7óra7

Benjamin Brittent ünnepli jövőre Nagy-Britannia és a világ

Benjamin Brittent ünnepli jövőre Nagy-Britannia és a világ

2013. 07. 06. | 7óra7

Benjamin Britten A Britten 100 elnevezésű kezdeményezés során zenekarok és operatársulatok előadásában, illetve neves karmesterek vezénylete alatt csendülnek fel Britten művei a világ harminc országának 140 városában. Az ünnepségsorozat részét képezi egy projekt, amelynek keretében 75 ezer brit diák fogja énekelni péntek délutánonként a zeneszerző Friday Afternoons címen megjelent gyermekdalait szerte a szigetországban, előkészítve a november 22-ére kitűzött hatalmas születésnapi megemlékezést.

A brit Királyi Pénzverde Britten képmásával díszített 50 pennys érméket bocsát forgalomba még az év vége előtt, New York pedig egy egész évet szentel a zeneszerző munkáinak - mondta el az ünnepségsorozat megnyitóján Jonathan Reekie, a Britten által alapított híres Aldeburgh-i Fesztivál igazgatója. A szervezők ígérete szerint jövőre a brit zeneszerző alkotásaitól lesz hangos a világ, Pekingtől egészen Moszkváig, ahol most először állítják színpadra a nyíltan homoszexuális Britten legleplezetlenebbül homoszexuális témájú művét, a Thomas Mann elbeszélésén alapuló, Halál Velencében című operát.

A maratoni ünnepség részeként Matthew Barley csellista a "legváratlanabb helyszíneken" fogja előadni Britten műveit szerte Nagy-Britanniában. A hagyományos koncerttermi és székesegyházbeli hangversenyeken túl boltokban, galériákban, iskolákban, kávézókban, örökségvédelmi helyszíneken és erdőkben fog zenélni, valamint abban az aldeburgh-i házban, ahol Britten és élettársa, Peter Pears tenorénekes együtt élt és dolgozott.

Az ünnepségsorozat egyik legkiemelkedőbb programja a kegyetlen, de tragikus hősről,a közösség által megvetett halászról szóló Peter Grimes című opera rendhagyó előadása lesz 2013 júniusában. A darabot, amelyet maga Aldeburgh ihletett, a város tengerpartján felállított színpadon láthatják az érdeklődők.

Az operát 1945-ben mutatták be a londoni Sadler's Wells színházban. A darab átütő sikerét jelezte, hogy a premiert követő három éven belül világszerte több tucat operaházban bemutatták, a 20. századi zenetörténet legkiemelkedőbb alkotói közé emelve Brittent. Budapesten két alkalommal, a hatvanas években és 1999-200-ben játszották az operát, előbb Udvardy Tibor, utóbb Kovalik Balázs rendezésében Gulyás Dénes nyújtott feledhetetlen alakítást a címszerepben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr307999979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása