7óra7

Mit eszik a krokodil?
7óra7: (7/10)
Közösség: (6/10)

Mit eszik a krokodil?

2012. 10. 02. | 7óra7

A célcsoport egyébként az óvodások korosztálya, a kiselefánt is nyilván oda járna, ha épp nem a dzsungelben cammogna állattól állatig kérdéseivel, hogy megtudja, ő vajon miért nem olyan különleges, mint a többiek. Cammogásai során útjába akad az undok strucc, itt kiderül, hogy homokba dugni a fejet nem kiselefántnak való szórakozás, aztán a zord víziló, akitől megtudja, hogy dagonyázni istenien kellemes dolog, de ez sem tudja kielégíteni egy kíváncsi kiselefánt igényeit, majd eljut a legfontosabb kérdésig: mit eszik a krokodil? És mivel nem tudja, hogy főként kíváncsi kiselefántokat, hát elmegy felkutatni, hogy személyesen kérdezze meg tőle. Ott megtudja a választ, de a jóságos csörgőkígyó – mert ilyen is van ám! – segít a bajba jutott kiselefántnak, akit épp ormányánál fogva próbál bekebelezni a gonosz krokodil. A tusa végén a kiselefántnak szép hosszú ormánya lesz, amit már jól tud vízfröcskölésre és trombitálásra is használni. Igen, a tehetség felfedezéséhez sok kételyen és kérdésen meg némi harcon át vezet az út. Egy tanmesében pedig ha ez ilyen tisztán és érthetően benne van, akkor beteljesítette hivatását.

A kíváncsi kiselefánt

Persze ehhez az is kell, hogy a gyerekeket lekösse mindaz, amit látnak. Németh Ilona pedig mindent meg is tesz ezért, de nem elkápráztatni, hanem mesélni szeretne. A forma egyszerű, plüss és papírmasé figurák barangolnak a makett-díszletben, és talán a kiselefánt is azért lett báb helyett plüsselefánt, mert tényleg olyan, mintha a gyerekszobai kisszekrény egyik lakója indult volna vándorútra. Homonnai Katalin szerethető, kedves, és hagyja, hogy az elefánton és ne a színészen legyen a hangsúly, Spilák Lajos pedig a többi állatot sokszínűen szinkronizálja, miközben végig élőzenével illusztrál hangokat, zajokat, zörejeket, a vándorlás visszatérő motívumát pedig egy fülbemászó dallammal kíséri, hogy biztosan hazavigyék az üzenetet a gyerekek: cammogok, csak cammogok, a kiselefánt én vagyok. És hogy pontosan ki is ez a kiselefánt? Ez már legyen a gyerekek dolga eldönteni.

A kíváncsi kiselefánt

Németh Ilona ugyanis nem akar annál didaktikusabb lenni, mint amennyire a mese önmagában az. Nem mondatja ki a tanulságot, az üzenet maga az előadás, annak egésze, nem csak egy szó vagy egy mondat, és erre lesz idejük rájönni a gyerekeknek: az előadás után mindenki a Stúdió K otthonos előcsarnokában rajzolhatja meg, hogy mit látott. Hazafelé pedig dúdolhatja tovább: cammogok, csak cammogok, a kiselefánt én vagyok. Cammogok, csak cammogok, a kiselefánt én vagyok?

_(2012. szeptember 22.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr738002137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása