7óra7

„Nem egyeztetés, informális beszélgetések jellemezték” – színházi szervezetek válaszlevele

„Nem egyeztetés, informális beszélgetések jellemezték” – színházi szervezetek válaszlevele

2013. 07. 06. | 7óra7

L. Simon László beszél az országos színházi évadnyitón, a Pécsi Nemzeti Színházban Tisztelt Államtitkár Úr!

Mi is meglepődve olvastuk a művészeti középdíjak ügyében küldött válaszlevelét, melyben néhány kitételt szeretnénk pontosítani.

A Magyar Színházi Társaság képviselője a 2012. július 24-i államtitkársági egyeztetésen másokkal együtt üdvözölte államtitkár úr szándékát, hogy növelni kívánja a művészeti középdíjak presztízsét. Ugyanakkor meghívott képviselőnk kifejezte aggályait a díjak számának csökkentésével, illetve a kuratóriumok létszámával és összeállításával kapcsolatban. A díjak számának tervezett csökkenése miatt az egyeztetésen szinte mindegyik művészeti ág képviselője felszólalt. Volt olyan neves művész, aki ellenérzése jeléül a termet is elhagyta. Ekkor született az a kompromisszumos javaslat, hogy maradjon meg a díjak eredeti száma, viszont a tervezett összegnek a felét kapják meg a díjazottak, ami még így is lényegesen magasabb az eddigieknél. Tehát a presztízsnövelő adományozói szándék nem sérül.

Ön azt írja, hogy az egyeztetést követően egyetlen szervezet sem jelezte hivatalosan ellenvéleményét. Államtitkár úr a konzultáció végén kifejezetten kérte, hogy az előkészítő szakasz miatt a delegáltak még saját küldő szervezeteiket se tájékoztassák a megbeszélésen elhangzottakról. Ugyanakkor elmondta a további menetet is: amennyiben a minisztériumon belül sikerül megegyezni a javaslatról, a törvényben előírt közigazgatási útnak megfelelően még mindenkinek elküldik egyeztetésre a szövegszerűen megfogalmazott rendeletet. Mi erre vártunk remélve, hogy a konzultáción elhangzott aggályok megoldása bekerül a javaslatba. Meglepődve olvastuk, hogy Önök az egyeztetést már lezártnak tekintik annak ellenére, hogy sem a szakmai szervezetek, sem a szakszervezet nem kapott semmilyen szövegtervezetet.

Az augusztus 21-i Első Országos Színházi Évadnyitón elhangzott bejelentésnek örültünk, mert éreztük a szándékot a díjak és a szakma presztízsének növelésére. De az ott elmondottakat sem tekinthettük hivatalos egyeztetésnek, hiszen ahhoz a szöveget látni kell, s a színházi szakmára szánt két órát nem a színházi szervezetekkel való egyeztetés, inkább informális beszélgetések jellemezték. Tudomásunk szerint a Magyar Bábművészek Szövetsége az UNIMÁ-val együtt augusztus 23-án hivatalosan is levélben fordult Önhöz a Blattner Géza-díj ügyében.

Ami a MASZK képviselőjével történt megbeszélését illeti, Hegedűs D. Géza azért nem tért ki külön a díjak kérdésére, mert rendkívül rövid idő, alig negyed óra állt rendelkezésére más, a szakterületet érintő fontos ügyek megtárgyalására.

Tisztelt Államtitkár Úr!
Fontosnak tartva igyekezetét, mellyel ennek a művészeti ágnak a súlyát kívánja növelni, számíthat együttműködésünkre. Ezért is fontos, hogy félreértések nélkül, folyamatos konzultáció eredményeként szülessenek meg a területünket érintő kérdések.

Bízunk benne, hogy a művészeti középdíjak ügyében is lesz még alkalom kifejteni álláspontunkat, a miniszteri rendelet megszületése előtt konzultálni a felmerülő ellentmondásokról.

Őszintén reméljük, hogy együttműködésünk a jövőben félreértések nélkül zajlik majd!

_Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke_
_Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke_
_Bagó Bertalan, a Magyar Színházrendezői Testület elnöke_

Kapcsolódó:

>>> L. Simon: nem változhat a művészeti középdíjakról szóló rendelet >>> „Nem érthetünk egyet” – színházi szakmai szervezetek levele >>> L. Simon: A művészetbe ne szóljon bele az állam és a politika

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr428000013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása