7óra7

Piedesztál
7óra7: (2/10)
Közösség: (4/10)

Piedesztál

2010. 10. 18. | 7óra7

Meglehetős fejtörést okoz ez előadás: vajon mit jelenthet, ha egy krampusz kegyetlenül megaláz, és agyontorzított elektromosgitár-kakofónia közepette megkúr egy angyalt? A közönségnek két és fél órája van rájönni erre a jelentős mondanivalóra, de ezzel nem maradhat abba az izzasztó, kimerítő, gigászi harc a Tudásért, mellyel annyi nélkülözésben leélt, kegyvesztett év után végre megjutalmaz minket A Művészet. Az ördög ugyanis onnan támad ránk, ahonnan a legkevésbé várnák a magasan kvalifikált elitkultúra erkölcsben megőszült végvári vitézei: a tévéből. A meghatóan igaz művészi tisztánlátás csillogó etalonja végre lerántja a leplet rothadó világunk hívságairól és felszínességéről, bűzös erkölcstelenségünk bűnben edzett lelketlen mocsaráról.
És milyen igaz! A média báránybőrébe bújtatott farkas úton-útfélen eszi ártatlan Piroskáit, miközben valóság show-k és egyéb mételyek álruháját öltve plántálja bűnös csíráit a csellengő polgárok lelki bugyraiba. Hiába ész, akarat és képzet, a bizonyosság vágyával kibélelt emberi lélek büntetése a kárhozat (nesze neked vak hitet felváltó bűnös gondolkodni vágyás!). És kit eme kétely fojtogat, joggal kényszerül az örök kárhozatra. Még szerencse, hogy az alkotói folyamatot nem gátolták efféle-fajta kételyek. Ez esetben ugyanis nem kell azzal törődni, ha a darab egyes jelenetei nem kompatibilisek az alkotók által kijelölt kerettel (nevezetesen nem passzírozható bele egyetlen tévés klisébe sem), nem üti fel fejét a komplexitásra való törekvés, és hál' istennek még a karakterábrázolással (ne adj isten személyiségekkel!) sem kell foglalkozni, de minek is, amikor minden olyan világos és tiszta?
Doktor Faustus, Budapesti Kamaraszínház

Kolovratnik Krisztián, Majzik Edit
Az pedig külön szerencse, hogy ez a nagy munkával összehordott izzadságszagú közhelyhalom olyan méretű intellektuális redukciót képvisel, ami egy ilyen kesze-kusza rendszerbe rejtve illékonyabb a forró nyári napon betonra csöppenő könnycseppnél, mely felszárad, mielőtt bárki tudomást vehetne szomorú sorsáról. A következetlen építkezés, és az egyszerűségében a gagyitól sem mentes (gondoljunk csak azokra a nívós antrékra, mellyel a Rossz Szellem örvendezteti meg a közönséget pont annyival többször, ahányszor kellene) ormótlan sekélyesség ugyanis tartalmilag szelíd marad, lévén a nézőt semmi nem inspirálja arra, hogy bármilyen viszonyt kialakítson a színpadi történésekkel, nem mellesleg Káel Csaba rendezése amennyire acélos erkölcsileg, annyira puha és formátlan színházilag, enélkül pedig színházban hatni szerencsére nem lehet.
Doktor Faustus, Budapesti Kamaraszínház

Egri Kati, Kolovratnik Krisztián
Káel rendezéséből minden hiányzik, amiért az embernek a legkisebb ingerenciája is támadhat színpadon embereket nézni, ugyanis az előadás minden egyes pillanatából a rossz árad, a szépség, a finomság, a stílus még csak igényszinten sem jelenik meg a színpadon, a karakterábrázolás pedig csak homályba vesző alaktalan délibáb, éppen ezért valamennyi szereplő csak szélmalomharcot folytat saját figurájával. Hogy miért lett Faustusból jampi nőcsábász, és Kolovratnik Krisztián miért a tenyérbe mászó nagyzoló torokhangot használja csak hangsorok megformálására, az legalább akkora kérdés, mit hogy Egri Kati, Spindler Béla, vagy Nagy Viktor mikor kényszerült utoljára ilyen merev, fantáziátlan és kapaszkodók nélküli játékra. Bozsó Péternek is csak a hálás kívülállás adja meg azt a lehetőséget, hogy legalább műsorvezetőként valamennyire természetes eszközöket használhasson, és szerepben legyen kínos.
Doktor Faustus, Budapesti Kamaraszínház

Egri Kati, Kocsó Gábor, Majzik Edit, Kolovratnik Krisztián
Faustus legalább annyira alaktalan és szerethetetlen, mint maga az előadás, nem kell arra fecsérelni a drága időt, hogy drukkoljunk vagy szorítsunk főhősünkért, esetleg éppen ellene, így kénytelenek vagyunk azzal a gondolattal harcolni, hogy vajon mekkora hitele van egy olyan olyan előadásnak, amely a felszínesség minden eszközévél, annak értelmezése nélkül ostorozza az értelmetlen felszínességet?

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr228002955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása