7óra7

A szent család, Finito, Mulatság és költészet napi versmondás Kaposváron

A szent család, Finito, Mulatság és költészet napi versmondás Kaposváron

2013. 07. 06. | 7óra7

Csiky Gergely Színház, Kaposvár Április 20-án mutatják be a Kaposvárra visszatérő Lázár Kati főszereplésével, Schwajda Gergő rendezésében Schwajda György komédiáját, A szent családot. Mennyire szent a család? Mennyire szent anyuka? Vagy a nagyfia? Mindenki sokat szenved. De attól már szent lesz? Vegyük-e tekintetbe, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze? Egy család mindig összetart. A családban szeretet honol. Megértés, odafigyelés a másikra. Egy családban senki sincs egyedül. Elvileg. De az életben semmi sincs úgy, ahogy annak lennie kéne: néha magányosan tengődünk, néha nem halljuk meg, amit a másik mond, néha nem azt mondjuk, amit gondolunk. Még a családban sem. És eltűnik a szeretet. A figyelem. Nyomorúságos egy helyzet. De mi lenne velünk, ha már a nyomorúságos helyzeteken sem tudnánk nevetni? Schwajda György komédiája olyan problémákra nyitja fel a szemünket, amiket hajlamosak vagyunk félresöpörni utunkból siettünkben, sok gondunk közepette. Teszi mindezt humorral, emberséggel és megértéssel.

Április 27-én a nagyszínpadon mutatják be Tasnádi István Finito (Magyar Zombi) című fergeteges komédiáját Göttinger Pál rendezésében. Hogy mi az alapprobléma? „Te kattantál be, Gáspár! / Mogorva lettél s önzőbb bárki másnál. / Egész álló nap benn a házban ülsz, / Tévé előtt kérődzve elterülsz, / És nem figyelsz rám, bármit mondhatok, / Mert fontosabbak már a sportadók, / Én untatlak, de bármi érdekel, / Amit mutat a Discovery Channel.” És ez csak a kezdet! Blondin Gáspár nagyábrándi lakos, úgy tűnik, megunta földi életét, jobb szeretne a másvilágon pihenni. Mit lehet tenni, hogy visszahozzuk az életkedvét? Ki akarja egyáltalán visszahozni? Úgy tűnik, mindenkinek jobb, ha meghal! A popdívának, a polgármesternek, a szomszédnak, a médiasztárnak, a költőnek és a katasztrófavédelemnek is. Mit tehet ilyenkor a szegény ember? Megteszi a szívességet? Kiderül az egyik legkacagtatóbb kortárs komédiából.

Mulatság a Csiky Gergely Színházban 2012. április 30-án 19.00 órakor a nagyszínpadon, a vasfüggöny mögött. Kapa. Pepe. Rémusz. Azaz Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Szikszai Rémusz várják a mulatságot.

Mulatság - Scherer Péter, Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán

Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a költészet napját. A Csiky Gergely Színház Versnapot tart, amire mindenkit szeretettel vár – áll a teátrum hírlevelében. Csempésszünk költészetet a mindennapokba. Adjunk néhány percet, néhány órát magunknak, hogy újra megérezzük a magyar nyelv szépségét, ritmusát, megidézzük egyik legnagyobb költőnk, József Attila szellemét, és tisztelettel dolgozzuk fel versét Kovács András Ferenccel együtt. Hiszen a nyelv akkor okoz boldogságot, ha játszunk vele. Április 11-én, szerdán 10 órakor találkozunk a Kossuth téren, hogy együtt mondjunk verset Szikszai Rémusz segítségével (akit a Finitóban is láthatnak e hónapban Pál médiaszemélyiség szerepében). 11 órakor a nagyszínpadon a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán előadásában tekinthetik meg a Különbéke című Szabó Lőrinc-műsort. 13.00 órakor pedig L. Simon László költővel beszélget Bérczes László. Közreműködik Rátóti Zoltán.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr268000883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása