7óra7

Ott volt, ott nem volt

Ott volt, ott nem volt

2012. 05. 02. | 7óra7

Nem szívesen ejtjük meg e cikket, de már sokadszorra látjuk viszont saját gyártású anyagainkat, híreinket, beszámolóinkat, fotóinkat a Színház.hu-n. Többször kértük, hogy legalább a forrást jelöljék meg, ha használják az anyagainkat – nem tették. Úgyhogy most ezt a felületet használjuk arra, hogy jelezzük: nem kívánjuk betölteni a Színház.hu segédszerkesztői posztját.

Szombaton a Katona József Színházban nemzetközi konferenciát tartottak a kultúrafinanszírozásról, amelyen egyik szerzőnk is részt vett hallgatóként, s ennek eredményeképpen az oldalon meglehetősen terjedelmes anyag született az elhangzottakról még aznap. Az MTI is közölt egy ehhez képest tömör terjedelmű anyagot – nem is feladatuk a részletes beszámolás –, mégis furcsa, hogy ugyan nem láttuk a Színház.hu egyik munkatársát sem a rendezvényen, mégis másnap hasonló terjedelemben foglalkozott az eseménnyel, mit a 7óra7, az MTI-re hivatkozva. Valójában már a címnél gyanús az ügy, mert Damoklész kardjáról egy betű nincsen az MTI kiadott hírében, annál inkább a miénkben, így nem kellett nagyon tovább olvasgatnunk ahhoz, hogy feltűnjön: minden, ami a Színház.hu anyagában nem az MTI, az bizony tartalmában a 7óra7.hu saját anyaga.

Lehetnénk persze jóhiszeműek, és gondolhatnánk, hogy annyira egy rugóra jár az agyunk, hogy minden felszólalásból pont ugyanazokat a részeket tartottuk fontosnak kiemelni némileg más fogalmazásban, de jó okunk van nem ezt feltételezni. Az eredeti cikk szerzője ugyanis pontosan tudja, hogy _nem véletlenül_ nem azt írta, hogy „az egész népesség kb. 1%-a jár színházba” ahelyett, „hogy a statisztikai adatok szerint a lengyelek csupán 1 százaléka jár színházba”, ami tartalmilag nyilván nem igaz, ugyanis a meglehetősen ironikus hangvételt megütő lengyel előadónak esze ágában sem volt statisztikákra hivatkozni (láthatóan élvezettel improvizálta ezt az 1%-os eredményt, ami jól passzolt a kedélyesen borúlátó előadáshoz), és az eredeti szerző a görög felszólalónál is töredelmesen beismeri, hogy jobb híján használta a „nemzeti turizmusszövetség” kifejezést, mert bizony a pontos megnevezésről sajnos ott és akkor lemaradt.

De ezt csak az tudhatja, aki _ott és akkor_ írta a tudósítást. Aki pedig átírta a szöveget, fogalma sem volt arról, mit ír. De legalább jelölné meg, miből dolgozott.

A 7óra7 cikke itt olvasható.

A 7óra7 MTI-vel kibővített és imitt-amott toldozgatott-foldozgatott cikke pedig itt olvasható.

Ha szükség lesz rá, folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr418003837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása