7óra7

Angyalok és valós történelmi alakok együtt – Angyalok Amerikában a Nemzetiben

Angyalok és valós történelmi alakok együtt – Angyalok Amerikában a Nemzetiben

2013. 07. 06. | 7óra7

Angyalok Amerikában - Alföldi Róbert, Söptei Andrea A Nemzeti Színház különleges estét kínál Tony Kushner műveinek bemutatásával, mert az Angyalok Amerikában tulajdonképpen két teljes estés színdarab, amelyet a világon első alkalommal egy előadásba összevonva játszhatnak el a szerző engedélyével Szálinger Balázs fiatal költő új fordításában - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az első rész, a Közeleg az ezredforduló, 1993-ban elnyerte a legjobb drámának járó Pulitzer-díjat. A darab "az amerikai nemzet állapotát" vizsgálja: azokat a faji, vallási, politikai és társadalmi kérdéseket, amelyekkel az országnak szembe kellett néznie a Reagan-elnökség idején, amikor az AIDS járványként terjedt. A darab szereplői igyekeznek értelmet találni egy Isten által látszólag elhagyott világban. A demokrácia útvesztőiben magára hagyottan tévelygő szereplők a családi és társadalmi kapcsolatok csapdáiban a szeretetet keresik másokban és magukban, a reményt és az utat a megváltáshoz.

A második rész, a Tony-díjas Peresztrojka a történet folytatása. A két színdarab olyan drámai egységet alkot, amelyet joggal díjaztak a mai Egyesült Államok ábrázolásáért, ahogyan azt a kegyetlen valóság és a csodás fantázia keverékeként mutatja be, annak tragikus és komikus oldalaival, a benne rejlő aljassággal és könyörületességgel. Angyalok és valós történelmi alakok, kitalált szereplők és szellemek együtt jelennek meg a színpadon és vonják kétségbe a valóságosról alkotott elképzeléseinket - áll az előadás ismertetőjében.

A darab filmváltozatát az HBO televíziós csatornán láthatta a közönség; mások mellett Emma Thompson, Meryl Streep, Al Pacino vitték sikerre. Magyarországon elsőként a Vígszínház - az átalakítás idején a sátorban - mutatta be Rudolf Péter rendezésében a mű első részét.

A Nemzeti Színház előadását az elmúlt évtizedek meghatározó színpadi alkotója a prózai és operarendező, színész pedagógus Andrei Serban állítja színpadra. A művész, aki leginkább a nagy klasszikusok újraértelmezésével írta be nevét a nemzetközi színháztörténetbe, korábban a Három nővér nagysikerű előadását rendezte a Nemzeti Színházban (kritikánk itt

Három nővér - Mátyássy Bence, Péterfy Bori, Alföldi Róbert, Kulka János, Udvaros Dorottya

Andrei Serban 1969 óta az Egyesült Államokban él. A román rendező egy évig Peter Brooknál tanult, majd a New York-i La MaMa színházban olyan legendás előadásokat jegyzett, mint a Médea, a Töredékek egy görög tragédiából. Több mint két évtizeden keresztül a neve összefonódott az American Repertory Theatre-rel. Emellett a legnevesebb színházakban rendezett prózát és operát egyaránt. 1992 óta a Columbia Egyetem színházi tanszékének a professzora.

Az Angyalok Amerikában című előadásban Kulka János, Stohl András, Tenki Réka, László Zsolt, Alföldi Róbert, Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás és Söptei Andrea játszik. A 16 éven felülieknek ajánlott produkció szövegváltozatát Daniela Dima és Andrei Serban készítette. Az előadás fővédnöke Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

>>> Angyalok Amerikában - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr657999907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása