7óra7

A félig beváltott ígéret
7óra7: (5/10)
Közösség: (4/10)

A félig beváltott ígéret

2012. 10. 26. | Turbuly Lilla

Az ígéret földje - Rudolf Péter

A felemásságon azt értve, hogy a drámai alapanyagban meglévő kettősség, a tragédia és a komédia az előadásban nem alkot egységet, nem válik egynemű anyaggá, valahogy úgy, ahogy az ételből kicsapódik a habarás, ha nem keverjük eleget, vagy túl hidegen öntjük hozzá. Két és fél felvonás áll szemben az utolsó húsz perccel, a túl könnyedre vett komédiázás a hirtelen sötétre váltó befejezéssel. Ráadásul sokszor csak a szándék látszik a nevettetésre, a nézőtéri kacagásmutató alig lendül ki. Az első felvonás ráérősen, aprólékosan mutatja be Kakast és a hozzá csapódott fiatalokat. A társadalmon kívülre vonult-szorult életek nyers valósága helyett azonban sokszor elmerülnek egy-egy poén kibontásában, mint például a ráérősen, sok kétes kinézetű összetevőből és nyers tojásból mosógéppel összeturmixolt és lehajtott koktél esetében. A tempó a második felvonásban sem gyorsul, az összességében három és fél órás előadás így indokolatlanul terjengősnek tűnik.

Az ígéret földje - Rudolf Péter, Harkányi Endre, Rainer-Micsinyei Nóra, Ágoston Katalin, Vári-Kovács Péter, Mikola Gergő, Béli Ádám

Az utolsó húsz perc ereje, drámaisága nyilvánvalóvá teszi, hogy egy nyersebb, szikárabb megközelítésből mennyivel átütőbb előadás születhetett volna. Ez az erő a végén legnagyobb részt Rudolf Péternek köszönhető. A Kakas, vagyis Johnny Byron abszolút főszerep. Ellentmondásos személyiség, sok szerethető és sok nehezen vagy sehogy sem tolerálható jellemvonással. (Valahogy így van vele a volt felesége, Dawn is.) Úr akar lenni a maga, Zeke Edit díszletében aprólékos gonddal felépített szemétdombján, amihez még élő, kapirgáló-kárpáló tyúkok is tartoznak. Legendák keringenek valamikori kaszkadőrteljesítményeiről, és ezeket a legendákat maga is táplálja. Úgy tesz, mintha nála jobb helyen lennének a környékbeli fiatalok, mint otthon, ahol senki sem figyel rájuk, de dílerkedik, nekik is. Szereti a fiát, de arra sem képes, hogy évente egyszer elvigye a vásárba, pedig megígérte. És ezt az ellentmondásos személyiséget Rudolf Péter a maga sokszínűségében mutatja meg és teszi érthetővé, hogy miért is alakult ki Kakas körül ez a kis magánkirályság, de igazán súlyossá az alakítás csak ebben a bizonyos húsz percben válik. Ahogy örökségként egy legendát hagy a fiára közös kincsükről, a ritka vérükről, és ahogy megátkozza a világot, amikor megsemmisül ez a magánkirályság, az ott marad a nézőben. Ahogy Harkányi Endre angyalian szelíd, a költészet és az ideák világában élő professzora is. Simon Kornél a titokzatos módon eltűnt lány nevelőapjaként a lány iránti ellentmondásos érzelmeit és a Kakas iránti lefojtott indulatait, majd bosszúálló gyűlöletét is visszafogott gesztusokkal, hitelesen adja vissza. Tóth Ildikó a volt feleség szerepében az asszony ellentmondásos, a hisztérikus felelősségre vonástól a még mindig meglévő vonzódásig az érzelmek széles skáláját járja be. Széles László az idétlen térdcsengettyűkkel küzd meg ízléssel és mértékkel, Mikola Gergő pedig Lee ideges, bizonytalankodó elvágyódásával.

Az ígéret földje - Vári-Kovács Péter, Rudolf Péter, Simon Kornél

A tapsrend a premieren önmagában is sokat elmondott az előadásról: a színészek még kicsit bizonytalanok voltak a ki- és bevonulásokban, nem nagyon találták a helyüket, Harkányi Endre valami szívszorító tétovasággal kereste a magáét, Rudolf Péter pedig annyira benne maradt a szerepben, abban a másik világban, hogy a lábát húzva ment ki - ahogy a magát kaszkadőrként sokszorosan összetört Kakas jár.

Mi pedig azzal jöttünk el az előadásról, hogy ezt az ígéretet sajnos csak félig sikerült beváltani.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr58002109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása