7óra7

Melyik út vezet Ózhoz?
7óra7: (5/10)
Közösség: (6/10)

Melyik út vezet Ózhoz?

2012. 09. 29. | 7óra7

Óz, a nagy varázsló - Simonfi Adrienn, Simon Zoltán, Kincses Károly, Molnár Sándor Tamás

Úgy tűnik, a gyerekelőadásokban – hiába készülnek ma – ugyanígy a nyolcvanas évek szintje a "klasszikus". A miskolci Óz, a nagy varázsló előadás annyiban modern, hogy animációt vetít a háttérbe, hogy _megmutassa_, hogyan száll el a bicikliző Miss Frász a kansasi forgószélben, ahelyett, hogy elképzeltetné a gyerekekkel. Seres Ildikó rendezése – a lehető legjobb és legnemesebb szándékkal – lekötni akarja a gyerekeket, és semmi többet, noha a Silló Sándor készítette színpadi változat feldob egy kiváló labdát a színház, mint a megtörténő csoda színhelye képében. Ám ez a labda ugyanúgy nem csapódik le, mint a székesfehérvári előadásban Ráadásul e változatban ez lenne a legjobb.

Óz, a nagy varázsló - Simonfi Adrienn, Ódor Kristóf

Mert Ferenczi György zenéje nem jó, helyesebben mesecédének elképzelhető, hogy jó lenne, de színpadon nem működik jól. A herfli nagymestere egyszerűen nem színpadi zenét ír; ami Székesfehérváron egyszeri tapasztalat volt, Miskolcon meggyőződéssé válik. Ráadásul rosszul is szól a konzerv zenei alap, olyan a hangzása, mintha valaki egy kancsó vizet öntene egy méteres távolságból egy lavórba. (És még mást is – tenné hozzá a Gyáva Oroszlán.) Bár nem elképzelhetetlen, hogy egy alapos hangszereléssel akár sokkal jobb formáját futhatná az előadás zenei anyaga. A miskolci előadás abban jó, hogy a mértéket tudja: Rácz Attila ügyesen rövidíti le 2 óra 10 percessé (egy szünettel, vagyis nettó 1 és háromnegyed órássá) az Óz-történetet, hiányérzet nélkül, legfeljebb olyan apró lyukacsok maradnak, hogy hová lesz Totó kutya, illetve a többiek, amíg Dorka és csapata a Nyugati Boszorkánnyal küzd meg.

A hangsúly tehát a történet elmesélésén van, hogy a gyerekek megismerjék a karaktereket, a sztorit, a jelentősebb fordulatokat, vagyis inkább ismeretterjesztő előadásról van szó, mint színházi produkcióról, amely inkább kedvet és lehetőséget akar teremteni a szülőknek arra, hogy megismertessék L. Frank Baum gyerekregény-klasszikusát a kicsikkel. Az előadás célja pedig hogy megszeressük az ész nélküli, mégis jó döntéseket hozó Madárijesztőt, a szív nélküli, mégis csalhatatlan érzelmű és kedvességű Bádogembert, a bátorság nélküli, de barátaiért bármivel szembenézni képes Gyáva Oroszlánt, és a színházi csodagyáros Ózt.

Óz, a nagy varázsló - Simonfi Adrienn, Homonai István

Molnár Sándor Tamás a szalmabábu ingatagságát, Simon Zoltán az oroszlánról kialakult közkép és a valóságos gyávaság ellentétét játssza ki jól. Ódor Kristóf e. h. érzelmes hangszínekkel jellemzi a szívért ácsingózó elátkozott favágót. Simonfi Adrienn Dorkája hétköznapi érdeklődő kislányként halad végig a sárga út megpróbáltatásain, amelyet Molnár Anna átélten gonosz és önteltségében tevékeny igazi matinéboszorkánya gördít elé. Fritz Attila Totó kutyája sajnos függelék marad, nem válik önálló karakterré. Hogy Kincses Károly Óz-alakításának mi köze Chaplinhez (talán ő lenne Óz?), jó kérdés, ahogy az is, Kozma Attila miért nem élt a szárnyas majmok esetében zeneileg felkínált sokkal látványosabb, modernebb, közvetlenebb koreográfiával (az animáción kívül a majmok közül mindössze egy "repül", egyetlen kötélen, mint Tarzan). Mintha eldöntetlen lenne, hogy eszköztelenebb, natúrabb előadás készülne a gyerekek fantáziájára építve, vagy trükkös-látványos, az illúzióteremtés igényével fellépő produkció.

Óz, a nagy varázsló - Simonfi Adrienn, Molnár Anna

Érdemes lenne sokkal inkább élni a színészi ambícióval és eszköztárral, ami láthatóan lenne, ha nem határolná be a technika és a kevés valódi lehetőséget adó darab. Ettől függetlenül a gyerekek boldogan szaladnak ki a színházból, mert az, ami a vélhető cél: lekötni, megismertetni, illetve lehetőséget kínálni a megismerésre, teljesült. Legközelebb talán a színház is összejön.

_(2012. szeptember 23.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr728002141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása