7óra7

A Karaván Csongor és Tündéje a Napházban

A Karaván Csongor és Tündéje a Napházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Vörösmarty színműve a magyar kultúrának kiemelkedő és izgalmas, értelmezésre méltó romantikus darabja. A nézők ezúttal nemcsak egy jó előadást láthatnak, hanem értelmezéséhez is aktív segítséget kapnak. A beavató színházi előadás által a 13-18 éves fiatalok az iskolában is felhasználható tudásra tesznek szert.

A beavató színház sajátossága, hogy a tanulási folyamatot ötvözi a színházzal. Mind a magyar és világirodalmi beágyazottságú mű, mind a színház mint eszközrendszer sajátos jeleket használ. A Csongor és Tünde sokrétűségében, bonyolultságában is precízen tervezett. Vörösmarty összetett struktúrát épít ki, ennek megfelelő jel- és jelentésrendszert használ, amelynek részei maguk a szereplők, a darab szimmetrikus térideje és gondolati síkjai is. Vörösmarty a mesés, mitologikus cselekményt a filozofikus világképnek rendelte alá. A cselekmény több szinten játszódik, tele van kódolt jelentésekkel, melyek felfejtéséhez segítséget ad az előadás.

Ehhez jön az a jel- és eszközrendszer, amelyet a színház használ. A mű színpadi feldolgozása alkalmat ad a színház kulisszáinak megismeréséhez. A produkció beavatja a nézőket abba is, hogyan szolgálja az előadás módszere és eszközrendszere a mű mondanivalójának kifejtését. Megpróbál segítséget adni a színházi előadások, hatások megértéséhez. Az alkotók célja, hogy a gyerekek, a jövő generációjának tagjai színházszerető és színházértő nézőkké váljanak.

A Csongor és Tünde az élet értelmét kutató filozofikus drámai költemény, mesei környezetben. Régies nyelvezete a ma fiatalsága számára nehéz. Azok, akik megnézik ezt a rendhagyó színházi előadást, megtudhatják, mitől élvezetes, szép és örökérvényű Vörösmarty színműve.

Az előadást Balogh Vera, Deák Fruzsina, Farkas Franciska, Guary Szandra, Farsang Emese, Hegedűs Barbara, Horváth Gyula, Jászberényi Gábor, Kroó Balázs, Lőrincz Sándor, Mózes Balázs, Rácz Panni, Szegedi Tamás, Szkiba József, Tóth Olivér, Tóth Zsófia és Varga Klári játsszák. A bemutatóra 2012. december 9-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kerül sor a Napház Khamorro - Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központban (1081 Budapest, Népszínház utca 31.). Az előadás ingyenesen tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr617999447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása