7óra7

Van egy regény
7óra7: (3/10)
Közösség: (0/10)

Van egy regény

2012. 02. 04. | 7óra7

Csakhogy az előadás mindössze abból áll, hogy Molnár Ferenc méltán közismert regényének Török Sándor által készített kvázi rádiójáték-adaptációját eljátsszák többnyire olyan fiúk, akiknek a színpadi létezésről és közlésmódról - önhibájukon kívül - sajnos nincsen semmi fogalmuk.

A Pál utcai fiúk

Ezzel azonban nem rosszabbak, mint egy átlagos bérletes előadás művészei X város kőszínházában, amelyet most csak azért nem írok le, mert nem szeretnék bíróságra járni, demonstrálandó a véleményszabadság korlátait. A fene se akar harcolni, már csak azért sem, mert a másik fél sose lesz olyan lovagias ellenfél, mint az Áts Feri.

Ami viszont zseniális az előadásban – s az első jelenetben meg is téveszti az egyszeri nézőt –, az a díszlet. Kalácska Gábor farakást imitáló nagyméretű téglatesteket tervezett, amelyek forgatásával, kibontásával, áthelyezésével, apróbb kellékek beemelésével remekül és rövid idő alatt teremthető meg a grund, a Füvészkert, az osztályterem és Nemecsekék lakásának érzete. A jelmez is Kalácska munkája, amely egyszerűen, mégis egyértelműen íveli át a 20. század eleje és a 21. század eleje közötti időszakot, önmagában hidat teremtve a történet ideje, illetve a jelen között. Kiss Attila rendező sajnos nem használja ki a tervezői leleményben rejtező, ám annál nyilvánvalóbb ajánlatot, és nem színházi előadást készít, hanem – szigorúan a szöveghez tartva magát – a színpadon megjelenő fiatalokkal lemozogtatja és felmondatja a példányban szereplő szöveget. Így nem jönnek létre valóban színházi megoldások – noha észleli, hogy Nemecseket nem kell beugratni egy lavór folyadékba ahhoz, hogy elmesélje, a srác a tóba esett, elég hozzá, hogy az őt játszó fiú bebukjon az első sor elé, el fogjuk hinni, hogy elázott. Ahogy észleli azt is, hogy nem kell elszerepelni a gittegylet jegyzőkönyveit, s amikor a fiúk a farakások előtt, stilizáltan és felvállaltan tényleg felmondják a szöveget, az sokkal jobb, mint amikor megpróbálják az összepréselt és – a megjelenéssel ellentétben – mondhatatlanul porosan hagyott, reálisan előadhatatlan textust még el is játszani (ami nem megy).

A Pál utcai fiúk

Noha az első óra még többé-kevésbé vállalható módon zajlik le, a második felvonásban már rosszabbul viselhető, hogy a rendező nem, illetve csak nagyon korlátozottan él a díszlet-jelmez adta közeggel, a színházi stilizáció eszköztárával, a színpadi dramaturgia ajánlataival, a párhuzamos szerkesztéssel, a síkok egymásba csúsztatásával, a mozgásból adódó játéklehetőségekkel, s a világítás lehetőségeivel is csak alig. A grundért folytatott harc (mozgás: Tóth Boglárka) statikusra, sötétre és egyszerűre sikeredik. A nézők – javarészt felsőtagozatosok – egyre türelmetlenebbül viselik az előadást, ennek fényében érthető, hogy Nemecsek halálát nézői tapsvihar (!) zárja le – ugyanis a közönség azt hiszi, e katarzissal vége a produkciónak, noha van még egy jelenet, amelyben kiderül, hamarosan vége a grundnak, felhúznak rá egy épületet.

A Pál utcaiakat és a vörösingeseket alakító fiatalok lelkesek és tevékenyek, rajtuk nem múlik semmi. Mennyi mindent ki lehetett volna hozni belőlük, ha nincsenek belepréselve a szövegmondás kényszerébe, hanem tényleg kíváncsi rájuk a színpad, mert érdekes lehetne, mit gondol egy mai fiatal elmondani a nemecsekségről, Boka igazságosságáról, Áts Feri tisztességéről, Geréb viselkedéséről, Kolnay, Weisz és Csele önzőségéről, a labdázni vágyó Pásztorokról, az egyletbetiltó Rácz tanár úrról, életről, harcról, halálról és hazáról. Sajnos a dunaújvárosi előadás mindezekről csak annyit gondol, hogy egy Molnár Ferenc nevű író ezen motívumok felhasználásával írt egy regényt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr758002393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása