7óra7

Az Anyegin másképp – balettpremier az Operaházban

Az Anyegin másképp – balettpremier az Operaházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Magyar Állami Operaház A történet Puskiné, a zene Csajkovszkijé, de az orosz zeneszerző azonos című operájából egyetlen taktus sem szerepel benne. "Főként az Évszakok című zongoraciklus dallamai és a Francesca da Rimini, illetve A cárnő cipellőcskéje című operák részletei hallhatók a balettben Kurt-Heinz Stolze nagyszerű, Csajkovszkijhoz méltó hangszerelésében" - mondta el Héja Domonkos, az operaház megbízott főzeneigazgatója a premiert beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Hozzátette: úgy véli, egy főzeneigazgatónak évadonként legalább egy alkalommal balettet is kell dirigálnia, hogy visszanyerje "alázatosságát, kompromisszumkészségét", hiszen egy kész koreográfia alatt a zenében nem vehet olyan tempókat, amilyeneket ő szeretne, alkalmazkodnia kell a táncosokhoz.

Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója, aki 2002-ben a mű címszerepét táncolta, úgy vélte, John Cranko zseniális dramaturgiai érzékkel választotta ki a verses regény részleteit, épp annyit, hogy a három felvonás során a történet íve teljes legyen, de ne váljon a darab túl hosszadalmassá.

"A jogtulajdonosok tavaly eljöttek, megnézték a társulatot, hogy elég felkészült-e, nemcsak technikailag, hanem előadói képességben is. A mű kiemelkedő kifejezési erőt is követel. Alkalmasnak találtak bennünket, számomra öröm, hogy a derékhad mellett a fiatal táncosaink fokozatosan belenőhetnek a szebbnél szebb szerepekbe" - emelte ki.

Az Anyegin Cranko koreográfiájával a jelenkor balettirodalmának egyik legfontosabb alkotása, a világon szinte mindenütt repertoáron van - mutatott rá Solymosi Tamás, akinek tervei között még számos hasonló kosztümös remekmű bemutatása szerepel. Példaként Sir Kenneth MacMillan Manonját említette.

Thomas Mika, a díszletek és jelmezek tervezője elmondta: 2007-ben a jogtulajdonosok azt kérték, készítsen friss ruhákat és színpadképeket, hogy a 21. századnak jobban megfeleljen a látvány, de mégis korhű maradjon. Budapesten már az új készlet látható.

Az MTI kérdésére Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató elárulta, a tegnap közzétett főigazgatói pályázatot olvasta, és reméli, hogy vezetőtársaival - Héja Domonkossal, Solymosi Tamással és Mozsár István ügyvezető igazgatóval -, akikkel 14 hónapja dolgozik, ütőképes pályázatot fog benyújtani. "Az Operaház vezetése, az Erkel Színház felújítása mellett ez persze nem könnyű feladat. De bárki is nyerje el a posztot, biztos, hogy küzdenie kell azért, hogy a két ház működtetésére szánt állami támogatás 10 milliárd forint fölé emelkedjen" - vélekedett a megbízott főigazgató.

>>> Anyegin - színlap, szereposztás, jegyvásárlás >>> A Magyar Állami Operaház műsora a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr717999685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása