7óra7

„Mást jelent, mint a rendszerváltás előtti korban” – Mrożek az Ódryn

„Mást jelent, mint a rendszerváltás előtti korban” – Mrożek az Ódryn

2013. 07. 06. | 7óra7

Színház- és Filmművészeti Egyetem A fiatal rendező nagy Mrożek rajongó, szereti az író világát. "Van egy olyasfajta abszurd a műveiben, ami manapság már mást jelent, mint a rendszerváltás előtti korban. Nem beszélhetünk ugyanúgy és ugyanarról, mint annak idején" - mondta Halasi Dániel az MTI-nek. Bábrendezőként nagyon szeretett volna Mrożek darabjával nem bábosként foglalkozni, de a darabban a minimális bábos gesztust a három szereplő maszkos játéka adja - magyarázta.

A három szereplő: S, B és N igazából egy ember, akik a szuperént, az ösztönént és a felettes ént testesíti meg. A darab belső vizsgálatról, belső harcokról szól. "Sok ember harcol magával akár minden egyes pillanatban, megfelelésből, vagy azért mert az ösztöne mást diktál. Valamelyik énünket mindig legyőzzük, valamelyik felülemelkedik, valamelyik pedig veszít" - hangoztatta.

Az elképzelése az volt, hogy a színpad hátterében álló dj köré épüljön a történet, mintha az események az ő képzeletében játszódnának le. A történetben a három "én" saját magával viaskodik, jó-e amerre megy, jó-e az az élet, amelyet él. Szolár Tibor a szuperént, Kovács Lehel a felettes ént, Molnár Gusztáv az ösztönént testesíti meg. "De nem akartam ezt a koncepciót különösebben szájba rágni" - tette hozzá.

Halasi Dániel arról is beszélt, hogy a lemezlovas - aki tulajdonképpen folyamatos jelenlétével a darab egyik szereplője - egy olyan helyre érkezik meg, ahol senki sincs. Saját szórakoztatására kezd el zenét keverni, sok esetben az ő zenéi indukálják a változásokat a színpadon. A videókon pedig rengeteg vágy fogalmazódik meg egy valóságban megterített menyegzői asztalról, egy nagybőgőről vagy a nőkről.

A Mulatság rendezőjének tanárai: Csizmadia Tibor és Meczner János.

A szerdai bemutatót követően a darabot május 3-án és május 12-én is láthatja a közönség az Ódry Padláson.

>>> Mulatság - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr918000801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása