7óra7

Te is lehetsz Columbo!
7óra7: (7/10)
Közösség: (8/10)

Te is lehetsz Columbo!

2012. 07. 09. | Turbuly Lilla

Jelen sorok írója évek óta egy zongoraszalon falszomszédságában lakozik, így, ha gyilkos indulatokat e tény nem is ébreszt benne, együttérzéssel viseltetik a történetbeli Hayas Hajmeresztő Szalon tulaja, Tony Whitcomb iránt, akit annál jobban felzaklat, ha a szalon felett lakó zongoraművésznő gyakorolni kezd. Hogy ez önmagában ok lehet-e egy gyilkosságra, azt a bemutató estéjén nem tudtuk meg, mivel a nézők más befejezésre voksoltak. Krimiről lévén szó, többet nem lenne illendő elárulni a cselekményből, legfeljebb még annyit, hogy pénzről és szerelemről is szó van benne, ahogy ez már a krimiknél lenni szokott.

Hajmeresztő - Kovács Olga

Besenczi Árpád évek óta játssza Victor Rosetti felügyelő szerepét a Pécsi Nemzeti Színház Hajmeresztőjében a zalaegerszegi előadást azonban rendezőként is jegyzi. A premieren érződik is, hogy – ellentétben a többiekkel – neki már vérévé vált a szerep, ami abból a szempontból is kulcsfontosságú, hogy elsősorban neki kell kapcsolatot keresni és találni a nézőkkel. Mert nagyon kínos is tud lenni, ha olyan valakit rángatnak be jobb meggyőződése ellenére a - képzelt és valóságos – játszótérbe, aki csak és kizárólag nézni szeretne. Ilyenről azonban itt szó sincs, tényleg csak a szerepelni és játszani vágyók szólíttatnak meg, és vannak ilyenek, éppen elegendően. Gond mondjuk ebből is adódhat, ha valaki elkezd túltengeni, és legszívesebben átvenné az előadás irányítását, de Rosetti felügyelő nyilván majd ezt is megoldja. Besenczi felügyelője nyomozónak is tapasztalt, higgadt, akivel – abban a nem várt esetben, ha már muszáj oda mennünk – a városi rendőrkapitányságon mi is szívesen találkoznánk. Helyettese, akit Barsi Márton alakít, a lelkes, de nem túl okos tanonc paródiája. Kiss Ernő játssza Tonyt, a hajmestert. Első bejövetele után úgy fordul, hogy nyomban szemünkbe tűnjön a némi ugrabugrával a csípőjére letornászott nadrág alatti fekete tanga, nem hagyva kétséget Tony nemi identitása felől. Alakítása a továbbiakban is kijátszik minden lehetséges sztereotípiát, ami csak egy meleg fodrásszal kapcsolatban felmerülhet, sokszor nagyon viccesen, néha azonban a kevesebb több lenne. Ecsedi Erzsébet a decensnek csak látszó szenátorné, Mrs. Schubert szerepében számomra érthetetlen okból – a halál időpontjának szigorú behatároltsága miatt - ezen alkalommal kizáratik a potenciális gyilkosok közül, pedig én biztos rá szavaztam volna, mint a legkevésbé gyanús szereplőre. Lehet, hogy ezzel a változattal még nem készültek el a premierre? (Zárójelben: ő az egyetlen a mostani szereposztásban, aki a húsz évvel ezelőtti zalaegerszegi Hajmeresztőben is játszott, akkor Barbarát, a fodrászlányt.) Őt most Kovács Olga alakítja, akinek ezen az estén nincs lehetősége igazán kibontani, hogy a sok hazugság és mellébeszélés mögött valójában mi van, és ettől kicsit a karakter is elmosódik. Urházy Gábor László régiségkereskedőként izgalmassá tudja tenni a karakter titokzatosságát és intellektusát.

Hajmeresztő - Barsi Márton, Kiss Ernő

Még egy kicsit össze kell érnie az előadásnak, mint a könnyű, nyári salátáknak vagy gyümölcsleveseknek, de játéknak és kikapcsolódásnak már így is üdítő volt, pont olyan, amilyen egy végre elviselhető hőmérsékletű, nyári estéhez illik ebben a forró júliusban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr158005403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása