7óra7

Bolsoj-ügy – Előzetesben marad a Filin elleni támadás felbujtója

Bolsoj-ügy – Előzetesben marad a Filin elleni támadás felbujtója

2013. 07. 06. | 7óra7

Nagyszínház, Moszkva A táncosért tetemes óvadékot tettek volna le, és az orosz művészeti élet ismert személyiségei is kiálltak mellette. A bíróság azonban egyetértett a nyomozóhatóság képviselőjével, aki azzal érvelt Dmitricsenko szabadon bocsátása ellen, hogy a neves táncos szabadlábra kerülve megpróbálna nyomást gyakorolni a nyomozókra társadalmi kapcsolatai révén.

A Bolsoj szólistájának szabadon engedése fejében családja félmillió rubel (mintegy 3,5 millió forint) vagy annál is nagyobb értékű óvadékot tett volna le, emellett több mint harminc ismert orosz művész, színházigazgató vállalt érte kezességet. A Nagyszínházból 155 kollégája vette védelmébe Dmitricsenkót a bíróságnak írt levélben.

Március közepén a moszkvai Nagyszínház háromszáz művésze fordult nyílt levélben az orosz államfőhöz, amelyben azt írták, hogy szerintük Pavel Dmitricsenko csak a rendőrségi nyomás miatt ismerte be a felbujtó szerepét.

Pavel Dmitricsenkót ügyvédje szerint most azért kellett volna szabadon engedni, mert szüksége lenne arra, hogy gyakoroljon, eddze magát. A fogva tartás ugyanis nagyon rossz hatással van fizikai állapotára. A Rosszija 24 televízió bíróságon készült felvételei szerint mindenesetre a táncos arca kisimult, a férfi jó kondícióban van. Anatolij Ikszanov, a moszkvai Nagyszínház vezérigazgatója korábban ígéretet tett arra, hogy az ügy kimenetelétől függően Pavel Dmitricsenko a társulat tagja maradhat.

A nyomozóhatóság kérésére két hónappal hosszabbították meg Dmitricsenko előzetes letartóztatását, akit március 7-én a támadás elkövetésével és az abban való közreműködéssel vádolt férfiakkal együtt vettek őrizetbe. A moszkvai rendőrség időközben közölte, hogy a nyomozás befejeződött, és azért kell Dmitricsenkót őrizetben tartani, mert Németországból várják az igazságügyi orvosszakértői vizsgálathoz szükséges jelentést.

Szergej Filint, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én egy maszkos támadó késő este kénsavval fröcskölte le lakása előtt. A 42 éves egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is veszélybe került.

Filint hetek óta egy németországi klinikán kezelik, mert a januári támadás során az arca és mindkét szeme súlyosan megsérült. Orvosai egyelőre nem tudják megmondani, mikor térhet vissza Oroszországba. A Bolsoj művészeti igazgatója újabb műtétre vár: szövetátültetést szeretnének elvégezni a szemén.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr607998723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása