7óra7

A kormány elégedett magával a színházakat illetően

A kormány elégedett magával a színházakat illetően

2013. 07. 06. | 7óra7

Mint hangsúlyozzák, a színházak állami támogatását 2013-ban sikerült szinten tartani, a minősített és pályázati úton támogatott színházak pénzügyi kerete összesen 135 millió forinttal nőtt.

Emlékeztetnek arra, hogy jelentősen növekedett a Magyar Állami Operaház költségvetési támogatása úgy, hogy idén megnyílt az öt éve üresen álló Erkel Színház is, amelynek 1,7 milliárd forintos rekonstrukciója őszre fejeződik be. A társasági adókedvezménnyel pedig mintegy 9 milliárd forint többlettámogatás jut az előadó-művészeti szervezeteknek.

"Magyarország kormánya elkötelezett a színházi kultúra mellett, büszke arra, hogy hazánk évtizedek óta az európai színjátszás élvonalához tartozik, társulataink hatalmas sikereket aratnak a nemzetközi vendégjátékaikkal" - áll a közleményben.

A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A közlemény felidézi: a világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára. Erre az alkalomra minden évben egy kiemelkedő színházművész, író, rendező üzenetet ír, amelyet felolvasnak a színházakban. Az első ilyen üzenetet Jean Cocteau írta, és az évek folyamán olyan nevek csatlakoztak hozzá, mint Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, az idén pedig Dario Fo olasz drámaíró és színész.

Kapcsolódó:

>>> Dario Fo színházi világnapi üzenete

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr767998849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása