7óra7

Nézi, hogy hull
7óra7: (9/10)
Közösség: (10/10)

Nézi, hogy hull

2012. 06. 20. | Turbuly Lilla

Ibsen ritkábban játszott drámájában Hedda anyagi biztonságra, kényelmes életre vágyva megy feleségül Jörgen Tesmanhoz, a középszerű tudóshoz, érzelmek azonban nem hozzá, hanem Ejlert Lövborghoz fűzik, ezért nem bírja elviselni, hogy Ejlert életében már nem ő, hanem Elvstedné (Hedda volt iskolatársa) játssza a múzsa szerepét, inkább megsemmisíti közös „gyermeküket”, a remekműnek látszó kéziratot. Ezzel a „gyilkossággal” azonban közvetve Lövborgot is megöli, egyben átrendezi maga körül a hatalmi viszonyokat, és a saját életét is végképp élhetetlenné teszi.

Hedda Gabler

Andrei Şerban rendező a Hedda élete fölötti legfőbb hatalomnak az apát teszi meg, Hedda hozzá mér minden férfit, neki, a tőle tanultaknak akar megfelelni annak halála után is. Innen az elitista szépségeszmény (ha már Ejlert Lövborg megöli magát, azt szépen tegye – hogy nem így történik, az jobban megrázza, mint maga a halál), a menekülés az érzelmek elől, a világgal való keveredni képtelenség. A többiek találnak maguknak valamiféle életpótlékot (a férje az elégetett kéziratot próbálja restaurálni annak jegyzeteiből, Elvstedné ismét múzsának szegődik, a nagynéni mindig ápol valakit). Serban egy szeretet nélküli világot állít elénk, amelyben a másik birtoklása, a másik feletti hatalom megszerzése a cél. Jörgen Tesmant agyonnyomja a nagynénje túlzó gondoskodása, Brack bíró titoktartása fejében Hedda testére tart igényt, Tesman pedig valakire, aki a tudóst látja benne.

Hedda Gabler

Az előadás a hatalmi-kapcsolati viszonyok hajszálpontos kidolgozása mellett ezt a világot ironikus, túlzóan elrajzolt módon, néhol szinte karikatúraszerűen állítja elénk. A drámai jelenetek közben újra és újra bekapcsolja valaki a lemezjátszót, és a szereplők táncra perdülnek az ötvenes évek slágereire. A szereplők ezzel a karikírozott, sokszor harsány játékmóddal típusokat formálnak meg. Bogdán Zsolt Tesmanja a tudományába beleszédült, fel soha nem növő óriáscsecsemő. Varga Csilla két ellentétes női archetípust is megjelenít: Tesman nagynénjeként a körülötte élőkre erőszakosan rátelepedő, minden titkot tudni akaró amazont, másrészt Mademoiselle Dianát, a prostituáltat. Elvstednét kettős szereposztásban játsszák, az általam látott előadásban Pethő Anikó szerepelt, külsőségeiben (az előadásban egy könyv címlapjával is megidézett) Marilyn Monroe-hoz hasonlítva a figurát. Ő az, aki mindig keres maga mellé valakit, akinek az életében nélkülözhetetlen szerepet tölthet be. Hatházi András Brack bíró szerepében joviális házibarátból lesz zsaroló zsarnokká. Szűcs Ervin Ejlert Lövborgként a két nő számára elsősorban férfiként a vágyak titokzatos tárgya, a művét igazából csak ellenfele, Tesman értékeli. Csutak Réka a Tesman család régi házicselédjét alakítja, paradox módon ő az egyetlen szereplő, akiből nem hiányzik teljesen a szeretet, de legalábbis az odafordulás a másik felé Hedda halálát is ő érzi meg először, míg a többiek a pisztolydörrenés után nyugodtan folytatják, amit addig: eszükbe sem jut, hogy megnézzék, tényleg csak célba lőtt-e. Heddát Kézdi Imola játékstílusa is elkülöníti a többiektől. Bár néha felcsattan, mégsem harsány és nem is karikíroz, idegen ebben a világban, idegen a megjelenése, a beszédmódja, a gesztusai. De nem szeretetreméltó ő sem a maga elvakult szépségeszményével, arisztokratizmusával, és az ezek nevében megengedhetőnek vélt kegyetlenségével. Amikor legyőzik és megalázzák, szánni lehet csak, sajnálni nem.

Hedda Gabler

A tapsrend ismét tánccal, elrajzolt gesztusokkal oldja fel a katonaruhába öltözött Hedda esztétikusan véresre tervezett, a tábornok apát okoló-előtte tisztelgő halálát. A színészek minket is megtapsolnak, hogy kibírtuk a szünet nélküli, majdnem háromórás maratont. Nem volt egyszerű, de fontosabb, hogy a Hedda Gabler az emlékezetben is hosszútávon megőrződő előadásnak tűnik.

p{font-size:11px}. _A cím és az idézet Tóth Krisztina_ Napló _című verséből származik._

_(Pécsi Országos Színházi Találkozó, 2012. június 16.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr388005391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása