7óra7

Anamnesis: Rohamkocsiból a színházba - bemutató a Katonában

Anamnesis: Rohamkocsiból a színházba - bemutató a Katonában

2013. 07. 06. | 7óra7

A produkció létrehozói a nézőket is bevonták az alkotófolyamatba, az előadás szövege az általuk beküldött igaz történetek, a színészek improvizációi, riportanyagok és saját élmények alapján született.

Anamnesis - Szabó Zoltán, Lajos András, Lengyel Ferenc, Hay Anna

A Bodó Viktor rendezte produkció mindenkit mélyen érintő területet, a betegség, a halál témakörét és a magyar egészségügy helyzetét járja körül. Korrupció, átvert betegek és csodákat véghezvivő orvosok jelennek meg a színpadon. A történet helyszíne „egy majdnem megnevezett budapesti kórház”.

A Szputnyik Hajózási Társasággal közös produkcióként született előadásról Róbert Júlia az MTI-nek elmondta: a rendező ötlete volt, hogy az egészségüggyel foglalkozzanak, mert egyrészt aktuális problémákat hordozó témáról van szó, másrészt pedig személyes dologról, amellyel mindenki találkozik élete során. „Mindenki keveredik olyan helyzetekbe, amelyeket most a színpadon viszontláthat, így a történet személyessé tud válni” - fogalmazott.

Elárulta, hogy a próbák alatt már kevésbé lett fontos az, hogy a magyar egészségügy helyzetéről adjanak körképet, inkább a drámai helyzetek, a halállal való szembesülés, a kiszolgáltatottság vált érdekesebb témává.

Mint mondta, a próbafolyamat rendhagyó volt: három hónapig dolgozhattak, viszont nem volt megírt darab, hanem több elemből állt össze a szöveg, a produkció. Felhívásukra - amelyben a nézőktől vártak igaz történeteket, akár a betegek, akár az egészségügyi dolgozók oldaláról - hatvanan küldtek be mintegy nyolcvan történetet, a rövid humoros írástól kezdve a negyvenoldalas megrázó naplóig, amelyeket beépítettek a darabba: figurák, helyzetek, mondatok jelennek meg ezekből az anyagokból.

A színészek "terepen" is töltöttek bizonyos időt: választottak egy olyan szakterületet, amely érdekelte őket, és pár napot eltöltöttek mentősökkel, illetve kórházban, egy nővér vagy orvos mellett. „Többen napokat, heteket töltöttek például rohamkocsikon vagy éjszakai ügyeletekben” - mondta, hozzátéve, hogy ez saját élményt, tapasztalatot adott számukra.

A harmadik fontos elemként említette Róbert Júlia, hogy a munka első heteiben a területet körbejárva interjút készítettek orvosokkal, nővérekkel, jogvédővel, gyógyszerésszel. Kérdéseik között szerepelt, hogy miért választották szakmájukat, ők maguk félnek-e a betegségtől, haláltól, szakértőként hogyan állnak a dologhoz, és hogyan látják a rendszert, mit gondolnak, miként lehetne változtatni rajta. Mintegy 35 órányi anyag született, sok olyan téma felmerült, amelyeket szintén beépítettek a jelenetekbe.

Anamnesis - Szabó Zoltán, Háy Anna, Lengyel Ferenc, Tóth Ferenc, Lajos András, Kovács Lehel

Mint mondta, mindezek után kezdték megírni a konkrét jeleneteket, kezdtek próbálni, majd az improvizációk során állt össze az előadás, amelyben a humoros, szatirikus jeleneteken túl komoly, megrázó epizódok is szerepelnek.

Szólt arról, hogy a témához tartozó orvosi szakmai anyagokat, rendeleteket kórusművekben dolgozták fel. Ilyen például az alaptörvény egészségügyre vonatkozó passzusa vagy a halál-dal, amely a halál fogalmát biológiai szempontból taglalja, de a hippokratészi esküre és a szakmai minimumról szóló anyagra is született dal Máthé Zsolt verseivel, Klaus von Heydenaber zenéjével.

A műfajból adódóan sarkított, abszurd, túlzó képet mutat a darab, de próbáltak egyensúlyt tartani, és a dolgok mindkét oldalát, a nehézségeket minden irányból megmutatni - hangsúlyozta Róbert Júlia.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr768000753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása