7óra7

Időtlenné bűvölve
7óra7: (3/10)
Közösség: (0/10)

Időtlenné bűvölve

2013. 01. 17. | 7óra7

Ha van is valami a színpadon, az végtelenül egyoldalú. A hatalmi szál ugyanis, a politika, az érdekek hálója nem egyszerűen nem szövődik, hanem még a cérnái sincsenek meg: Tóth Sándor tulajdonképpen a hókuszpóki gonoszságot sem képes hozni a rideg érdekember, von Walter szerepében, Dézsy Szabó Gábor pedig egy gondolatcsírát se talál Wurm, a legszélsőségesebb helyzeteket is a saját érdekei szerint alakító éles logikájában, de Pintér Gábor is csak egy elképzelt tetszelgést képes lemodellezni az ízléstelen von Kalbban. És az ármány ezzel ki is veszett a darabból. Mert hát ezeknek az emberek kellene ezt képviselniük.

A szerelem pedig Gera Marina által kapja a legnagyobb gellert. A színésznő ugyanis kizárólag felmondja Luise szövegeit, és így még csak valamiféle minimális kémiai vonzalom sem forr a levegőben a két szerelmes között. Bár kétségtelen, hogy Hajdú László izzó, lángoló, sőt minden percben robbanó Ferdinándja maga a két lábon járó szerelmi teleregény hat részben, de a színész akárhogy igyekszik, nem tud többet mondani annál, hogy karakterét a vágy hajtja, és mindezek ellenére a nagy lángolás egy merő jégcsapot eredményez a szerelmi szálat illetően. (Lehet, hogy a szerelmesek hevületbeli ellentéte formai ötlet volt, de ez nem sokat változtat a végeredményen.) Viszont Nagyváradi Erzsébet túlontúl jelentésesre hangolt játéka ellenére megmutat valamit Lady Milford cseppet sem kisgyerekeknek való sorsából, sőt a Lady és Ferdinánd közös jelenetében valami érzelmi viharszerűség még életre is kel – még ha ennek pont nem itt kéne megtörténnie. Mucsi Sándor pedig kitartó félelemmel és rettegéssel teszi totálisan téttelenné Miller figuráját.

Ármány és szerelem - Tóth Sándor, Hajdú László

Igazából mindenki _egyet_ játszik, és arról csak verbális információkat kapunk, hogy az adott jelenetekben mit kéne látnunk a karakterekből. Bár a végtelen ráérősséggel és mindennemű kapaszkodó nélkül burjánzó jelenetek fojtogató tengeréből arra lehet következtetni, hogy gyakran arról az _egyről_ sincsenek tiszta fogalmak mindenkiben.

A középpontban egyértelműen Ferdinand és Luise titkos szerelme áll, ami szembemegy a fiú apjának, von Walternek minden tervével, aki így titkára támogatásával nem kevés konfliktus kíséretében – Ferdinánd például megfenyegeti apját, hogy a nyilvánosság elé tárja, milyen utat járt be a miniszterelnökségig, ami meglehetősen súlyos fenyegetésnek tűnik, lévén az apa egy pillanatra visszahátrál – végül egy cseles sakk-mattal – az a fránya féltékenység – sarokba szorítja fiát. Arra már nem számít, hogy ebben a helyzetben fia nem a megfontolt hadvezérek példáját követi, és megadja magát, hanem a Rómeó és Júlia skorpió-változatát: végez magával, miután szerelmét is jobblétre szenderítette. És ha ez csak egy klasszikus, érzelmekkel átszőtt, szövegközpontú színházi légyott akarna lenni, még jól is menne hozzá Veréb Dia néhány 19. századi jelmeze, illetve Túri Erzsébet áttetsző leplekkel és antik hatású bútorokkal kibélelt díszlete.

Ármány és szerelem - Gera Marina, Fehér Ildikó, Mucsi Sándor, Hajdú László

Ezzel nem is lenne semmi baj, de hogy mindebben mit keres egy hatlövetű revolver, egy shaker, pár védhetetlenül 20. századi öltözék, egy plexifal és sok miegymás, az nem egyszerűen talány, de hétpecsétes titok is az előadás részéről. Mármint a látvány alapján úgy tűnik, hogy ahogyan a gonosz boszorkány békává varázsolta a herceget, úgy akarta Czeizel Gábor is időtlenné bűvölni Schiller darabját, hol drámaira, hol pedig visszafogottan egyszerűre hangolva a jeleneteket, hol pár másodperc alatt összecsapva, hol pedig végtelen terebélyességben, mély és szimbolikusan jelentéses színészi átéléssel megtámogatva, mindezek találkozási pontjában pedig valami szívbemarkolóan meghatónak és művészinek kellett volna születnie.

Ármány és szerelem - Tóth Sándor, Dézsy Szabó Gábor

Nem született, a majd három és fél óra alatt se. Született viszont egy identitászavaros, meglehetősen sajátos ízlésű színpadi tevékenységlánc, amihez ennyi idő azért több mint sok.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr288005569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása