7óra7

Teremtésben vesztes
7óra7: (3/10)
Közösség: (10/10)

Teremtésben vesztes

2013. 03. 21. | 7óra7

Ezt állítani persze merő rosszindulat, de valami ilyesmit hallok egy nézőtől az előadás után (és ez már önmagában nem semmi, a szünetben ugyanis jócskán megürül a parkoló a színház előtt), és igazságtalanul túlzó ugyan, de mégis van benne valami. Bodolay Géza rendezése a Bánk bánt ugyanis a nyugatról érkező gagyipop- és gazdaságinyomás-hullám elleni vitairattá szerkesztette, ami azonban annyira csak magával van elfoglalva, hogy alig jut el belőle valami a nézőtérre. Valami olyasmiről van szó, mint abban a jelenetben, amelyben a hajléktalannak tűnő Tiborc ismerteti panaszát (Jakab Tamás egyébként az előadásban unikális, kifejezetten emberi vonásokkal felruházott alakításában), ám Bánkot (Nagy Csongor Zsolt) ezerszer jobban érdekli, hogy miért éppen Melinda a pártütők jelszava, és ügyet sem vet a teremben tartózkodó Tiborcra, helyette föl-alá cikázik a színpadon, és amikor mond valamit _félre_, akkor azt a színpad szélére helyezett kiszögellésen nyilvánítja ki.

Gondolom, ezt nagyon jelentőségteljesnek kellene tartanom, de sajnos az a helyzet, hogy erre nincs lehetőségem, ugyanis az elhangzó mondatok egy teljesen összevissza közegben konganak, amiben nagyjából senki nem tudja, miért van éppen ott. Hogy ez miért a Nemzeti Múzeum félbevágott oszlopai alatti lépcsőjén történik, ahol néha megjelenik Petőfi (Poroszlay Kristóf) és elszaval egy verset, hogy aztán visszaváltozzon egy Gondolkodó-szoborrá meredt Solommá, azt kellene megfejteni. Persze, meg lehet, sőt bepasszinthatók a dologba az 1956-os forradalom, majd az 1957-es majális mozgókép-felvételei is, de nem létezik, hogy ennyire sematikus legyen ez az egész.

Bánk bán - Kárász Zénó, Czibere Zalán László, elöl: Nagy Csongor Zsolt

Aztán persze az ember elfogadja, hogy de igen, itt a Bánk névre hallgató bánnak a bőrkabátos szélsőbalos anarchista Petur (Pataki Ferenc) és a nemzetközi pénzpiacok talmi csillogását kísérő Angela Merkel-hasonmásversenygyőztes modelldiktátornő (Gertrudis: Szabó Gabi) között kell dönteni, és erre van az egész haccacáré, a Ghymes dalaira rájátszó egykedvű vonóskettessel, a kvázi haluorgiában vonagló, seggriszáló, plasztikkultúra-zabáló csőcselékkel, a keletnémet trabantos turistának öltöztetett Biberachhal (Sorbán Csaba), a szűkre szabott vörös öltönyben pompázó Ottóval (Barnák László) és a kiöregedett sportszakiként egyetlen hangon lamentáló Mikhál bánnal (Kárász Zénó), meg a gesztusait nem kamaraszínházra, hanem legalábbis amfiteátrumra méretező Melindával (Gidró Katalin), meg Bodolay kreatív dramaturgiai ollójával.

Bánk bán - Nagy Csongor Zsolt, Pataki Ferenc

Pedig ez ilyen egyszerű, nem kell hozzá ez az amúgy nézőbarát módon rövid, alig kétórás föl-le rohangálás. A helyzet az, hogy Benedek Mari jelmezei, Székely László díszlete és Káldy-Kovács Gábor videóbejátszásai elmondják az előadást, tulajdonképpen Katona József ehhez már nem is kell. Vagyis kéne, nagyon is, mert akkor lenne színház ebből a revüből, ha nem csak papírfigurák mondanák fel a leckét, ha nem csak ad hoc szimbólumokat látnánk a színpadon, ha a jelentéses tükör meg a teljesen követhetetlenül mozgatott színészek mögött fölsejlene valami emberi, valami konfliktus, valami drámai, valami olyan, ami nem rántható le egy szappanopera vagy egy politikai vitaműsor szintjére. A vicc az, hogy feltételezem, Bodolay Géza ezt szeretné a legkevésbé, mégis így történik.

Bánk bán - Barnák László, Sorbán Csaba

Ugyanis a színdarab értelmezése csak akkor lehetséges, ha a színdarab maga meg van mutatva. El van játszva. Ha a színdarabnak csak az értelmezése, a szereplőknek csak a jelzése van a színpadon, a színdarab és a szereplők nélkül, az tudományos tanulmánynak vagy performansznak, esetleg kilencvenesévek-nosztalgiashow-nak elmegy, de színháznak semmiképpen. Pedig itt valami ilyesmiről lett volna szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr238001941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása