7óra7

Átadták a Dömötör-díjakat Szegeden

Átadták a Dömötör-díjakat Szegeden

2013. 07. 06. | 7óra7

Egerek és emberek - Danis Lídia és Rédei Roland A jubileumi, tizenötödik Dömötör-díj gálaestjén a pályáját az egri Gárdonyi Géza Színházban kezdő, majd Kaposvárt követően 1971-ben Szegedre szerződő színésznő az életműdíjat Király Leventétől, a Nemzet Színészétől vehette át.

Török Vera több mint két évtizeden át játszott Szegeden az operettirodalom olyan primadonna szerepeiben aratott hatalmas sikert, mint Lehár A víg özvegyének Glavári Hannája, A csárdáskiránynő Sylviája, Kálmán Imre Marica grófnőjének és Huszka Jenő Lilli bárőnőjének címszerepe.

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, és 2006-ban be került Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. Tíz kategóriában a közönség szavazatai alapján dől el, ki veheti át az elismerést. Az életműdíjat a kuratórium ítéli oda, a legjobb háttérmunkásnak járó elismerést pedig a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Bacsa Erika ügyelő kapta.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat Borovics Tamás vehette át az Egerek és emberek egyik főszerepéért. Szilágyi Annamária a legjobb női színészi alakításért járó elismerést és a legjobb női mellékszereplő díját is elnyerte a La Mancha lovagjának Aldonzájaként (kritikánk itt) illetve a Boldogtalanok Rózsijaként. A nézők a legjobb férfi mellékszereplőjének Szívós Lászlót választották az Egerek és emberek nyújtott alakításáért.

La Mancha lovagja

Verdi Rigolettójának alkotói közül hármat is díjaztak: a legjobb női operaénekes Szemere Zita, a legjobb operaénekes Kelemen Zoltán, a legjobb díszlettervező Kentaur lett.

A legjobb rendezőnek járó elismerést a gálaműsort is színpadra álmodó Toronykőy Attila érdemelte ki a Pomádé király új ruhájáért s a darab jelmeztervezője Juhász Katalin is a díjazottak közé került.

Pomádé király új ruhája

A legjobb táncosnak járó elismerést Hajszán Kitti érdemelte ki, a Stabat Mater Máriájaként. A fiatal művész a Magyar Táncművészek Szövetségének az évad legjobb pályakezdő táncművésze díját is elnyerte idén.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr657998393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása