7óra7

Levélregény
7óra7: (7/10)
Közösség: (0/10)

Levélregény

2012. 04. 18. | Turbuly Lilla

Illatszertár - Besenczi Árpád, Tánczos Adrienn, Mihály Péter, Andics Tibor, Kiss Ernő

Jó, László Miklós ezen az alapötleten is csavart egyet, hiszen nála Asztalos úr és Balázs kisasszony látva utálják, és csak látatlanban szeretik egymást. És ehhez a szerelemhez talált egy hangulatos, a boldog békeidőket idéző közeget is: az illatszertárat. A zalaegerszegi előadás nyitóképe nagyon hatásosan jeleníti meg ezt a közeget. Szlávik István díszlete a mai, pénzhiányos idők szükségmegoldásaihoz szokott szemnek jólesően nagyvonalú és elegáns, ahogy Pilinyi Márta jelmezei is. Ahogy kigyullad a színpadon a fény, egy pillanatig állóképet látunk, vevőkkel és eladókkal teli üzletet, aztán mindenki beszélni és nyüzsögni kezd, csilingel az ajtó feletti csengő, az alkalmazottak szertartásos udvariassággal köszönnek el a távozóktól. Annyira mozgalmas és sokszínű ez a kép, hogy az ember csak kapkodja a fejét, hogy minden részletre odafigyelhessen. És ha összevetjük a zárókép kevésszereplős, statikus, egyáltalán nem hepiendes, inkább amolyan _elégedjünkmegazzalamivan_ hangulatával, nem beszélve az elsötétülő színpadon felhangzó szirénaszóról, nem kétséges, hogy Sztarenki Pál rendező ezzel a kerettel az 1937-ben bemutatott darab sötét történelmi hátterére is utal. Ahogy arra is, hogy a boldog békeidők sem annyira boldogok, mint amilyennek utólag látszanak, és ha igen, akkor is csak tűnékeny pillanatokra azok.

Illatszertár - Besenczi Árpád, Gulyás Hermann Sándor, Sztankay Orsolya, Pap Lujza

Véletlen vagy sem, mindenesetre árulkodó, hogy a színlap sötét hátterébe alig olvashatóan veszik bele a fekete betűkkel nyomtatott műfaji megjelölés: vígjáték. Az, de nem a harsány fajtából. Vannak benne vígjátéki figurák, mint a Barsi Márton alakította, a többiekhez mérten jóval karikírozottabb Árpád inasé, de inkább a visszafogottabb karakterek dominálnak. A szereplők viszonyrendszere sem annyira egyértelmű, nem fekete-fehér. Különösen igaz ez a Besenczi Árpád alakította Hammerschmidt úrra, aki csalódása, tévedései, indulatai és megbocsátásai között botladozva jut el az előadás végére az idősödésbe és a megcsalatásába való rezignált belenyugvásig. A filmfeldolgozásoktól eltérően egyébként az ő története legalább olyan hangsúlyos, ha nem hangsúlyosabb része az előadásnak, mint a fiataloké, és ez a tény is befolyásolja, hogy nem a rózsaszín, romantikus mese hangulatát visszük haza magunkkal. Hiszen húsz év múlva Asztalosból is lehet Hammerschmidt, az ő szerelméből is rezignált kiegyezés. Gulyás Hermann Sándor Asztalosa különben már fiatalon sem az a tipikus hősszerelmes, kicsit koravénebb annál a maga nyugalomra, családra vágyó árvaságában. A fiatal színész – ha kis bizonytalanságokkal is, de – megteremti és szerethetővé teszi a karaktert. Sztankay Orsolya Balázs kisasszony szerepében határozottabb, talpraesettebb párjának ígérkezik, de a lány szelíd, komoly arcát is szépen megmutatja. Mihály Péternek (Kádár úr) ezúttal a jellemtelen, gaz csábító szerepe jutott - tenyérbe mászóan jellemtelennek és gaznak is tűnik. Sipos úr Kiss Ernő alakításában szintén ír leveleket, a névtelen és nemtelen fajtából, ő az az egzisztenciáját féltő, hajlékony gerincű kisember, aki fölöttébb ismerősnek tűnhet a mai munkahelyi mikroközösségekből is.

Illatszertár - Sztankay Orsolya, Gulyás Hermann Sándor

Némi képzavarhalmozással élve: kesernyésebbre, fanyarabbra hangolt Illatszertár az egerszegi az emlékezetünkben élőhöz képest, de éppen ezért ismerősebb is. Érdemes betérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr488002303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása