7óra7

Tökmag
7óra7: (2/10)
Közösség: (10/10)

Tökmag

2012. 07. 19. | 7óra7

Ugyanis előtte és utána 2 óra hosszában üvöltenek a színpadon, Rideg Sándor Indul a bakterház című művét adják elő, Tímár Péter átdolgozásában, és ennek minden bizonnyal jónak kellene lennie. A Szabadkai Népszínházban sem általános, hogy száz előadást érjen meg valami, márpedig itt megtörtént, lehet is tudni az ilyenkor obligát statisztikai adatokat: a száz előadás alkalmával Szőke Attila (Bendegúz) és a zenekar ötven doboz cigit szívott el; Mess Attila (Toppancs) húsz kiló szalonnát fogyasztott el; a játszó színészek ötszáz liter vizet ittak meg pálinkának vagy bornak álcázva, harminc kiló tökmagot törögettek el, és háromszáz szál füstölt kolbászt ettek meg; ötven kiló puliszka és háromezer gombóc fogyott el, a fele szilvás, a fele sima. Mindezektől az étkektől az előadásban játszó színészek az elmúlt tíz év alatt (a saját bevallásuk szerint) 125 kilót híztak, Csernik Árpád (Buga Jóska) 26-ot, Szőke Attila pedig 25-öt. Másképp is gyarapodtunk: az elmúlt tíz évben a társulattagoknak tizennégy gyermeke lett. A száz előadás időtartama nyolc nap és nyolc óra (szünetek nélkül), 26 ezren nézték meg, és nyolc órányi folyamatos tapssal jutalmazták.

Indul a bakterház

Azért idézem ezt ilyen hosszan, mert más izgalmas dolgot nehezen tudnék citálni az előadásból, amelyben semmi nem történik, s ezt nehéz elhinni arról a társulatról, amely hosszú ideje a legjobb Equust állította színpadra négy évvel ezelőtt, gyakorlatilag ugyanezekkel a színészekkel, ugyanezzel a rendezővel dolgozva. Az Indul a bakterház ennek ellenére nem több, mint egy sekélyes gatyaletolós matiné, egy dramaturgiai fiaskó. Nagy probléma, hogy az előadásnak nincs Bendegúza – Szőke Attila ugyan ugrál meg szaladgál fel s alá, de mintha egy csüggedt harmincéves ember, nem pedig egy erőtől-energiától duzzadó tizenéves kajla kölyök lenne. Ez azonban nem olyan nagy gond, mert a második felvonásra Bendegúz gyakorlatilag kiíródik a történetből, és a környékbeli összes férfiak álma, az érdes hangú Rozi (G. Erdélyi Hermina) kerül a középpontba. Mindehhez kapcsolódik a romák alkotta zenekar (Pálfi Ervin, ifj. Kucsera Géza, Bakos Árpád), akik hol innen, hol onnan bukkannak elő, nagyobb konfliktusoknál pedig kiiszkolnak a színről. Zenéjük hangulatos, bár az első felvonásvégi filozofikus dal jobban illene egy Cseh Tamásra emlékező szeánszhoz, mint az Indul a bakterház előadásba.

Indul a bakterház - Katkó Ferenc, Pálfi Ervin, Bakos Árpád

Pedig Znamenák István tere, a vonatkocsi formájú bakterlakkal, sámlikkal, lócákkal, szemaforral és sorompóval alkalmas lenne a játékra, ha Hernyák György nem csupán elmesélni akarná e sok tréfás (höhö) epizód laza füzérét (érvényes nézőpont hiányában mi mást akarhatna), amiben gyakorlatilag minden szereplő csúnya és buta, és ez remek alkalmat ad a közönségnek a szerény intellektuális befektetés ellenére is jelentős hahoták kibocsátására. Már a közönség azon részének, amely nem fogja távozóra a szünetben. Sokan családosan, gyerekekkel együtt érkeztek – akik persze nem értették, mi kellene, hogy tessen nekik ezen. Márpedig az Indul a bakterház nem családi előadás.

Indul a bakterház - Szőke Attila

Amit meg lehet érteni – a századik előadásra a produkció az idült jutalomjáték jeleit mutatja magán: erre szokás a "felszabadult komédiázás" minősítést alkalmazni, noha egyáltalán nem meggyőző a produkció atekintetben, hogy a benne lévők élveznék, amit csinálnak, és a komikum foka is meglehetősen csekély. Az viszont biztos, hogy a közönség jó része sem élvezte a lebutított színpadi börleszk harsány, tájszólásos káromkodással színesített humorát. Érezhető, hogy a társulat nem akarja elripizni a darabot, keresik a mögötteseit a történetnek, hiszen itt szó sincs a falusi élet szépségeiről (sőt!), de ezúttal ezek a mögöttesek rejtve maradtak. Hogy a városmajori színpad adottságai vagy a távolság miatt vagy más miatt? Nem tudjuk. Csak azt, hogy ennél még a szimpla cselekménymesélés is jobban működött volna. Vagy ha végig csak tökmagot ropogtatnak.

_(Városmajori Szabadtéri Színpad, 2012. július 14.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr158002207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása