7óra7

A nyaralás és Rükverc – Két bemutató a Katona József Színházban

A nyaralás és Rükverc – Két bemutató a Katona József Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Kerékgyártó István Rükverc című művét Máté Gábor állítja színpadra. A 2012-es Könyvhétre megjelent regény epizódjai egy hétköznapi magyar emberről, Vidra Zsoltról szólnak. A Rükverc az ő élettörténete, a cím pedig a történetmesélés sajátos dramaturgiájára utal: a regény Vidra halálával kezdődik és az időben visszafelé haladva élete emlékezetes, vagy sorsfordító mozzanatai jelennek meg - olvasható a színház közleményében.

Mint írják, a főszereplőt harmincas évei végén éri a rendszerváltás, de nem azok közé született, akik előnyt kovácsolhattak a javak újraelosztásából. Mégsem a rendszerváltás vesztese, hiszen már születésétől fogva a vesztesek világához tartozott. Élete felét, úgynevezett legszebb éveit egy elavult rendszerben élte le, de az új rendszer már nem kér belőle. Évtizedek állnak még előtte, hogy azokat teljes fölöslegességben és a lecsúszás különböző stációiban végigélje.

A regényt Radnai Annamária alkalmazta színpadra. Az előadás díszlete Cziegler Balázs, a jelmez Kovács Andrea munkája. A darabban Bán János, Bán Bálint, Bodnár Erika, Borbély Alexandra, Pelsőczy Réka, Pálmai Anna, Szacsvay László, Lengyel Ferenc, Dankó István, Mészáros Béla és Kovács Lehel látható.

A Katona nagyszínpadán A nyaralás című előadást január 26-án, szombaton Mohácsi János rendezésében mutatják be, aki először dolgozik a társulattal. A darabot Carlo Goldoni azonos című műve alapján a Mohácsi-testvérek - Mohácsi János és Mohácsi István - írták.

A produkció ismertetője szerint Carlo Goldoni közel kétszáz darabjának csak töredéke kerül a magyar és az európai színházak műsorára. A színház egy ismeretlen Goldoni-darabot mutat be; az 1756-ban született műben egy előkelő társaság vidéken múlatja az időt, esznek, isznak, kártyáznak, vadásznak, egymás gyengeségein gúnyolódnak. A házigazda csalja a feleségét, a feleségnek szeretője van, aki viszont más nőkkel csalja őt, a környékbeli parasztlányok pedig a vendég nemesurak kegyeit igyekeznek elnyerni.

A nyaralás - amely nem keverendő össze az öt évvel később íródott Nyaralás-trilógiával - Goldoni színházi reformjának harmadik, utolsó fázisában született, de még nem annyira kidolgozott, mint az 1760-as évek "nagy" velencei darabjai. A műben már árnyaltan jellemzett alakok tűnnek fel, bár A nyaralás néhány jelenete még a commedia dell'artéra jellemző poénokra épül.

Az előadás díszlete Khell Zsolt, a jelmez Remete Kriszta, a zene Kovács Márton munkája, a produkció dramaturgja Török Tamara. A darabban Vajdai Vilmos, Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Rajkai Zoltán, Fekete Ernő, Kocsis Gergely, Takátsy Péter, Elek Ferenc, Rezes Judit, Jordán Adél, Pálos Hanna és Tasnádi Bence játszik.

>>> A nyaralás - színlap, időpontok, jegyvásárlás >>> Rükverc - színlap, időpontok, jegyvásárlás >>> Kerékgyártó István: Rükverc - a Molyon

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr947999281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása