7óra7

Kié az idill?
7óra7: (6/10)
Közösség: (8/10)

Kié az idill?

2012. 08. 25. | 7óra7

Fekete Ádám darabja és története tulajdonképpen egy látszólag módos család életéről szól, amelynek hétköznapjai - minő véletlen - rímelnek a nagyvilág működésére. Vagyis az apa, a főnök, Bertold uralkodik, és kiadja az ukázt a két fiának: az értelmiségi Titusznak azt, hogy írjon neki könyveket, a munkás Ottobánnak, hogy dolgozzon. Eközben ugráltatja a komornyikot, álműveltségét fitogtatja, és a világot autistaként szemlélő feleségét ölelgeti. Egy doktor is feljárogat hozzájuk, hogy ránézzen a beteg nagymamára - akiről lehetetlen eldönteni, hogy apuci vagy anyuci szülője-e –, szóval van itt valamiféle rendszeres működés. Persze az értelmiségi sarj szövi buzgón is az ellen-gondolatokat és tervezi a puccsot. Sikerrel is jár, és amint beköszönt az újfajta idill - ami egyébként azelőtt is uralta a légkört, és ezután is fogja (ugyanis a szerepelők alkalomadtán komoly idill-fejtegetésbe bocsátkoznak) - már jön is az újabb puccs.

Puccs - Kádas József

A Puccs egyik legnagyobb erénye, hogy miközben igyekszik ebből a családi légkörből általános és aktuális következtetésekre jutni, addig ehhez nem mélyfilozófiát, hanem szellemes szövegeket és szituációkat választ eszközül. Ez azonban - sajnos - visszaüt az előadásra is, hiszen az egyes szálak, szituációk és a szerkesztés valójában nehezen tud következetes egységként funkcionálni.

Andrássy Máté rendező az elénk táruló érdek- és ideológiai harcok abszurditását és önellentmondásait igyekszik hangsúlyozni, valamint gazdag disszonanciát teremt azáltal, hogy a szövegben palotának mondott házat szűkös és szegényes szobabelsőre cseréli. Egyébként Andrássy Bertold megformálásában is jeleskedik: alakításában az apuka igazi nagyvonalú, tudálékos és erkölcsös ember - legalábbis vakmerően mindezt állítja magáról, noha valójában nincs mögötte semmi. Bár Titusz lenne Bertold értelmiségi ellenpontja, Sipos Vera nem tud súlyt és markáns gondolatot adni a kontrának, így az érdekes adok-kapok helyett a legjobb esetben is csak önmagukat jelentő mondatok maradnak a színen. Kiemelkedő még Andrássy mellett Kádas József Astorja - a komornyik ugyanolyan élhetetlen kétségbeeséssel ragaszkodik a betanult etiketthez, mint a frissen felfedezett füves cigihez. De a karakterformálás mellett Kádas a poentírozás terén is jeleskedik. Simkó Katalin távolba meredő anya, Blaskó Borbála cselekvő és végrehajtó Ottobán, Zsuráfszky Zoltán pedig kellemesen tenyérbemászó módon kajtatja az osztrigákat Drejfusz szerepében.

Puccs - Zarnóczai Gizella

Azonban hiába az izgalmas váratlansággal kezelt abszurd - egyébként rengeteg poén, illetve komikusnak szánt szituáció _nem ül_ (egyelőre) –, ha az egész (egy-két pillanattól eltekintve) valahogy nem képes hozzánk szólni - és ez nem csak a méltó ellenfél nélkül garázdálkodó Bertold miatt van. Az például érthetetlen, hogy az apa miért Churchill-fan, Titusz pedig miért Montesquieu hű követője - vagyis az világos, hogy nézetek és államformák találkoznak általuk, de hogy konkrétan _itt_ mik ezek a gondolatok és egyáltalán, hogy jönnek ide, annak megértése nagyobb feladványnak tűnik, mint Magyarország jelenlegi gazdaságpolitikai irányának pontos meghatározása. Ráadásul fontos lenne megtudni, hogy miért emlegetik állandóan az angol politikust és a francia filozófust - lehet mégiscsak itt a mélyfilozófia: vér, verejték és könnyek kontra pénz, pénz és pénz –, hiszen állandó megvilágításban arcképeik is váltakoznak a falon.

Puccs - Zarnóczai Gizella, Zsuráfszky Zoltán

Az is egy remek kérdés, hogy az előadás vége után, miután Bertold beáll a falra szegelt arcképek helyére, miért veszi fel Titusz a medvefejet a fejére? Egyáltalán az is érthetetlen, hogy ez a remek poénokat szolgáltató medvefej miért súlyosodik szimbólummá - ugyanis ez minden bizonnyal egy jelképes gesztus. Miután áthaladtunk a sokszor nagyon is életszerű megfelelésről és elvekről szóló szituációkon, azért egy kérdés marad a végére: tulajdonképpen mi számít idillinek? Mindig az, aminek az aktuális fővezér mondja? Ha valaki szerint más, akkor jön a puccs? Aztán egy másik idill? Aztán puccs? És mikor lesz _tényleg_ idill? Tényleg: mikor? És kié?

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr848002331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása