7óra7

Mire is iszunk?
7óra7: (8/10)
Közösség: (8/10)

Mire is iszunk?

2013. 06. 04. | 7óra7

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból - Péterfy Bori, Molnár Piroska, Hollósi Frigyes

Kényesebb témákkal pedig jól el vagyunk látva; az utóbbi idők slágere érthető okokból a kirekesztettség, és Martin Sperr darabja ennek boncolgatására tökéletesen alkalmas. Abram ugyanis egy teljesen jóravaló hétköznapi ember, aki nem veti meg munkát, és még az esze is a helyén van. Becsületes, szerény, nyílt tekintetű valaki, akinek egyetlen apró, ám annál nagyobb stikkje van, mégpedig az, hogy meleg. Nem látványosan, nem kihívóan, csak meleg. Nem kívül, hanem belül, nem pózból, hanem tényleg, nem akar, csak egyszerűen az, ami a környezetének finoman szólva nem nagyon tetszik. Így lesz Abram könnyű slágercélpont, ennek a következményei pedig nem meglepőek, ám a képlet szerencsére nem annyira egyszerű, mint lehetne.

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból - Básti Juli, Szarvas József

Alföldi Róbert rendezése ugyanis szép, tiszta képet fest arról, hogy az _erkölcs_ és a _norma_ mögé búvó ilyen-olyan, de végtére is fekete-fehérben gondolkodó emberek közege miképpen reagál egy bonyolult képletre, és mennyiben képes saját önellentmondásaira fittyet hányva ítélkezni, bántani és megalázni. Az ehhez a többséghez való tartozás védelmet és hatalmat jelent az egyszeri embernek, nem csoda hát, ha Abram anyja félve a védettség elvesztésétől olyat tesz, amit egy anya sohasem tehet meg: szívből elátkozza gyermekét. Molnár Piroska égbekiáltó kegyetlenséggel és kőszívűséggel, hátborzongató őszinteséggel tölti meg az utálat szavait, csak úgy zeng belé a hangár. Alföldi a közösség fanatizáló, féligazságokból építkező közegére koncentrál, és ennek szellemében minden jelentős karakter pontosan el van helyezve a rendszerben, egy közös van bennük: mindenki a közösség függvényében létezik.

Stohl András Abramként fokozatosan gyűjti a stresszt és az igazságtalanságot magában, hogy aztán a legváratlanabb pillanatban előtörjön belőle minden, és totális ösztön vegye át a fegyelmezett testen az uralmat. Tompos Kátya Tonkája szűznek szende, kurvának dacos, és a teljes összezavarodottság minden skáláját bejárja. Básti Juli Mariája valamikor érző asszony lehetett, Sinkó László polgármestere minden hájjal megkent. Hevér Gábor Georg szerepében a született féreg egyik minősített esetét produkálja, aki vakon és hittel hirdet mindent, ami a taszító középszerhez tartozik, Péterfy Bori Hentesnője pedig a keresztényiség mögé bújva tapsol mindehhez harsány aljassággal, de Földi Ádám demagóg papja sem kivétel a képmutatók sorában. Mindössze egy ember képes megértéssel viszonyulni a kis falu életét felbolygató jelenséghez, az pedig Szarvas József józan paraszti ész táplálta, közönyös Volkerje, aki egyetlenként nem dől be az uszításnak.

A Menczel Róbert tervezte díszlet belakja az egész hangárt, a nézőtér bevonása a játéktérbe pedig azon kívül, hogy egyértelmű és hatásos gesztus az alkotóktól, jól mozgatja a nézőket, de a sok térváltás kényelmetlenséggel is jár. Kis dramaturgiai kérdőjel néhány mellékszereplő, mint például a menekült nő és Zenta helye a darabban, ezek az alakok kissé esetlegesek, kibontatlanok, de ezért kárpótol maga a rendszer, ami viszont nagyon is színesen megrajzolt.

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból - Farkas Dénes, Stohl Andárs

A közeg persze nem menti fel az embert a tettei alól, még ha Abram gyilkolását nagyrészt a körülötte lévő közösség is idézte elő. Az előadás utolsó taktusában megszólalnak a rézfúvósok, a szimpatikus kisvárosi emberek pedig sörrel és sült hússal kínálnak meg minket. Mi már ismerjük őket, ők még nem ismernek minket. Igaz, az üres poharak száma és a zsírfoltos kartontálcák sokat elárulnak majd rólunk.

Mire is iszunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr948003181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása