7óra7

Muníció a pótmagyaroknak
7óra7: (7/10)
Közösség: (6/10)

Muníció a pótmagyaroknak

2011. 10. 08. | 7óra7

Übü király és a magyarok - Scherer Péter, Teszárek Csaba, Bercsényi Péter, Györgyi Anna, Mórocz Adrienn, Ács Norbert

Übü nagy herceg volt, aki most nagy szegénységben, valahol vidéken tengeti napjait. Nyoma sincs már a régi szép időknek, amikor még nem a kertet kellett gondoznia, hanem az országot irányítania. Illetve van még róla emléke, különösképp a feleségének, aki most arra biztatja, hogy barátjával, Paszomány kapitánnyal öljék meg Vencelt, Magyarország királyát és foglalják el a trónt. A gond csak annyi, hogy bár Übü könnyedén el tud játszani a hatalom gondolatával, tenni már nem képes érte, ugyanis gyáva. Gyáva ölni, sajnálja az áldozatát és igazából félős is, de azért a felesége és a kapitány meg az emberei elvégzik a piszkos munkát, Übü pedig, előtörve rejtekéből, azonnal otthonra lel a diktátori székben – illetve a királyi trónból általa diktátorivá varázsolt székben. Megszorít – illetve adót emel –, cégvezetőket végeztet ki, hogy övé legyen a bevételük, bankokat adóztat, mindenféle sarcot vet ki, hatalomra törése után kiírat népszavazást, hogy a nép is megválassza – és lőn, négyharmados többséggel ő nyeri a választásokat.

Hogy mindez túl direkt? Nem, hiszen Kiss Csaba rendezése nem aktuálpolitikáról szándékozik szólni, nem politikusokról beszél, hanem tettekről, egy helyzetről. Sőt, mikorra már a hatalmi mámorban nagyjából kiteljesedő Übüről feltétel nélkül elfogadtuk, hogy ő bizony Orbán Viktor, akkor a megszólaló lelkiismerete nemes egyszerűséggel leferencezi. És egyébként miért ne lehetne konkrétan beszélni a poharat túltöltő vízcseppekről – persze ez színház, nem szónoki szék, az önmagában való vádaskodás tilos, indítékokat kell keresni, utakat és gondolatokat. Lehet, miért ne lehetne, nem tiltja semmi, aki azt hinné, hogy tiltja vagy akinek némi titokzatosságra van szüksége – mert úgy érzi, hogy elnyomják –, annak ott vannak Ács Norbert kiszólásai, aki már az előadás előtti rögzíti, hogy a színpadon szereplő magyarok nem igazi magyarok, ők csak ilyen színházi, „pótmagyarok”, hiszen ezt a darabot Jarry eredetileg lengyelekre írta, itt pedig csak úgy átírták, mert az milyen jó. Az ebből adódó félreértések elkerülése végett, amikor Übü éppen hozzánk, magyarokhoz szól, akkor Ács mindig korrigál lengyelre – nehogy félreértsük. Persze ez csak poén, de ami izgalmas benne, hogy igazából a kiszólás és az összekacsintás fonákjáról szól: értsétek, hogy ne értsétek félre.

Übü király és a magyarok - Ács Norbert, Mórocz Adrienn, Teszárek Csaba, Bercsényi Péter

Az előadás egy ötletes, politikai humorkavalkád, rengeteg aktuális bajunkkal és gondunkkal, azonban sokszor nem képes túlmutatni ezen, indítékokat keresni, mögöttest vizsgálni. Olyannyira nem, hogy az előadás első fél órája, ahogy Übü eljut a trónig, gyakorlatilag – egy-kettőtől eltekintve – ötlet- és poénmentes, ami még önmagában nem lenne baj, de azon túl, hogy ez az Übü gyáva és alattomos, Übü mama pedig vágyik a jólétre és manipulálja a férjét, nem tudunk meg semmit.

Nem mintha Scherer Péter ne teremtené meg Übü kereteit, nagyon is. Szívből jövő aljasság, frusztrációtengerek és gazdagság utáni vágy kavarog a színész szemében, gond nélkül élő emberré varázsolva a királyt. Azonban olybá tűnik, hogy Kiss Csaba rendezőt és Dobák Lívia dramaturgot igazából nem foglalkoztatta mélyebben a kérdés, az eseményeknek és a tetteknek nincs valós ívük – és itt most nem a kronologikusságra gondolunk, amit egyébként egy trükkös játékkal kevertek össze: Übü királyt a vörös hadsereg taszítja le trónjáról – egy hatalmas kéztenger, ami egyébként végig az előadás hátsó falát adja. Györgyi Anna is megtalálja Übü mama számításait, tetteiben tombol az önérdek, azonban a karakterére aggatott szilikon fenék- és mellbélésekkel hirtelen a színésznő játéka is eltúlzottá és kiforgatottá válik. Ács Norbert, Teszárek Csaba, Bercsényi Péter és Mórocz Adrienn alakítják a rengeteg felvonuló szereplőt, adják az alaphangulatot, keltenek életre rengeteg mindent és bőségesen akad mindegyiküknek emlékezetes pillanata. De a legkiemelkedőbb Teszárek Csaba monumentális, szlávosan magyartörő orosz postagalambja, aki hatalmas termetével váratlanul tör be a színpadra.

Übü király és a magyarok - Bercsényi Péter, Ács Norbert, Mórocz Adrienn, Teszárek Csaba

Ahhoz képest viszont, hogy mennyire nem válik mondjuk valós családi szituációvá Übü papa és Übü mama otthoni léte, meglehetősen erős elidegenítő gesztus a pottyantós vécéből előkerülő, vizesvödörben tárolt grillcsirke. Talán nincs ember, akinek ne fordult volna fel a gyomra ettől - és ezzel a hatással nem is lenne semmi baj, ha az előadás használta volna. Persze lehet olyan mögöttest találni, hogy azért ez a nem túl vonzó csirke, mert Übüék ilyen szánalmasan szegényen éltek, mielőtt hatalomra törtek volna, ami rendben is volna, de ez az erős, elidegenítő elem határozottan túl akar mutatni a nincstelenségen - csak nincs alátámasztva.

Übü király és a magyarok - Györgyi Anna, Scherer Péter

Mindeközben azért sorra követik egymást az ötletek a nép megadóztatására, a bevételek növelésére – igaz, manapság nem olyan nehéz ehhez muníciót találni – találóbbnál találóbb bábokkal vagy éppen zöldségekkel, miközben mi is folyamatosan az előadás részesei vagyunk – amit annyira komolyan gondolnak az alkotók, hogy a népszavazáson valójában nem szavazhatunk. És bár nincsenek kibontva a gondolatok, igazából nem mélyülhetünk el az emberek indítékaiban és a kormány politikája mögött meghúzódó szándékokban – ez utóbbi, azt hiszem, inkább pozitívum, mint negatívum – az nagyon felemelő ezen az estén, hogy a sok nyavalyán, ami mostanában körülvesz minket, egy ilyen hatalmasat lehet nevetni. Önfeledten és nyugodtan, kimondva a bajokat, nem körülírva, nem úgy téve, mintha sugdolózásra és pusmogásra lennénk ítélve. Hiszen nem vagyunk, ezt fel kéne ismerni. És ha valaki úgy érzi, hogy tarthatatlan, ami a színpadon történik, az akár még valamit tehet is azért, hogy a valóság ne tudjon ilyen muníciót adni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr748002511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása