7óra7

Csak egy mese
7óra7: (4/10)
Közösség: (0/10)

Csak egy mese

2011. 01. 10. | 7óra7

Hogy ez merőben valószínűtlen? Igaz, de kit zavar ez egy mesében? Nyilván azt, aki úgy gondolja, hogy a gyerekek nem valamiféle szellemileg visszamaradott lények, akik számára feltétlenül ezerszeresére kell torzítani az egyes történeti elemeket, hogy azt megértsék, hanem teljesen normálisan értő és látó nézők, akik képesek gondolkodni, ha az ő nyelvükön szól hozzájuk valaki. Sebestyén Rita, az adaptáció készítője azonban ezt úgy hidalja át, hogy nem elégszik meg Dickens szolid befejezésével, miszerint Scrooge felemeli Bob fizetését, és kvázi-nagypapává válik a családjában. Ez ebben az előadásban kevés, itt minden és mindenki részesül Scrooge pénzéből, aki így az egész város jótevőjévé lesz, nyilván, hogy totális legyen az öröm és a meghatódás.

Amúgy az előadásnak van egy mesélője is, Scrooge unokaöccse, Fred, ő mondja el nekünk a történetet, amelyből kiviláglik, hogy szó sincs itt szellemekről meg látomásról, az nyilván nem korszerű; az egész kísértetesdit, amelyben Scrooge szembesül a Múlt, a Jelen és a Jövendő Karácsony Szellemével, az ő barátai jelenítik meg a bácsi nappali szobájában. Hogy mi az oka a mese materializálásának, nem tudható, és arra sem kapunk választ, hogyan kerülhet egy fukar és zsémbes öregúr nappalijába egy komplett színtársulat, illetve a történet szerint megidézett Cratchit-família háza és ebédlője, amiből arra következtethet az ember, hogy a dramaturgia megbeszélésekor az alkotóközösség minden felmerülő kétségre a "na de ez csak egy mese" fordulattal válaszolt, és ezzel tulajdonképpen bármilyen zöldség feltálalható karácsonyi matiné címén.

Karácsonyi ének - Borsos Bea, Rácz Tibor, Poroszlay Kristóf

Karácsonyi ének - lent: Barnák László, Jarábik Klára Tóth Miklós rendező azt a feladatot vállalta, hogy lerendelkezi a produkciót, és örömmel állíthatjuk, hogy ebben nincsen hiba, mindenki időben és rendben elő tudja adni a szövegét, és zajlik a mese. Hogy az amúgy is meglehetősen szűkre szabott, alig másfél órás előadás első harmada után megélénkül a nézőtér, csak azt jelzi, hogy a kisiskolás bérletes nézők a színház hirtelen varázsának elmúlta után nem igazán tudják lekötni magukat, hiszen nem nagyon van mivel. A primér történetmesélésből ekkorra már nagyjából kiderült számukra, hogy itt egy gonosz bácsiból jó bácsit fognak csinálni a jófej zenélő-táncoló fiúk és lányok, és mivel további szellemi feladványt, esetleg kommunikációt nem tartalmaz az előadás, elkezdték megvitatni egymással a látottakat, csak hát ekkor még az előadás jó része hátra van.

Komolyra fordítva a szót: az előadásról ordít, hogy kötelezően letudandó feladat egy karácsonyi produkció a színház számára, és nem több. Az előadásnak nincs több célja annál, hogy megtörténjen, ami a legrosszabb, ami a gyerekeknek szánt színházzal történhet. Ha már a szegedi színház ambicionálja a legkisebb korosztály számára előadások készítését, ahhoz a gyerekeket nem ártana komolyan venni, és az ő nyelvükön beszélni a színházat, nem valamiféle "csökkentett üzemmódban" _letudni a matinét_.

A színészek feladata ebben a rendszerben az intenzív jelenlét, és ezt ők hibátlanul abszolválják is. Rácz Tibor fojtott, reszelős kiabálással méltatlankodik Scrooge-ként, átváltozásáért aztán ő aratja a legnagyobb tapsot. Savanyu Gergely (Fred, a mesélő) igyekszik értelmesen megszólítani a gyerekeket, amivel az elején be is tudja őket húzni a történetbe. De lendületes mindenki: Borsos Beáta, Somló Gábor, Szilágyi Annamária, Poroszlay Kristóf, Barnák László, Jarábik Klára, Szalay Diána, Sipos Evelin, Köblös Gergely, Horváth István. Van zene is (Pap Gábor), mozgás és tánc is (Víg Ágnes), furcsa, látványos és színes jelmezek (Földi Andrea), praktikus, mozgó díszletek és stílusos bábok (Grosschmid Erik), szóval minden, ami kellék kellhet egy gyerekelőadáshoz, adott. Most már csak azt kellene eldönteni: _mit, miért és hogyan_ lenne _érdemes_ játszani a legfiatalabbaknak. Teljes értékűen.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr368002761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása