7óra7

Igen, nem - vagy talán?
7óra7: (7/10)
Közösség: (0/10)

Igen, nem - vagy talán?

2011. 02. 08. | 7óra7

Vagy mégsem.

És ezt a végtelenségig lehetne ragozni. A térvetítés keltette csalóka látvány, a különböző textúrákon keresztül megelevenedő érzelmi viharok és szellők szorosan összefonódva a két előadó táncával és artisztikus mutatványaival letaglózó és felkavaró élményt adnak, amit elsősorban „adott néző adott hangulatállapotából eredő egyenesét metsző síkként” lehetne definiálni, pontosabban úgy, hogy szinte minden mozdulat más benyomást kommunikál, az egészen mély és kegyetlen tragédiát éppúgy, mint a könnyed humort, vagy a tökéletes ürességet. Bármiről szólhat, amit csak bele kíván látni a kedves delikvens.

Már csak azért is, mert nem mesél, hanem modellez, ennek pedig kérlelhetetlen következménye az, hogy egyáltalán nem egzakt dologról beszélünk; egy férfival és egy nővel ugyanakkor körülbelül bármit el lehet játszatni, ami jellemezheti a világ meglehetősen sok tényezőjét. Vagyis a megértés univerzális élménye helyett egy bevallottan az érzelmekre/érzékekre ható show-t kapunk – mindezt hihetetlen fejlettségű technikával megtámogatva.

Persze Robotzsaru is képes hibázni.

Cinématique

Mindent egybevetve mind artisztikus, mind képi, hangi, táncos és színészi szempontból közel kifogásolhatatlan előadás a Cinématique. Egyetlen komoly hibája az, hogy bár pontosan egyetlen órás darabról beszélünk, a vetítés textúráival való játék egy idő után öncélúnak tűnik, már csak azért is, mert újabb gondolati dimenziók helyett inkább vissza-visszatér néhány már bevált fogáshoz, ami az alapokat adó ötletek nagyszerűségének hangsúlyozásán kívül nem jelent sok mást. Sokat nem von le a darab értékéből, de nem is teszi nemesebbé ez a gesztus.

Cinématique

Összességében mindez elsősorban lélegzetelállító és csak másodsorban rendelkezik tartalommal, majdnem végig leköti az ember figyelmét, egyszóval: szórakoztat és felkavar, egyúttal valamelyest gondolkodásra is késztet. Ha nem is éppen letaglózó, de mindenképpen maradandó élmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr18002731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása