7óra7

Csodavárók
7óra7: (4/10)
Közösség: (0/10)

Csodavárók

2010. 12. 11. | Turbuly Lilla

Az esőcsináló - Nemcsák Károly, Lux Ádám

Pedig az a színháztörténeti érdekesség hozzánk köti, hogy a szerző, N. Richard Nash annak idején egy magyar író, Török Sándor egyik színművét, A komédiást vette alapul a saját drámájához. Az eredeti mű nem lett sikeres, Török Sándort meseregények szerzőjeként (Kököjszi és Bobojsza; Hahó, Öcsi! stb.) ismerjük, Nash színművét azonban világhírűvé tette a belőle készült film Burt Lancaster és Katharine Hepburn főszereplésével.

De vissza a soproni előadáshoz! Ha egy darabban a szereplők többször is elmondják, hogy kibírhatatlan a meleg, sőt, odamennek a hőmérőhöz, és leolvassák, hogy 36 fok van, és teszik mindezt állig begombolkozva, ingben, mellényben, adott esetben szmokingban, azt nem írhatjuk kizárólag a jelmeztervező (Tiara) számlájára. Persze, ennek ellenére is megszülethetne a fojtogató, emberpróbáló hőség érzete a színpadon és a nézők fejében, de ez nem történik meg. Ahogy sok más minden sem történik meg, aminek meg kellene ahhoz, hogy a nézőtéren higgyünk a színpadon történtek igazságában. Mert el kellene hinnünk, hogy Lizzie-t (Németh Borbálát) tényleg csak Starbuck (Nemcsák Károly) képes életre kelteni azzal, hogy meglátja benne a Nőt, így, nagybetűvel. (Itt felvethető az a kérdés is, hogy 2010-ben hogyan viszonyulunk a darabnak ahhoz az alapállásához, hogy egy nő életét kizárólag és egyes egyedül a házasság oldhatja meg, de úgy tűnik, az előadás számára ez nem kérdés, elfogadja ezt az alapállást.) És el kellene hinnünk azt is, hogy Starbuck tényleg képes arra, hogy megváltoztassa a körülötte lévők életét, sőt, esetleg még arra is, hogy tényleg esőt varázsoljon. Elbizonytalaníthatja a nézőket, hogy a darab úgy indul, és sokáig úgy is halad, mintha az ötvenes évek egyik tipikus amerikai drámáját látnánk, és aki a történetet nem ismeri, találgathat, hogy vajon ki fog meghalni a végén. Aztán a végére nagy hirtelen egy vígjátéki zárlatot illeszt Csiszár Imre, mindenki boldog és elégedett, de ez az addigi darabépítkezésből nem következik, nincsenek előzményei, így inkább zavart kelt, minthogy feloldást jelentene.

Az esőcsináló - Németh Borbála, Nemcsák Károly

Talán a fentiek ellenére is elvihetné az előadást a hátán a két főszereplő, ha amúgy istenigazából felsisteregne közöttük és körülöttük a levegő. Németh Borbála azonban Lizzie-ként nem csak a szerepe szerint tűnik bizonytalannak, és alakítását ritmikai problémák is jellemzik. Az első felvonásban olyan gyors tempóra kapcsol, hogy alig lehet követni, később szerencsére lelassít. Nemcsák Károly (Starbuck) először mintha a Mario és a varázslóból a démonikus varázslót alakítaná, aztán lesz belőle egy dörzsölt, a képzelt esőt is dollárrá változtató csaló, végül egy alapvetően jóindulatú, kedves csibész, akinek teljesül élete álma: végül tényleg sikerül esőt varázsolnia. Ami nem változik az előadás során: a túl széles gesztusok és a túlzott színpadi jelenlét, ami már-már a paródia irányába billenti a figurát. A két Curry fiút Lux Ádám és Beszterczey Attila alakítja, Lux Ádám Noah szerepében keserű és gyanakvó, a családi gazdaság terhét és húga sorsát egyként szívén viselő, kötelességtudó fivér, Beszterczey Attila Jimként kedves, életvidám fiú. Ujlaki Dénes visszafogott színészi eszköztárral teszi emlékezetessé és szerethetővé a lánya sorsáért aggódó apa figuráját. Győri Péter (File) és Zsolnay András (Sheriff) egyaránt korrekt alakítást nyújtanak. Krsztovics Sándor díszlete alkalmas teret biztosít a két fő helyszínen zajló játéknak.

Az esőcsináló - Lux Ádám, Németh Borbála, Ujlaki Dénes

A darab végén megtörténik a csoda: a hosszú aszály után megérkezik az életet jelentő eső. A színpadi csoda viszont ezúttal elmaradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr778002789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása