7óra7

Vegyület
7óra7: (6/10)
Közösség: (0/10)

Vegyület

2012. 09. 06. | 7óra7

Németh Ákos A webáruház című darabját szcenika és díszlet nélkül, minimáljelmezben – a jelmez mindössze a drogvegyület feliratával ellátott pólókban nyilvánul meg – adja elő három fiú és három lány. A történetben két kamaszlány receptre kapható drogokkal üzletel – a receptet persze lopják –, a biznisz pedig olyannyira beválik, hogy betörnek vele az internetes piacra is. A kuncsaftok ugyanúgy kamaszok, van köztük szerelmesen évődő, jámboran értetlenkedő, magát koraérett kidobófiúnak gondoló, de mindegyikükben egy igazán közös vonás van: nem találják az önazonos szerepet, és ellepi őket a körülöttük lévő világ.

Nem tűnik úgy, hogy a játszók ne lennének biztosak abban, amit éppen csinálnak: felismerhetően jelzik, hogy éppen ki hogy utálja-szereti-kedveli-nem kedveli a másikat és ezt végtelenül egyszerű, de konzekvensen képviselt karakterekkel teszik, pontosan addig, ameddig az érdekes lehet. Ezt a határt Jámbor József rendező jó érzékkel határozza meg: a jelenetek gyorsan, epizodikusan követik egymást, és miközben meglenne a lehetőség arra, hogy pálcát törjünk egy korosztály felett – Németh Ákos darabja ugyanis a kamaszok drogokkal való kapcsolata körül forog –, de mégsem teszi. A drogot pótcselekvésnek ábrázolja, nem pedig a fiatalok egyetlen lehetséges és szükségszerű szokásának. A tanulság is valami ilyesmi lesz: egy magányos gitáros dalát Pásztor Márk adja elő gyakorlottan, amelyben művilágban műéletet élő emberekről énekel, és ez passzol a felfestett képhez. De ez nem a korosztályra vonatkozó summázat, hanem a magukra erőltetett manírokban magányosan vergődő figuráké. Ezzel a gesztussal pedig már olyan önreflexióról tesz tanúbizonyságot az előadás, amely gyakran hiányzó láncszeme nem csak amatőr, de kőszínházi produkcióknak is.

A webáruház után verses trip következik, amely csak annyiban kötődik az előadáshoz, amennyiben az előadók személye összekapcsolja, de a Szabó Barbara Marcella, Karmacsi Kitti, Lajter Márkó Ernesztó, Karmacsi Gábor, Pásztor Márk, Lengyel Réka alkotta csapat ebben a részben is ugyanilyen magabiztosnak mutatkozik, még ha kétségtelenül jobban is áll nekik a játékos líra, mint a lét-tehertől súlyos vagy szerelmes szerzemények némelyike. Mindegyik vershez van egy pici ötlet, ki hangsúlyokkal, ki mozgással, ki a közvetlenséggel játszik, de az esetek többségében az kiderül, hogy valóban gondolnak is valamit arról, amit mondanak. Mintha Jámbor József rendező hagyta volna, hogy mindenki azzal foglalkozzon, amivel szeretne, nincs semmi feszült tenni és közölni akarás a levegőben.

Láthatóan mindenki komolyan vette a tábort, és annak ellenére, hogy magán az előadói tevékenységen sokkal nagyobb hangsúly van, mint az előadott tartalmon, ilyen típusú workshop-produkció esetében ezzel senkinek nem is lehet semmi problémája.

_(Zsámbéki Színházi Bázis, 2012. augusztus 25.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr148005467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása