7óra7

Auschwitz működik - Jeles András új előadása a Bálint-házban

Auschwitz működik - Jeles András új előadása a Bálint-házban

2013. 07. 06. | 7óra7

"Egészen sajátos, egymáshoz képest meglehetősen távoli világok és dokumentumok kapcsolódnak és ütköznek össze az Auschwitz működik című előadásban – mondja Jeles András, az előadás szövegének írója és rendezője. – A színészhallgatók feladata az volt, hogy a teátrális dikció (a színházi létezés-megszólalás) nálunk ismeretlen technikáit megismerjék és használják is. Magától értetődik, hogy ehhez szcenikai-dramaturgiai háttér és feltételrendszer szükséges – ennek megteremtése volt az én dolgom. Az úgynevezett SIMS játék (egy virtuális világ-játék, amelyet a komputerhasználók többnyire jól ismernek) színházilag rekonstruált terében a színészek mint virtuális lények léteznek, jönnek-mennek, sírnak-nevetnek, táplálkoznak és szeretnek; és redukált gesztusaikkal, alkalmatlan beszélőszerveikkel - a kifejezéssel próbálkoznak. Nagy kérdés, persze, hogy ezúttal miféle problémával-küldetéssel (programmal) oltotta be őket a játéktervezője. Nos, ez a »program« itt nem más, mint a holokauszt, amelynek megidézését részben a SOAH című Lantzmann-film dialógusainak, részben egy mostanában előkerült korabeli napló bejegyzéseinek, valamint más dokumentumok dramatizálásával igyekeztünk megoldani."

A játszó személyek: Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Fábián Szabolcs, Gonda Kata, Hajmási Dávid, Horváth Anna, Móga Piroska, Mózes András, Pallagi Melinda, Sodró Eliza és Szvetnyik Kata.

A Bálint-ház címe: 1067 Budapest, Révay utca 16.

>>> Auschwitz működik - színlap, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr177999735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása