7óra7

Hideg
7óra7: (2/10)
Közösség: (0/10)

Hideg

2012. 08. 25. | 7óra7

Az ablakmosó - Rab Henrietta, ifj. Havasi Péter, Tarr Csilla

Száz Pál rendező néhány szétszedhető puffal, egy gurítható ablakkerettel és egy plazmatévé-utánzattal (a tér Kiss Kósa Annamária munkája) jelzi a meglehetősen sivár – vélhetően panel – lakás terét, amelyben a játék végbemegy. Itt él Tomi és Anni. "Hideg van" – ez az első elhangzó mondat, ami már elég ahhoz, hogy az összes "fiatalok létválsága"-közhelyet fel tudjuk idézni, s ezek hamarosan gátlástalanul be is következnek. A fiatalok lefekszenek ebben a Szomszédok-életérzésben, s hajnalban egy harminckét foggal mosolygó, trendi fekete-piros egyenruhában tündöklő ablakmosó mászik be az ablakon, hogy Tominak szegezze élete összes kérdését, majd átmenjen a szomszédba egy vödörért.

Az ablakmosó lány egyfajta Karácsonyi ének-szerű álomutazásban részesíti a darab szereplőit, amelynek a célja – nem fogjuk kitalálni – az őszinte szembenézés az előttünk álló problémákkal. Ez még akár működhetne is, ha akár a szereplőknek, akár a rendezőnek vagy akár Forgács Miklós dramaturgnak lenne bármi elképzelése arról, hogy ezek a fiatalok (azon kívül, hogy fiatalok) kicsodák. De semmi nincs. Így jobb híján – a Rab Henrietta által felkínált néhány humoros pillanaton, és a valamiféle alsó szintű hatalmas képviselő, Nádasdi Péter játszotta házmester monológján kívül – szenvtelenül felmondott szövegeket, illetve hozzápasszintott játéktechnikai elemeket van szerencsénk nézni másfél órán keresztül. Ez végül is még elviselhető lenne, ha az ablakmosót játszó Lax Juditnak nem lenne minden egyes szavához (és sok van neki) külön mimikai, gesztikulációs, metakommunikációs és hangsúlybeli koreográfiája, amit ő kíméletlenül be is mutat. Ettől az iszonyatos mennyiségű és teljesen felesleges közléstől az ember úgy öt perc után elfárad – ha lenne is bármi az előadásban, azt is legyilkolná ez a kiemeléshalom – mert úgy tanítják, hogy a sok kiemelés nem kiemelés, és a mellékelt ábra azt mutatja, ez nagyon is igaz.

Az ablakmosó - Tarr Csilla, Lax Judit

Azonban a súlyos életviteli mondanivaló oda van rakva, szimbólumok sokaságától terhelten – csak hát ami már az első tíz perc után nyilvánvaló, az nem lesz izgalmas onnantól fogva. Sőt: kérdésessé válik, hogy mi ennek az előadásnak a célja? Miért fogalmaz így egy fiatal alkotócsapat, akik – mint azt Czajlik József, a Thália igazgatója elmondja, egy igen helyeselni való NKA-program segítségével, ami a külhoni tehetségek bemutatkozási lehetőségét megteremteni hivatott – abszolút szabad kezet kaptak? Ha ez a formailag klasszikus, tartalmilag közhelyes, színészileg izgalommentes (részben végzetesen téves és részben korrekt) előadás az, amivel a fiatalok meg szeretnének jelenni akár a felvidéki, akár a határon inneni területen, akkor ez mit jelent?

Mit jelent, hogy nincs elképzelés, és itt nem a megfejtésről próbálok beszélni, hanem egyáltalán a kérdés feltevéséről. Kik szerepelnek ebben a darabban? Szegény fiatalok és egy idősebb házmester házaspár. De _kik_ ők? Mit jelentenek nekünk? Mi és ki az ablakmosó? Honnan jött? Miért van itt? Mi a célja az egésznek – nem a sztori, hanem a néző szintjén? Mintha a jelmezzel és a túláradó gesztusokkal fel lenne dobva egy olyan irány, hogy az ablakmosó a fogyasztói társadalom csúcsán álló hatalom (hangsúlyosan hivatkozik a _cégre_), amely irányítja az emberek életét – de ez nem lehet ennyire egyszerű. Végül is mindegy: a felvetésre az előadás végül is nem reflektál, így olyan, mintha nem is lenne. Hiszen szinte az egész csak technika – vagyis mint színház, végzetes tévedés.

Ezzel együtt az "Itt VAN helyed!" program és az ezt felvállaló kassai színház, illetve a helyet adó zsámbéki bázis gesztusa dicséretes; csak remélni lehet, hogy a bemutatott előadások a fiatal alkotók számára sok tapasztalat szerzésére ad lehetőséget. Ez távolról sem haszontalan.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr158005451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása