyan kiskereskedőféle, aki megveszi a halakat, hogy aztán eladja őket. Nem ő a ranglétra csúcsa, de tehetősebb, mint a többiek. Viszont érdeke, hogy a halászok neki adják el a fogásukat, ne pedig a nagykereskedőknek. Igyekszik velük jó viszonyt fenntartani, de ennek oka nem csak az önös érdek, tiszteli a halászokat, és nem utolsósorban szívesen elpoharazgat velük. Kívül áll a szoros közösségen, de próbálja a halászokat védeni, mikor Isidoro börtönbe akarja csukatni őket. Ez már megint kétoldalú; egyrészt nem akar rosszat ezeknek a derék embereknek, másrészt pedig, ha a halászok börtönbe kerülnek, nem lesz, aki halat szállít neki.

Sügér Fortunato (Kovács Zsolt)

Derék halász, Toni bárkáján dolgozik. Sokat van távol a családjától; a feleségétől Liberától, és két sógornőjétől, Checcától és Orsettától. Szenvedéllyel viseltetik a halak és hivatása iránt, és nem veti meg a finom italokat és tubákokat sem. Ha ajándékról van szó, mindig gondol a családjára, mostani útjáról finom kukoricalisztet hoz, pedig nem élnek túl jó körülmények között. Hatalmas közlésvágy tombol benne, de valaki mindig félbeszakítja. Sokan nem értik őt, mert hadar, de a családja és a környezete számára ez már megszokott. Isidoro és Vicenzo értetlenkedése Fortunato mondókája hallatán vicces helyzeteket eredményez. Néha szükségét érzi, hogy megleckéztesse az őt körülvevő fehérszemélyeket, de békés természete hamar elcsitítja őt. Igazi szeretnivaló ember, akinek ha megvan a maga boldogsága – amihez nem kell sok –, nem bolygat másokat.

Canocchia (Béli Ádám)

Canocchia (ejtsd: Kánokkia) a legfontosabb ember a városban! Hogy miért? Ő árulja a sült tököt, ami köztudottan a chioggiaiak egyik kedvenc eledele. Portékája mindig friss és hívogatóan sötétnarancsszínű. Ő maga egyedül rója az utcákat, hogy eladhasson egy kis csemegét. A sült tök nagyon olcsó, nem lehet rajta meggazdagodni, másnak örömet szerezni annál inkább! De mindebből szegény Canocchia csak az ő és a munkája iránti lenézést érzékeli vagy teljes közönyt. Bolond az, aki sülttökárussá lesz Chioggiában!

Chioggiai csetepaté - Takács Géza

Csuka Titta-Nane (Takács Géza)

Az egyik legszebb szál legény ezen a vidéken! Jegyese ugyan Lucietta, de Checca is őt nézte ki magának. Fiatal és temperamentumos, könnyen elragadja az indulat – főleg, ha a szerelemről van szó. Ám a robbanékonyságot sugárzó külső érzelmes belsőt takar. Ami fontos neki, azért minden körülmények között kiáll – csak néha szüksége van egy kis időre, hogy átlássa, mi is az valójában. Sokszor erőből próbálja megoldani a dolgokat – de hát ilyenek a férfiak, nem? Heves indulatai a meggyőzés hatására hamar elcsitulnak.

Hering Beppe (Kocsis Pál)

Toni családjának másik férfitagja Beppe, aki Orsetta jegyese. Látszólag heves a természete, de haragja pillanatok alatt elpárolog. Könnyen meg lehet őt vezeti, sokszor nem tudja, kinek is higgyen. A családban húga, Lucietta dominánsabb egyéniség, annak ellenére, hogy nő. Lucietta kicsit féltékeny is arra, hogy Beppe milyen jól megvan Orsettával és időnként megragadja az alkalmat, hogy felkavarja kapcsolatuk állóvizét. De Beppe szándékai komolyak és holmi pletyka nem tántoríthatja el őt céljai elérésétől.

Chioggiai csetepaté - Kocsis Pál

Kosár Toni (Gazsó György)

A halásztársadalom egyik legmegbecsültebb tagja, saját halászbárkáján majdnem fél tucat embert foglalkoztat. Munkájában komoly szervezőerő, és a magánéletben is megfontolt ember. Az ellenszegülési kísérletek vele szemben hatástalanok, ha ezt valaki mégis megkísérli, akkor bizony előkerül a nadrágszíj, aminek látványa már bőven elég a megadáshoz. Toni is szívesen italozik jó társaságban, ami szerencsére akad Chioggiában. Békeszerető ember, nem idéz elő konfliktust, inkább igyekszik megoldani a problémákat.

Mackó Orsetta (Parti Nóra)

A Schiantina család középső nőtagja igazi temperamentumos olasz nő. Tisztességes lány, várja jegyesét, a tengerről hazaérkező Beppét. Szellemességért nem kell a szomszédba mennie, minden sértésre akad egy csípős válasza. Fellépése határozott, ami a szívén, az a száján. Alapvetően jót akar mindenkinek, és haragja sem igazi komoly harag. Igazi szeretnivaló lány, és ő is nagyon tud szeretni, de vajon képes-e megtartani kedvesét, Beppét, miután Lucietta bemocskolta őt a férfi előtt?

Tepsi Pasqua (Pogány Judit)

Férjével, Tonival és annak két testvérével éldegél Chioggiában. Ura és parancsolója szolid terror alatt tartja, de ő szereti felvenni az áldozat és hipochonder szerepét. Emellett igazi nagyszívű asszony, de rejtőzködően heves természetének köszönhetően bármikor robban, és soha nincs ellenére egy kis veszekedés. Nagy riválisa Libera, akivel gyakorta marják egymást, ha úgy kívánja a helyzet, de ugyanolyan gyorsan ki is békülnek, elvégre sorstársak. Pasqua reménykedik sógorai boldogságában, de vajon sikerül-e Beppének és Luciettának házasságot kötnie választottaikkal?

Varjú Libera (Nagy Mari)

Ebbe a kistermetű, törékeny asszonyba annyi energia szorult, hogy nem is gondolnánk! Hatalmas szeretettel van a férje iránt, minden szavát elfogódottsággal hallgatja, kicsit annak is a reményében, hogy egyszer majd ő is szóhoz jut. Ez ritkán esik meg, ezért beszélőkéjét az asszonytársaságban igyekszik érvényesíteni. Néha kicsit határozatlan, a férje nélkül nem szívesen hoz nagy döntéseket. Húgai kérőit is rendre elüldözi, ha nincs jelen az ura. Lehet, hogy ezzel megnehezíti, esetleg meg is gátolja a lányok férjhezmenetelét?

>>> Chioggiai csetepaté - színlap, időpontok >>> A Kőszegi Várszínház műsora

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr478000311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása