7óra7

Az ígéret földje: nem könnyű a döntés - Ősbemutató a Centrál Színházban

Az ígéret földje: nem könnyű a döntés - Ősbemutató a Centrál Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Az ígéret földje - Vári-Kovács Péter, Rudolf Péter A Centrál Színház az új évadot Az ígéret földje című darabbal nyitja. Művében a szerző nyersen és könyörtelenül, ugyanakkor mégis mély együttérzéssel beszél a kiszolgáltatottságról - áll a színház közleményében.

Szívfájdító, egyben humoros, morális és társadalmi problémákat egyaránt feszegető műről van szó - mondta korábban Novák Eszter Az ígéret földjéről. Mint hozzátette, a központi figurára épülő darabban a főhőst körülvevő emberek is megjelennek, minden szereplőt a hozzá fűződő viszonyában ismerünk meg.

A darab főhőse, a Kakas gúnynévre hallgató csavargó évtizedekkel korábban kivonult a társadalomból, az erdő közepére költözött, egy kiszuperált lakókocsiba. Azok, akiknek már nincs máshova menniük, nála időznek. Kakas és cimborái sokak szemét szúrják, így a közeli kisváros lakói egy emberként indítanak hadjáratot ellene.

A darabban a dokumentarista részletességű realitás keveredik a mitikus elemekkel. Kakas szerepe egyedülálló jutalomjáték lehetőségét kínálja Rudolf Péternek, aki élete egyik legfontosabb munkájaként tekint erre.

"Kakas egy lázadó, és ki is veti magából a közösség, amelynek valójában szüksége lenne rá" - idézi a közlemény Rudolf Pétert, aki szerint mindenki szeretne kicsit olyan lenni, mint Johnny Byron "Kakas", de vagy gyáva hozzá, vagy kényelmesebb, vagy fontosabbak számára azok a konformista szempontok, melyek szerint nagyjából mindannyian éljük az életünket. "Az ilyen típusú, a város perifériáján élő fickóknak a rossz oldala nyilvánvaló. Johnny drogot is árul, de én mégis mindent megtennék egy hozzá hasonló karakter megtartásáért, mert sok jót is ad a közösségének" - fogalmazott a színész.

Novák Eszter rendező szerint a darabban jelentős kockázat rejlik. "A színházban mindig érdekel a pengeélen táncolás és a hőmérsékletek hirtelen váltakozása. A nevetés sírásba fordítása és fordítva" - árulta el a rendező, aki az előadás által felvetett morális kérdésekről szólva elmondta: azt szeretné elérni, hogy azokban a közönség se döntsön könnyen.

Simon Kornél a Kakas fő ellenlábasát, Troy Whitworthöt játssza az előadásban. „Lehet szórakoztató előadásként nézni, de mégis komoly kérdésekkel foglalkozik – meséli Az ígéret földjéről. – Egymásnak feszül benne két teljesen ellentétes erő: az angol kispolgári lét és a party-drogok világa. A kérdés Magyarországon is létezik: mit jelent magyarnak lenni? Sőt talán soha nem volt aktuálisabb, mint most. Szükség van az újradefiniálásra, az újraértékelésre. Meg kell találni a régi értékeket és az újakat is és valahogy eggyé kell gyúrni a kettőt, mert most egymásnak feszülnek. Azt gondolom, hogy ezt az állandó küzdelmet jeleníti meg a darab – és ez itt is tud nagyot tud szólni.”

A darab ősbemutatója a londoni Royal Court Theatre-ben volt 2009-ben, ezt követően tűzték műsorra a West Enden, az Apollo Theatre-ben, majd 2011-ben az Egyesült Államokban, a Broadwayn is bemutatták, és abban az évben a legjobb darab Tony-díjára is jelölték.

A Centrál Színház produkciójában a főszerepet alakító Rudolf Péter mellett Tóth Ildikó, Borbás Gabi, Simon Kornél, Vári-Kovács Péter, Széles László és Harkányi Endre, valamint több fiatal, pályakezdő színész is játszik. A magyar szöveget Baráthy György írta, a díszletet és a jelmezt Zeke Edit tervezte, a zenei vezető Lázár Zsigmond. Az előadást a színház csak 16 éven felülieknek ajánlja.

Az első premiert követően az idei évadban a Centrál Színházban két magyar darabot is bemutatnak - Kiss Márton Angéla evangéliuma avagy a réterdősi patkányfogó és László Miklós Illatszertár című művét -, emellett egy Magyarországon eddig nem játszott Neil Simon-produkciót láthat a közönség és a stand-up műfaja is megjelenik a kínálatban: Stand-apók címmel szerdánként láthatóak előadások.

>>> Az ígéret földje - színlap, időpontok, jegyvásárlás >>> A Centrál Színház műsora

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr197999827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása