7óra7

És a happy enddel mi legyen?

És a happy enddel mi legyen?

2011. 02. 06. | 7óra7

Prolik (Ingyenélők) - Kaszás Gergő A Színház című folyóirat 2011. januári számában megjelent elemzésünk az egri Prolik és a komáromi Lumpok összehasonlításáról már online is olvasható!

"Néhány hét különbséggel mutatta be Csiky Gergely Proletárok című drámáját a Komáromi Jókai Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház. A két produkció összevetése több aspektusból is érdekes, hiszen nem egyszerűen különböző felfogású előadásokról, hanem két, egymástól minden tekintetben - a rendezéstől a dramaturgián át a karakterépítésig és az értelmezésig - teljesen eltérő koncepcióról van szó. A komáromi Lumpokat jegyző Valló Péter és az egri Prolikat rendező Máté Gábor személyében mintha két iskola birkózna egymással: a hagyományos és a rendezői színház, még ha ezek nem egymást kizáró fogalmak is. Amennyiben egy alkotógárda megírt drámának veselkedik neki, akkor szükségszerűen meg kell birkóznia az adott szöveggel, és a Proletárok esetében Csiky Gergely igen izzasztó textust hagyott maga után: egy aljas érdekekkel átszőtt, velejéig romlott, kisstílű világban, ahol két hónap alatt lesz egy gyerekből vénlány, egy anyából és egy szeretőből áruló, ahol mindent a pénz és a jólét iránti kicsinyes vágy és önzés mozgat, ahol ember embernek nemcsak farkasa, de keselyűje is - hogy lehetséges ott hepiend? A válasz az, hogy nem lehetséges.

Ám az egri és a komáromi 'nem' között egy komplett világnyi - nem is különbség - szakadék van. Mégpedig a putrik és a lecsúszott középosztály közti. Előbbi látványos fertője jóval explicitebb, mint az utóbbi kopott, de a hajdani fényt és előkelőséget a falakban, bútorokban és az allűrökben őrző miliője. Máté szuggesztív közegbe, fekete díszletbe helyezi a már a bőrükön is a rothadás jeleit viselő szereplőket, s a putri hideg klausztrofóbiájában az első pillanattól elképzelhetetlen minden, ami nem fekete; Valló Péternek azonban a már ugyan pasztell, de mégis fényes közegbe - miközben megbarnult képeket vetít a játékteret határoló vásznakra - bele kell vinnie ezt a feketét, és ez jóval nagyobb feladatnak tűnik rendező, színész és persze néző számára egyaránt, hiszen bonyolultabb képletekkel kell dolgoznia mindenkinek."

>>> A teljes elemzés elolvasható a szinhaz.net oldalon >>> Prolik (az egri Gárdonyi Géza Színház előadása) a 7óra7-en >>> Lumpok (a Komáromi Jókai Színház előadása) a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr478003901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása