7óra7

„Vastag fekete humorral aláhúzott” – Kurázsi mama bemutató a Radnótiban

„Vastag fekete humorral aláhúzott” – Kurázsi mama bemutató a Radnótiban

2013. 07. 06. | 7óra7

Radnóti Színház Zsótér Sándor az MTI-nek a darabválasztásról szólva arról beszélt, hogy szereti Brechtet, a humorát, a ritmusát. "Nem volt olyan ambícióm, hogy most valakinek az arcába vágok valamit erről a világról, hanem foglalkozni szeretek ezzel a darabbal" - mondta a műről, amelyet harmadszorra állít színpadra. "Jó nekifutni újra. Azt gondolva, hogy ezt most megpróbálom pontosabban elmondani. Szikárabban, jobb humorral, vagy jobb ritmussal" - fogalmazott.

Szólt arról, hogy véleménye szerint a közönség rosszul viseli a Brecht-előadásokat, kivéve bizonyos édeskés típusúakat - ez azonban nem ilyen, a Kurázsi mama és gyerekei "vastag fekete humorral aláhúzott" darab.

Mint fogalmazott, jó lenne olyan előadást csinálni, amikor a főhősnőt nem sajnálják egyáltalán, hanem krumplival fejbe vágják, vagy azt mondják, "ébredj föl!". A szerző ideológiája szerint is így kellene történnie, de miután Brecht tehetséges író, mégis valami részvétet érez a néző a nő iránt, amikor ott marad, teljesen egyedül, a gyerekei nélkül - tette hozzá.

Arról szólva, hogy a korábbi előadásokhoz képest mennyiben változott a koncepciója, elmondta: a színművészeti egyetemen, szabadtéren és a kecskeméti, barokk színházban bemutatott Kurázsi-rendezései után a Nagymező utcában teljesen másként kellett színre vinni a darabot. Szavai szerint változatos, üde előadást akart létrehozni, hogy ne arról legyen szó, hogy "a pénztelenség évadjaiban, a kopár színpadon nyomják a szöveget".

A díszlet két elemből, azok egymásra kopírozásából áll össze. Jacques Callot a harmincéves háborúról készített, annak borzalmait ábrázoló metszetsorozata látható háttérként. Az előtérben pedig a 70-80-as évek szobaképe és egy dohányzóhelyiség látható. Az előadás vége felé pedig megjelenik egy harmadik réteg is - árulta el a rendező.

Szólt arról is, hogy most senki nem tud semmit a 30 éves háborúról, de arról sem, ami a szomszéd országban történik, az ilyen események különösebben senkit nem izgatnak fel, egészen addig, ameddig nem érint minket vagy a családunkat. "Most kicsit unalmas békében élnek az emberek, így is rengeteg bajunk van. Titokban mindenki retteg - fiatalokat hallok beszélni arról, hogy el tudják képzelni: Európa belefut valami nem jó dologba" - mondta.

Zsótér Sándor kiemelte: a Kurázsi mama nagyon humoros darab, nem pacifista, a szerző célja inkább az, hogy "pofánverje" az embereket egy picit. "Nagyon ragaszkodom a szöveghez, nagyon szeretem, érvényesnek tartom, de tisztában vagyok vele, hogy a kép kora van. Az olvasópróbán azzal kezdtem, hogy ha mindazt megcsinálnánk a színpadon, amiről a darabban csak beszélnek - megerőszakolás, rablás, gyilkolás, kifosztás - akkor sokkal nagyobb sikert érnénk el, mert a képek hatnának" - mondta a rendező.

"A Kurázsi mama és gyerekei ma már nem az a darab, amely későn jött, nevezetesen egy háború után. Ijesztő módon új háború fenyeget. Senki nem beszél róla, mindenki tudja. A nagy tömegek ellene vannak a háborúnak. De annyi a nehézség. Nem lehet, hogy egy háború segítene rajta? Nem kerestünk egész jól a legutóbbiban, legalábbis röviddel a vége előttig? Nincsenek-e mégis szerencsés háborúk? Szeretném tudni, hogy a Kurázsi mama és gyerekei hány nézője érti meg a darab figyelmeztetését" - idézik az előadás ismertetőjében Bertolt Brechtet.

A Kurázsi mamát alakító Kováts Adél mellett Petrik Andrea, Formán Bálint, Rétfalvi Tamás, Szűcs Péter Pál, Rába Roland, Martin Márta és Nagy Norbert játszik az előadásban. A díszlettervező Ambrus Mária, a jelmeztervező Benedek Mari, a darabot Paul Dessau eredeti zenéjével, Ungár Júlia fordításában játsszák.

>>> Kurázsi mama és gyerekei - színlap, szereposztás, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr197999789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása