7óra7

A gyáva és A hétfejű tündér kapta az idei Üveghegy-díjat

A gyáva és A hétfejű tündér kapta az idei Üveghegy-díjat

2013. 07. 06. | 7óra7

A gyáva - Kovács Krisztián A díjátadón Novák János fesztiváligazgató, az ASSITEJ Magyar Központjának elnöke örömét fejezte ki, hogy az anyagi nehézségek ellenére immáron hatodik alkalommal is megrendezésre kerülhetett az egyre rangosabb fesztivál. Minden második évben a gyermek- és ifjúsági színházzal foglalkozó szakemberek találkoznak Kaposvárott, hogy megismerjék egymás munkáit, tanuljanak egymástól, eszmét cseréljenek szakmai kérdésekben. A gyermek és ifjúsági színház minősége a felnőtt társadalom fejlettségének egyik fokmérője. Az elmúlt tizenkét év alatt érezhető fejlődés ment végbe e téren, és idén az egyik legegyenletesebb versenymezőnyt láthatták az érdeklődők. Ez alatt az évtized alatt felnőtt egy új rendező és színész generáció, a magyar színház szakma pedig már számol a gyermek és ifjúsági színházzal, a gyermekeknek és fiataloknak szóló előadások kiemelt helyet kapnak a színházi életben.

Idén Harangi Mária rendező válogatott, a zsűri tagjai pedig Bérczes László rendező, Sándor L. István kritikus és Kelemen József rendező voltak. Bár a fesztivál ebben az évben szerényebb keretek között mozoghatott, mégis öt helyszínen több, mint harminc előadást láthattak az érdeklődők. Az ország minden részéről, Kárpátaljáról (Beregszász, Ukrajna), Olaszországból, Franciaországból és Németországból (Drezda) is érkeztek társulatok. A Nemzeti Kulturális Alap Színházi Kollégiuma 5 millió forinttal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 6 millió forinttal, Kaposvár város 3 millió forinttal támogatta a fesztivál létrejöttét. A felajánlott díjak fellépési lehetőséget jelentenek Budapesten a Múzeumok Éjszakáján, az Ördögkatlan Fesztiválon és a Pécsi Országos Színházi Találkozón.

A legjobb ifjúsági előadás Üveghegy díját a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása, A gyáva kapta (kritikánk itt olvasható) A díj egyúttal Budapest főváros hozzájárulását is jelenti egy új produkció elkészítéséhez.

A legjobb gyerekelőadás Üveghegy díját a Budapest Bábszínház produkciója, A hétfejű tündér kapta. A díj egyúttal meghívást jelent a POSZT off programjára. A díjakat Szita Károly, Kaposvár város polgármestere adta át és biztosította a fesztivál résztvevőit arról, hogy a város két év múlva is szeretettel várja a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét.

A díjazottak:

A *legjobb mozgásszínházi előadás* díját Deák Varga Rita és a Soltis Lajos Színház fiatal társulata kapja az Álomevők (kritikánk itt olvasható) című produkcióért kapta.

A *legjobb írói, dramaturgiai munkáért járó Békés Pál-díjat* A hétfejű tündér és a Hamupipőke izgalmas adaptációjáért és a Szemenszedett mese szellemes szövegű, önálló darabjáért Gimesi Dóra kapta.

Hamupipőke

A *legjobb vizuális munka díját* az Okker és Türkiz (Horváth Mária társaságában készített) koncepciójáért és rendezéséért, a Szemenszedett mese terveiért és rendezésérét, valamint a Bódog és Szomorilla bábjaiért Bartal Kiss Rita kapta.

A *legjobb tervező díját* A hétfejű tündér teljes univerzumot építő terveiért és a Hamupipőke meglepetésekkel teli díszletéért Mátravölgyi Ákos kapta.

A *legjobb vásári bábjátékos Kemény Henrik díját* a Ziránó Bábszínház Babszem Jankó című előadásában nyújtott teljesítményéért Varga Péter kapta.

A *legjobb színészi alakítás díját* a Nemzeti Színház Náthán gyermekei című előadásában (kritikánk itt olvasható) nyújtott alakításáért Kulka János kapta.

Náthán gyermekei - Martinovics Dorina, Kulka János

A *legjobb rendezésért járó Lengyel Pál-díjat* a Bárka Színház East Balkán című előadásáért (kritikánk itt olvasható) és a kaposvári Csiky Gergely Színház Pál utcai fiúk című előadásáért (kritikánk itt olvasható) Vidovszky György kapta.

A *fesztivál nívódíját* a színházat és a nevelési programot legizgalmasabban, legkomplexebben összekapcsoló produkciójáért a Káva Kulturális Műhely kapta. A Gubanc című előadás Sebők Borbála dramaturgiai és Ágh Márton tervezői közreműködésével Schilling Árpád, Romankovics Edit, Bori Viktor, Sereglei András és Sárosdi Lilla közös munkájában készült. Ugyancsak a A *fesztivál nívódíjában részesült* Novák János klasszikus irodalmi és zenei értékeket a báb- és gyerekszínház eszközeivel játékossá tevő rendezéséért, Orosz Klaudia megejtően szép bábjaiért és a sokféle színházi műfajban otthonosan mozgó színészi alakításokért a Kolibri színház társulata a Szentivánéji álom című előadásért (kritikánk itt olvasható) .

Antigoné - Fábián Gábor Az *ifjúsági előadások kategóriájának Fesztiváldíját* a klasszikus irodalmi anyagot egy osztályterem közegébe adaptáló, a mai diákok számára is érvényes problémaként megfogalmazó Antigoné (kritikánk itt olvasható) kapta. A díj egyúttal meghívást jelent a Múzeumok Éjszakája programsorozatra a Pedagógiai Múzeumba.

A *gyerekszínházi előadások kategóriájának Fesztiváldíját* Kolozsi Angéla eredeti történetet szellemesen feldolgozó darabjáért, az előadók munkáját megalapozó, segítő gondos rendezéséért, Nagy Viktória és Schneider Jankó energikus, pontos, életörömmel teli bábjátékáért kapja a Hepp Trupp produkciója, a Bódog és Szomorilla. A díj egyúttal meghívást jelent az Ördögkatlan fesztiválra.

A *legjobb ifjúsági előadás Üveghegy díját* a Gyulay Eszter dramaturgiai és Surányi Judit szakértői közreműködésével készült, aktuális problémákat izgalmasan feldolgozó szövegkönyvéért, Scherer Péter hitelességet és érvényes kommunikációs helyzeteket teremtő rendezéséért és színészi munkájáért, valamint Kovács Krisztián teljes életsorsot teremtő, ugyanakkor a közönséggel is együtt játszó magas színvonalú színészi munkájáért kapta a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása, A gyáva. A díj egyúttal Budapest Főváros hozzájárulását is jelenti egy új produkció elkészítéséhez.

A *legjobb gyerekelőadás Üveghegy díját* Sáry László a játék egyenrangú részévé váló izgalmas zenéjéért, Fosztó András bábmozgatást és a színészi játékot is megalapozó koreográfiájáért, Kuthy Ágnes komplex hatásokkal pontosan élő, a játékosságnak is nagy teret nyitó magas színvonalú rendezéséért, valamint Hoffer Károly, Tatai Zsolt, Teszárek Csaba virgonc, pontos játékáért kapta a Budapest Bábszínház produkciója, A hétfejű tündér. A díj egyúttal meghívást is jelent a POSZT off-programjára.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr618000655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása