7óra7

Bányavirág – Aba és az élet

Bányavirág – Aba és az élet

2013. 07. 06. | 7óra7

Bányavirág KO - Sebestyén Aba Nyom nélkül elszivárgott már a pálinkaszag, ami alig két órával korábban, az előadás szűk terébe érkezve még szinte arcul csapott. (Amikor belépek, kérdezem is a leghátul ülő Székely Csabát, hogy jól érzem-e, amit érzek. Naná, mondja.) Persze lehet, hogy ott van az, csak már megszoktuk ennyi idő alatt, a falakba meg a ruhánkba ivódott, valahogy úgy, ahogy a színpadon tébláboló élőholt lelkekben is ott van és velük is marad, örökre és kimoshatatlanul.

A bemutató után vagyunk egy nappal, mégsem másnapos a Bányavirág második előadása a Nemzeti Színház harmadik emeletén, a most a szokásosnál is kisebbnek tűnő Kaszás Attila teremben. Második előadás, ami valójában az ötödik, mondja el később Stohl András, hiszen a főpróbahéten szerdától már közönség előtt tesztelték a konstrukció teherbírását.

De haladjunk csak időrendben: Dömötör Adrienne kritikusnak kettős feladatot kell teljesítenie ezen az estén, hiszen az előadás utáni Kritikus Óra levezénylése mellett és előtt a Székely Csaba drámatrilógiáját tartalmazó karcsú kötetet is be kell mutatnia. Rögtön rátapint a lényegre udvariasan hitetlenkedő kérdésével, közben a nézőtéren ülő Morcsányi Géza, a Magvető igazgatója felé sandít: drámakötetet kiadni mainapság – kinek, miért, miből?! Székely Csaba persze elvicceli, amikor a kiadó igazgatójánál tett éjjeli pisztolyos kalandtúrájáról számol be, Darvasi Ferenc szerkesztő meg csak annyit mond, hogy vannak olyan drámaírók, akiket muszáj kiadni. Pont.

Bányavirág KO

Közben a színészek is megérkeznek, áttérünk hát az imént látott előadásra. A Sebestyén Aba rendező által itt elmesélt genezis nem lep meg: jól emlékszem, hogy amikor bő egy éve a marosvásárhelyiek a Gobbi Hilda Színpadon játszották a Bányavirágot a Nemzeti direktora, Alföldi Róbert mennyire és hogyan örült annak, amit látott. (Szerencse vagy sem: a mostani bemutatóban játszó színészek egyike sem látta a vendégjátékot.) Alföldi a vendégjáték után nem sokkal meg is hívta a rendezőt, hogy készítse el a budapesti verziót. Az már érdekesebb, hogy a direktor elsőre fordított szereposztást ajánlott: László Zsolt játszotta volna a betegeit versenyszerűen láb alól eltevő orvost, Mihályt, Stohl András pedig a székely harisnyában meg anélkül is hagyományőrző, szintén masszív alkesz Ivánt.

Jogos a rendezőnek szóló, közbeszúrt nézői kérdés: máshogyan kell instruálni az erdélyi és a magyarországi színészeket? Sebestyén Aba elmondja: a szorongás, a magány, az elfásultság bárhol és bármikor eljátszható, sőt kifejezetten cél volt a dráma Erdélyből való kiemelése. Dömötör Adrienne rátér a nevettetés és fájdalom különös, a drámát működtető egyensúlyára, ami László Zsolt szerint is a darab egyik nagy kihívása. Mert ha túl szárazra, komolyra veszik a figurákat, elillan a humor, ha meg csak a poénra mennek a színészek, akkor régen rossz az egész. A színész szerint a próbafolyamat valójában ennek az érzékeny határnak a kitapogatásáról szólt. Stohl András bevallja: ő bizony hajlamos arra, hogy túl sok legyen a színpadon, a rendező feladata az ő esetében abban állt, hogy visszahúzza. És hogy mi segítette a pálinkaközi lét fokozatainak aprólékos kidolgozásában? „Aba és az élet” – hangzik a lakonikus válasz.

Bányavirág KO - Székely Csaba, Sebestyén Aba

Valahogy úgy képzelem, hogy az élő szerzőtől retteg a rendező: mert mi van akkor, ha először csak udvariasan bekukkant a próbára, aztán később meg-megszólal, netán kötözködik, végül meg egyenesen ragaszkodik az igazához, vagyis a saját nagyszerű szövegéhez? Székely Csaba elmondja: a vásárhelyi bemutató próbáira még bejárt, de a budapesti előadásnak csak a premierjét látta. Sebestyén Abának már megvolt a saját értelmezése, aggodalomra nem volt hát oka.

Bányavirág KO - Stohl András, Szarvas József, Tompos Kátya

Végül sorra kérdezi a színészeket Dömötör Adrienne arról, mit gondolnak saját szerepükről, hogyan viszonyulnak ezekhez az oly távoli, mégis rettenetesen közeli alakokhoz. Tompos Kátya túlélő alkatnak látja Ilonkát, aki jókedvvel próbálja megfertőzni az embereket, ám ebben a közegben erre nincs esélye. Söptei Andrea szerint Székely Csaba kifejezetten nőpárti, hiszen annak ellenére, hogy folyton a férfiak vannak a színen, a háttérben felsejlő női sorsok mégis dominálnak. A falu nem is olyan bolond félkegyelműjét játszó Szarvas József szerint korántsem speciálisan erdélyi, sokkal inkább közép-európai ez a történet, ami bármelyik faluban élő valóságként szólalna meg.

Egy olyan bús mese, ami Budapesten, a lágymányosi híd tövében egészen másképp hat, mint Marosvásárhelyen. Ez utóbbi igaz a kizökkent, ingatag térre, Bartha József munkájára is, no meg az előadás hatodik szereplőjére, a magasból felhangzó furulyaszóért felelős Kerényi Róbertre is. És akkor már itt vagyunk egy újabb, magától felvetődő kérdésnél: mit kellett másképp csinálnia Sebestyén Abának az első, otthoni bemutató után? A rendező tudatosan kereste az új impulzusokat, de azt is beismerte: nem tudott annyival jobbat kitalálni, mint akkor.

Bányavirág KO - Szarvas József, Tompos Kátya, Söptei Andrea, László Zsolt

Dömötör Adrienne utolsó kérdése a dunaújvárosi színházzal koprodukcióban készült előadás további sorsára vonatkozik: vajon látható lesz-e a Bányavirág szeptembertől is a Nemzetiben? Szemmel láthatóan nemigen akaródzik válaszolni a színészeknek, aztán Szarvas József mégis megteszi: az új igazgató hatásköre, hogy mit szeretne továbbjátszani, illetve mit tud, annak függvényében is, hogy ki marad és ki megy a társulattól. A beálló csöndet Sebestyén Aba töri meg: bízik abban, hogy jövőre is játszani fogják az előadást. Úgy legyen.

_A KO-blog bejegyzései:_

1. Hamlet - Közös buli (Miklós Melánia)
2. Én vagyok a Te - Üzenetek és kérdések (Ugrai István)
3. A tanítónő – Vadállatok és heppiend (Deres Kornélia)
4. Úri muri: A macska rúgja meg… (Sz. Deme László)
5. Egyszer élünk – Részese lenni a nemhazudásnak (Stuber Andrea)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr827998767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása