7óra7

Konzi vs. libsi
7óra7: (7/10)
Közösség: (6/10)

Konzi vs. libsi

2013. 03. 23. | 7óra7

Az alaphelyzet egyszerű: van egy apácazárda, benne négy növendék, akik elevenek, szeretnének szeretni, megy a regényezés, a testek zsizsegni kezdenek. Világi vagy zárdai élet jöjjön-e, adják-e oda magukat egy férfinak vagy ne. Közben a zárda vezetője meghal, új vezető kell. Kunigunda, a konzervatív, rendpárti erőket képviseli. Réti Erika keményen, sok álságos gesztussal mutatja a bigott apácát. Virginia a liberális, fejlődés- és nyitáspárti apácákat képviseli. Téby Zita lenyűgözően, felsőbb szférákkal összehangolt őszinte jelenlétből indulva hevesen és törékenyen játssza. Hogy mégse legyen azért olyan egyszerű, Kunigunda szerelmes Virginiába. Virginia viszont az Amerikából visszatért, a rendbe harminckét évesen betért Magdolna iránt érez megmagyarázhatatlan és túláradó szeretetet. Magdolnát Danyi Judit formálja szemlesütve, sokat megélt, tartalommal teli pillantásokkal. Kettejük viszonyának tisztázódása az előadás egyik legerősebb, mélyen megérintő jelenete.

Végig lehet menni a figurákkal, Trokán Nóra Király Erzsije elven, árad belőle az életszeretet, szájszegletét kamaszosan beharapja. „Kavarja ez, vagy nem kavarja?” – adódik a kérdés. És bizony: helyére kavarja a szobatársai szerelmi ügyeit a pesti képviselőért epekedő lány. Decsi Edit Gross Helénkébe némi idegességet játszik, pontosan mutatja a lány vívódását világi és zárdai élet között. Krajcsi Niki Popescu Kornélia szerepében szimpatikus alázattal építi az egyszerű, kedves, szabálykövető karaktert. A négyes életrevaló, természetesen vidám tagja Pável Marika, Dobó Enikő formálja mosolygósra, az élet nehézségét látón, pillanatásást ösztönösen a vidám felé fordítva. Dér András rendező jó közeget teremt a játékhoz, Pap Gábor remek zenéje és Kiss Borbála díszlete ígéretes atmoszférát kezd építeni. Aztán a második felvonásban az előadás elindul a légüres térben lebegés felé. Talán csak a Marczibányi Téri Művelődési Központ vörös falainak elidegenítő hatása teszi, talán az egyre fogyatkozó zene. Talán Kaffka Margit regénye nem megy elég mélyre (nem tudom, nem olvastam sajnos), talán Németh Virág párbeszédei és a jelenetezés lassú. Talán az, hogy értjük jól az alaphelyzetet, hiszen minden nap találkozunk vele, jól esne jobban a mélyére menni és megrendülni, felismerni abszurditását és kinevetni vagy éppen messziről ránézve elemezni.

Hangyaboly

Mindenképpen fontos előadás, szerencsére nem próbál igazságot tenni, ábrázolja a két összecsapó felet, akik mindketten megfeledkezni látszanak az ifjúságról. Persze, ahogy Pál Attila Szelényije mondja, egy pillanatra kilépve a hőn szeretett tudományos műszerei mögül, a dolgokat az élet úgyis elrendezi. Úgy látszik, ezt képviseli Kertész Kata nagymamásra vett Berchtoldája is. Kiss Zoltán jó arányérzékkel balfácánra színezett káplánja és Orth Péter merev, távolságtartó Kapossyja sem hordoz mást. Ennek alapján úgy tűnik, ez az előadás által ajánlott nézőpont. Egy hangyaboly, ahol a kis hangyák menetelnek az ösvényen egymás után, aztán felbolydulás következik, majd új ösvényeken szállítják tovább az ételt vagy épp a tojásokat. Szabad szemmel is tanulságos látvány, megejtő emberi gyengeségekkel, vágyakkal, de egy nagyító alatt ez még jobban megmutatkozik.

Hangyaboly

Sok szép állapot és hangulat van az előadásban. Sok mindent megérhetünk a pártpolitika szólamaiból, ha az előadás által mutatott világban szemléljük őket. Hogy a konzervatívok milyen értékeket őriznének meg, milyen álszent, hazug eszközökkel. Hogy a liberálisok mit javítanának, fejlesztenének, másféle álszent stratégiákkal. Hogy egy kamaszlány életébe beleférhet az egyik által kínált életút is és a másik által kínált is. Ezt érzi a zsigereiben Király Erzsi, ezért marad szabad a zárdán belül is. Látja jól, hogy ez egy modell-helyzet, hangyaboly, ha úgy tetszik. Itt az élet megy tovább, a régi-új mederben. Odakint, a függönyön túl, ahová az előadás végén Trokán Nóra bizakodóan és félelemmel tekint, ki tudja, hogy szintén így van. Persze ezt kérdezzük mi is. Hogy az ismert konzi vs. libsi kereten túl hogyan lesz az élet.

_(Marczibányi Téri Művelődési Központ, Budapest, 2013. március 11.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr188005629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása