7óra7

Tényekről, véleményekről és tévedésekről

Tényekről, véleményekről és tévedésekről

2011. 08. 29. | 7óra7

Értetlenül állunk azon jelenség előtt, amikor valaki megmondja, hogy milyen egy "magára valamit is adó" mondjuk most éppen portál, vagy egy "magát komolyan vevő" mondjuk színház vagy ember, aztán fogja magát, és a maga megfellebbezhetetlenségében még a szabad gondolat szentségéről is megfogalmaz néhány jól csengő "entellektüel" mondatot, megmondva a tutit, egyúttal megfosztva minden ellenvéleményt annak létjogosultságától. Mi, mint 7óra7, nem tartjuk fent magunknak a jogot, hogy ítélkezzünk az egyes előadásokról, pálcát törjünk alkotók személye felett, sőt, komolyan véve a vélemény szabadságát a világ legtermészetesebb dolgának vesszük, hogy egy előadás nekünk tetszik, másnak pedig nem és vica versa. Mi megpróbáljuk elmondani, miért az a véleményünk, ami – és teret adunk annak, hogy elmondja más is.

Amikor valaki egy "magára semmit nem adó" és ezért "komolyan vehetetlen lap" (amivel "nem kell foglalkozni") számára hozzászólást ír, azt az érzetet kelti bennünk, hogy a hozzászólásnak az igazi célja nem a sorokban, hanem azok között keresendő. Például valami félreértelmezett leszámolási kényszer egy nem létező kritikussztereotípia irányába. Csak azért, mert az illetőnek más a véleménye. Ha tényleg nem méltó a dolog, ne tessék olvasni. Írni meg pláne.

Őszintén szólva úgy gondoljuk, sok egyéb felület van, ahol lehet délibábok ellen harcolni, sőt olyan felületek is, ahol erre komplett közösségek alakulnak, és egymást túllicitálva gerjesztenek nemlétező ellenségképeket maguknak, nagyon jól elütve ezzel az időt. Mi ezt a felületet meg szeretnénk tartani a beszélgetések, illetve a személyeskedéstől mentes véleménynyilvánítás terepének, egymás iránt toleráns közösségnek.

Igazából érthetetlen, hogy mi alapján prédikál bárki is a "hogyan kellene jobban csinálni a más dolgát" témakörben, ha arra sem veszi fáradságot, hogy megnézze, hogy a másik egyébként hogyan végzi a dolgát. Van egy szálka, farag belőle gerendát, aztán ítéletet hoz. Rákap egy esetleges tévedésre, elírásra stb., és máris úgy gondolja: itt a bizonyíték, hogy a leírtak tartalma nem igaz.

De igaz. Attól az még igaz. Attól, hogy Stubánszki Bélát Tarpataky Izidornak nevezzük, mert megcsal az emlékezetünk/rosszul volt kiírva/elnéztük egy sorral/eltévesztettük egy nappal stb., hiba ugyan, de ettől még _tartalmilag igaz_ mindaz, amit leírunk. A tényekben lehet tévedni (tévedéseinket szánjuk-bánjuk és lehetőségeink szerint javítjuk), a véleményünket azonban (folyamatosan) átgondoljuk – de nem véljük úgy, hogy mindenkinek azonosulnia kell vele. Aki nem hiszi/fogadja el, hogy tévedésünk nem szándékos, hanem az online lapkészítés sajátos menetében szükségszerűen jelen lévő dolog, annak felesleges online lapot olvasnia. Ez nem hónapok alatt összeálló, pénzért vásárolt printlap, hanem ingyenesen hozzáférhető online – tehát gyors – felület. Ami persze nem jelent feltétlen minőségbeli különbséget, csupán sok szempontból teljesen más mechanizmust.

Szeretnénk leszögezni: ez a lap nem valami kiadóvállalat millióiból készül, nem tartja fenn sem állam, sem önkormányzat, nem támogatja magáncég, civil szervezet, nincs alapítványa stb. Az olvasói és a jegyvásárlói tartják fenn. Akik írják, azok azért írják, mert érdekli őket az írásuk tárgya. Nem készteti és kényszeríti őket erre semmi sem. A 7óra7 csapata úgy gondolja, éppen ezek garantálják azt, hogy ne külső elvárások szerint, hanem a lap szerzőinek közös elvei szerint, saját aspektusunkból tudjunk beszámolni a színházról azoknak, akiket az érdekel. Szerencsére ők egyre többen vannak – köszönjük nekik az érdeklődést!

Mindez persze csupán egy vélemény, a 7óra7 véleménye. De fontosnak tartjuk elmondani.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr168003855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása