7óra7

Esti dal a nem túl mélyben
7óra7: (7/10)
Közösség: (10/10)

Esti dal a nem túl mélyben

2011. 04. 22. | 7óra7

A Sirály színháztermének fehér oszlopai közt erősen színházi kötődésűek maroknyi csapat gyűlik össze a Baróthy angyalai névvel illetett estre. A "marok"-ba beleférnek mind a fellépők, mind a nézők. Máthé Zsolt rövid fölvezetőben ajánlja az elkövetkező dalokat, s a pontosság kedvéért helyrerakja az egyik programajánló portál apró tévedését, mely szerint itt, most, az egykori színművészetis Máté-osztály, vagyis az AlkalMáté Trupp látható. Ezen túl útmutatást kapunk némely dal születésére, származására vonatkozólag is, kerül elénk szerzemény a Pelsőczy Réka rendezte Kicsi nyuszi hopp hoppból (egy tinédzsergyilkosság krónikájából), illetve a Szputnyiknak készített Gigor Attila-darabból vagyis a szerzemények zömét már hallhattuk itt-ott (ha nem egy színdarab részeként, akkor a 2009-es POSZT-on, a Krízis-dalesten). Máthé megkísérel új kontextust teremteni köréjük. A korábbról megismert „tanárnős dal” ezúttal Hoffmann Rózsának címezve hangzik el, "Bang bang", énekli Péter Kata egy pedofil s egyben szadista tanárnő szerepében, Kill Bill után, Baróthy-átiratban, szabadon. Nem új a Debreczeny Csaba szájából elhangzó, Az oroszlánkirály című Walt Disney-opus főcímzenéjére írt líra sem, mely Morvai Krisztináért kiállt, emlékeztetve, hogy egyszer „minden egyes lámpavas majd virágba borul” (ha már „az összes tolvaj geci nyereg alatt puhul”). Zuschlág sem marad ki, ő a Bicska Maxi dalára írt zöngemény múzsája…

Kiss Diána Magdolna a dalnokok közt olyan, mint egy rendíthetetlen markotányosnő; Debreczeny Csaba kimért-játékos eleganciájával zsonglőrködik dalról dalra; az igazán remek énekhangú Takács Nóra Dia egy tündér érzéki komolyságával szorítja dacos száját; Péter Kata mintha a Tomb Raiderből lépett volna elő (gépfegyver nélkül); Máthé Zsolt pedig hozza az önnön neurózisából alkotóerőt nyerő rendező figuráját. Mit tesznek ők öten ezzel, ezen kívül a színpadon? Miről beszélnek, milyen igazságot hirdetnek, miközben jókedvre vagy épp enyhe mélabúra hangolnak, és közénk spanyol EU-tallérokat szórnak csokiból, megédesítendő Marica Ruccola (Takács Nóra Diána) oroszos halandzsa-nyelven előadott telefon-promócióját? „Pusztuljon az összes rendszerváltó”; és mellesleg „tegye le a lantot az értelmiségi, (és) pusztuljon ki, pusztuljon ki” - halljuk.

Furcsa, kacarászós a csönd, hol hangos, hol befelé nevetős. A színészek közt olykor csipetnyit megfárad, de azért szüntelen az egymásra figyelés. Valami történhetne, és talán történik is, de a felszín alatt. És nem azért, mert a Sirályban egy pince adja a teret.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr208004945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása