7óra7

39, 40, 41...
7óra7: (7/10)
Közösség: (10/10)

39, 40, 41...

2012. 03. 02. | 7óra7

Galaxis útikalauz stopposoknak - Vass Csaba, Orbók Áron

Egy csütörtökön Arthur Dent - aki utálja a csütörtököt - arra ébred, hogy munkások hada szeretné ledózerolni a házát, helyet csinálva egy bekötőútnak. Hogy ez ne következhessék be, Arthur a buldózerek elé fekszik, ahonnan barátja, némi munkásokkal való egyezkedés után sikerrel eltávolítja - befekteti a házbontás vezetőjét, akinek vélhetően hosszú percekbe telik felmérni, hogy mekkora szamarat csináltak belőle, és így esik neki végül a rombolásnak –, hogy egy kocsmában beismerje: ő igazából egy földönkívüli, a Betelgeuse nevű csillag mellől származik, és már csak percei vannak hátra a Földnek, mert a vogonok egy hiperűrsztráda építése miatt meg fogják semmisíteni. Úgyhogy stoppolnak egyet egy űrhajóra.

Galaxis útikalauz stopposoknak - Orbók Áron, Vass Csaba

Kezdetét is veszi a világ újrafelfedezése, kiderül, hogy az egerek szuperintelligens pándimenzionális lények, akik kísérleteznek az emberekkel - nem pedig fordítva –, sőt az ő rendelésükre építette a bolygónkat egy űrvállalkozás - akik a gazdasági válság miatt lefeküdtek aludni (túl drága lett az egyedi bolygók készítése) –, mert a Bölcs Elme - a világ második legokosabb számítógépe - azt mondta, hogy így megkapják a végső választ eredményező kérdést. A válasz már megvan a kérdések kérdésére, az 42, csak épp azt nem tudják, mi a kérdés. Mindeközben ömlik a világ dolgait nem csak a furcsaságokkal, hanem élesen élcelődő, könnyed cinizmussal kiforgató stílus, ami lényegre törő egyszerűséggel képes rávilágítani szokásokra és szokatlanságokra.

Galaxis útikalauz stopposoknak - Orbók Áron

És többek között az egyik nagy erénye Orbók Áron és Vass Csaba előadásának, hogy ugyanilyen könnyedséggel, anélkül, hogy Douglas bármelyik eredetijéből átemelnének regénybe illő leírásokat, képesek visszaadni ezt a nagyon is sajátos világot, miközben szemtelen ráérősséggel, nyugalommal és egyszerűséggel váltogatnak a megannyi szereplő között - néha simán beszélnek egy karakter hűlt helyéhez, néha pedig hosszas paróka- és fényváltogatásba kezdenek. Ez a könnyed színpadi stílus és a hozzá társított játék, ahol egy-egy eszköz, vagy hanghordozás jelez egy karaktert, tökéletesen illeszkedik a Galaxis útikalauz stopposoknak világához.

Figuráik között a legkiemelkedőbb Marvin, a depressziós, melankolikus zsenirobot, akit egy kartondobozra rajzolt szomorú szmájlival jeleznek, a szőke parókás, elvadult Zaphod, vagy a nejlon fürdősapkában, magas hangon cincogó egerek, de legalább ekkora sikert tud aratni egy-egy, az útikalauzból megjelenített gyors ismeretterjesztési betét is. Közben úgy barangolunk az űrben, hogy még azt is tudatosítják: színházban vagyunk - a fejlámpa rendszerint eltéveszti célpontját, és néha még a színészek se tudják, hogy éppen melyik szerepbe kell belebújniuk. Ennek a barangolásnak viszont rengeteg, a regényben szereplő szál és kapcsolat - ahogy az ilyenkor lenni szokott - áldozatul esik. Ami igazán kár, hogy az alkotók a mára már emblematikussá vált törülközőt is kihagyják a történetből.

Galaxis útikalauz stopposoknak - Vass Csaba, Orbók Áron

A hangsúlyosan a színházban zajló előadás ugyan remekül ráérez a Galaxis útikalauz... világára, így sem tudja mindig lecsapni a feldobott labdákat, miközben néha kifejezetten váratlanul és remek ritmusérzékkel kapják el a színészek Adams sajátos logikájú világát. Azt az élményt viszont semmi sem tudja pótolni, hogy színészhallgatók készítettek egy vállaltan szórakoztató előadást, kifejezetten egyetemistáknak szóló stílusban, amiben - szórakoztatás ide vagy oda - ugyan sokkal több lapul, mint a zárásként kibetűzött szorzás, ami végül kiadja az élet értelmének szánt 42-t, de egy ritka kellemes és életvidám érzés öleli közre az egészet. Hogy színészek gondoltak egyet és a nézőkre is számítva, nem elspórolt szellemi energiával egy kellemes estét adó zanzaszínházat csináltak egy kultikus regényből. És ez a nálunk utópiának tűnő gondolat tényleg megtörtént.

_(Szkéné Színház, Budapest, 2012. február 26.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr388005285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása