7óra7

Az apokalipszis képei

Az apokalipszis képei

2013. 07. 06. | 7óra7

Requiem a földért, magunkért: a pusztulás képei, apokalipszis. Csak érzeteink és sejtéseink vannak, ki nem mondható félelmeink, jelek, melyek valamire figyelmeztetnek – ajánlja az előadást Barta Dóra. A darab koreográfus-rendezője szerint az előadás lélektanilag nagyon bonyolult, többrétegű, összetett pillanatot ragad meg, egyszerre siratja a halottat és ünnepli az életet, egyszerre rémít el a haláltól és hirdeti a megváltást, figyelmeztet az elkerülhetetlen elmúlásra. Ma nagyon önző és egocentrikus világban élünk, ami ugyanakkor mélyen magába fordult, depresszióval teli – miközben az igazi problémákat nem látjuk, kesergünk a lényegtelen hétköznapi dolgokon. Pedig már nem a „saját halálunk”-tól kellene félnünk, hiszen sokkal nagyobb dimenziókban lassan az egész emberi létezés kerül veszélybe. És ezt meg kellene látnunk, életünket belekapcsolni abba a nagyobb összefüggésrendszerbe, melyben a régi természeti népek éltek, ahol az egyéni halál csak a nagy körforgás része volt. És a lényeg: a természet, a föld egyensúlyának megtartása. Ma pont ez az egyensúly bomlik fel, az egyén élete és halála semmi kapcsolatban nincs a természettel, a nagy körforgással.

Requiem - Túri Lajos, Lázár Eszter, Feledi János

Pedig meg kellene látnunk azt – folytatja Barta Dóra –, hogy nem kizsákmányolói vagyunk egy bolygónak, ahonnan továbbállunk, ha majd nem képes ellátni minket. Egyelőre nem találtak más élhető égitestet. Úgyhogy nincs más választásunk: itt kell megértenünk a bolygó olyan törvényeit, melyek összehasonlíthatatlanul erőteljesebbek, mint az emberi élet röpke idejének önző törvényei. Talán még nem késő ezt belátnunk.

Az előadást táncbérletben láthatják a Gárdonyi Géza Színház nézői.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr998003729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása