7óra7

Angol avantgárd humor Budapesten: ismét a Trafóban a Forced Entertainment

Angol avantgárd humor Budapesten: ismét a Trafóban a Forced Entertainment

2013. 07. 06. | 7óra7

A JÖVŐ: remények és klisék, optimizmus és kétségbeesés, feltételezések és álmodozások – a realitás és persze a fantasztikum határán. Bemagyarázzuk magunknak, hogy minden jól fog menni, aztán ha mégis feje tetejére állnak a dolgok, akkor már úgysem tehetünk mást, mint hogy szórakozunk az élet abszurditásán. Bemutatkozik a Forced Entertainment komikus-bizalmas oldala. A társulat játékos, és esetenként eszelős módon, de bátran néz szembe mind a lehetséges, mind a nemlehetséges jövővel.

Tomorrows Parties

A brit Forced Entertainment immár harmadszor tér vissza a TRAFÓ-ba. A 2004-es First Night és a 2007-es Bloody Mess után idén a Tomorrow’s Parties-t hozzák el a magyar közönségnek.

A társulatról

A Forced Entertainment munkája 1984 óta felszabadítóan megtöri a színházi és nézői elvárásokat. Együttműködésre alapuló munkamódszerük megalapozta a brit avantgárd színházat és nemzetközi hírnevet hozott számukra.

A társulat abból a szempontból is egyedi, hogy alapítása óta, 29 éve töretlenül működik. A Forced Entertainment hat alapító tagja – Robin Arthur, Tim Etchells, Richard Lowdon, Claire Marshall, Cathy Naden and Terry O’Connor – 1984-ben, diplomaszerzés után alapította meg a társulatot, amiben azóta is töretlenül együtt élnek és fejlődnek. A nyolcvanas években úttörőnek számítottak a kortárs brit művészetben a színház határait feszegető performanszaikkal, amelyeket egyszer egy sheffieldi távolsági buszon, máskor pedig egy bárban, vagy éppen egy színházi öltözőben adtak elő.

Megalakulásuk óta az abszurd angol humor eszköztárával reagálnak a kortárs állapotokra. Nem szövegkönyvekkel, sokkal inkább szövegrészletekkel dolgoznak, de saját bevallásuk szerint olyan is volt már, hogy egy turkálóban vásárolt kabát, vagy éppen egy átmulatott estén elhangzott beszédfoszlányok ihlették darabjaikat.

A Forced Entertainment napjai 29 éve végtelen közös performanszokban telnek. A közös műhelymunka során együtt alakítják, kísérletezik ki darabjaikat. Munkájukkal szembeni igényességüket jelzi, hogy késznek csak akkor nyilvánítanak egy darabot, ha már a társulat minden tagja egyformán magáénak érzi az előadást.

Az előadás angol nyelven, magyar felirattal látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr517998669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása