7óra7

Kicsit szomorkás
7óra7: (6/10)
Közösség: (6/10)

Kicsit szomorkás

2011. 03. 25. | 7óra7

Márpedig az első felvonás kétségtelenül ötletes – nézzük, hogy éppen melyik színész érkezik új szerepben, mely hangszer kerül a kezébe, élvezzük a _felvállalt színházat_, az illúzió nélkülözését, azt, hogy Bezerédi tudatosan és akaratosan színészekből szeretne dolgozni. Sőt: nem csupán dolgozni, hanem csapatot építeni. Vagy akár társulatot. És itt akad a bökkenő az előadással: nincs társulat – csupán annak a látszata. Pedig minden karakter ki van találva, egy-egy, néha pimaszul egyszerű térjelzés segítségével kedvesen archetipikus figurák vonulnak fel előttünk, miközben beavatódunk Tom Jones születésének vélt és valós történetébe, majd figyelemmel kísérhetjük a kajla kamasz szerelembe esését, majd a fondorlatos ellenerők összeesküvésének eredményeként a szerelmesek egymástól való elszakadását, és kifejezetten jól szórakozunk.

Tom Jones - Csőre Gábor, Tasnádi Bence

Hogy hol válik görcsössé a dolog, hol feslik fel a koncepció, hol derül ki, hogy nem igazi társulat, hanem annak csak eljátszott változata van a színpadon, nehezen állapítható meg. De sajnos mégis az a helyzet, hogy ezért nem képes _áttörni_ az előadás a negyedik falat. A fellépők nem evidens csapatként, all-round játékként, ensemble teljesítményként érzékeltetik az előadást, hanem profi egyéni játékosok gyűjteményeként. Márpedig ez ebben a koncepcióban – amely minden tekintetben a kaposvári hagyományokra épít – nem áll össze egységgé, nem válik meggyőzővé, pedig van rá akarat, és van befektetett energia. De a hangulatosan kedélyes mamlasz Partridge mögül mégiscsak kikandikál Hegedűs D. Géza, és nem az előbbi, hanem az utóbbi az erőteljesebb. Zenei hasonlattal élve nem énekkart hallunk, amely összhangzatával képeszt el, hanem magánénekesek kórusát, amiben nem az egész a fontos, hanem mindenki számára elsősorban önmaga teljesítménye.

Tom Jones - Majsai Nyilas Tünde, Józan László, Tornyi Ildikó

Tom Jones - Harkányi Endre S hiába raccsol kedélyesen Szemenyei János a redvadék tiszt szerepében, hiába emelkedik Kiss Manyi-i magaslatokba Pap Vera, hiába fondorkodik remek poentírozással Fesztbaum Béla, hiába villant groteszk és abszurd színeket Csőre Gábor, hiába mutat totálisan tiszta naivitást Tornyi Ildikó, hiába fest remek karikatúrát Borbiczki Ferenc, hiába atyaian rokonszenves Lukács Sándor, és hiába a remek karakteralakítások Majsai Nyilas Tündén kezdve Kovács Patrícián, Józan Lászlón át Kútvölgyi Erzsébetig mindenki, csak nem omlik le a fal. Talán Tasnádi Bence hihetetlenül energikus-szimpatikus, igazi belevaló szív-lélek kamaszsrác Tom Jonesa a bizonyíték arra, hogy nem csiszolódik össze az előadás: a második felvonásra az egyébként kiemelkedően tehetségesnek mutatkozó színészhallgató egyes jelenetekben arra kényszerül, hogy szemöldök-emelgetéssel és grimasszal játsszon, mint egy közepesen jelentős délutáni szappanopera hősszerelmese, és ekkor érezhető, hogy kifújt az előadás – amely elfelejti, hogy miről is akart szólni, elfelejti, hogy nem történetet akar mesélni.

Így azonban a szándékon túl nem lehet értelmezni a bohóctemetést, amely a legszebb jelenete lehetne az előadásnak. A történet kulcsfiguráját jelentő bírót játszó, nagyszerű Harkányi Endre szomorúan leereszti a két bohócorral kidekorált kicsiny koporsót a süllyesztőbe, majd leveszi magáról a bohócorrot, és bedobja a nyílásba. A bohócorr azonban kiemelkedik, és visszakéredzkedik gazdájára. Harkányi szomorkásan ránéz, és fanyarul annyit mond: "Ripacs". És ez az, amit nem mernek a színészek: igazán _ripacsnak_ lenni, nem kikandikálni a maszk mögül, hanem telibejátszani az egészet. Talán az áttöréshez, a feloldódáshoz elég lenne, ha az ekkor takarásban állók végignéznék sokszor Harkányit e jelenetben, és ebből gondolnák végig saját magukat ebben a produkcióban. Az előadás ereje nem csupán a Váci utcáig tartana, de még Rákospalotán is megremegne a föld.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr838004905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása