7óra7

Hőkölés nélkül
7óra7: (6/10)
Közösség: (0/10)

Hőkölés nélkül

2010. 10. 18. | 7óra7

Felütésként egy Ady-vers található a Szegedi Kortárs Balett Homo Hungaricus című előadásának műsorfüzetén. A hőkölés népe a vertnek született nemzetről beszél, és Juronics Tamás is mintha erről szeretne szólni: a négy évszakban előforduló jellegzetes tevékenységeken keresztül jellegzetes sorsokat, helyesebben állapotokat (mert meglehetősen változhatatlannak tűnik itt minden) mutat meg: az embert beszippantó ideológia, a szerelmet megölő távollét, az erőszak a szalmabálák közötti szimbólumfalu meghatározói.
A színpad jobb sarkában kis házikonyha, ahol az apa és az anya (Tarnavölgyi Zoltán és Markovics Ágnes) éli a mindennapokat, a favágást, az ebédfőzést, a lefekvést, az ébredést, az aratást, a hideget és a meleget. Körülöttük pedig, számukra szinte észrevétlenül, elszáguld a történelem. A történelem determinálta változások sorsokat alakítanak át, s ezzel a falu tehetetlen. A jobb élet, az izgalmasabb katonalét reményében távozó fiú barátnőjére szemet vet az éppen uralkodó ideológia által szinte benyelt fiú, aki a hatalmat, pontosabban a rendelkezésére álló erőszakszervezetet (a két befolyásolható pribéket) saját céljai elérésére használja, de már az esküvő utáni pillanatban hetyeg a faluszéli helyre kis cigánylánnyal. A megszülető utódban pedig önmagát ünnepli, és a szenvedő anyával már senki nem törődik. A hosszú idő után hazatérő volt barátja ágrólszakadtan issza egyedül az asztalnál a pálinkát, csak egyetlen reménysugár van: a hangsúlyosan mai ruhába öltözött testvérpár, akik talán – a hagyományokat megtartva – új energiát és szemléletet visznek a rendszerbe, amely a maga sorscsapásait már közönyösen, szinte rutinszerűen szenvedi végig.
Homo hungaricus, Szegedi Nemzeti Színház

Juronics Tamás érezhetően szimbolikusan akarja ábrázolni a huszadik században magára maradt falusi lét egyedüllétét, szegénységét, a különböző államberendezkedések előidézte katasztrófát. Itt senki nem törődött semmivel, leginkább a falusi emberekkel sem, pedig fantasztikus kincs: emberség, munkabírás, az lélek mélységeit kifejező zenék és dalok halmozódtak fel a vidéken. Az előadás a négy képben halad előre az időben, rendkívüli intenzitással mesél a mozgás nyelvén. A sok szegmens azonban csak nehezen oldódik egésszé, a sok kitérő és ismétlés miatt nincs meg a produkcióban az a határozottság, keménység, amely valóban egységessé tudná szervezni a példázattörténetet. Ahogyan az sem világos mindig, hogy példázatot látunk, néha a hagyományos történetmesélés felé megy el az előadás, ami meglehetősen fárasztó betéteket is eredményez. Pedig a körülmények és a szándékok kifejezetten erősítik az alapvető koncepciót, kár, hogy nem avatkozik közbe határozottabban a dramaturgi kéz.
Homo hungaricus, Szegedi Nemzeti Színház

Ami mégis kifejezetten átlendít ezeken a szakaszokon, az a népzenéből és népdalkincsből építkező zene: intenzíven, élettel telien, a mozgásokhoz minden szempontból illeszkedve hangzik a muzsika (zenekar: Patyi Zoltán, Lipták Dániel, Nagy Gábor, Králik Gusztáv), számos ritmushangszer gondoskodik arról, hogy ne legyen egynemű a hangzásvilág, Ivánovics Tünde éneke pedig képes a dalokat egyrészt közel hozni, másrészt az előadás narrációs eszközeként közvetíteni azokat.
Homo hungaricus, Szegedi Nemzeti Színház

Bár a történet egyszerűsítéséből adódóan könnyen elindulhatna az előadás a demagógia irányába, ráadásul az időnként túlbonyolított fogalmazás is nehezíti a táncosok dolgát, ez mégsem történik meg, ugyanis Juronicsnak sikerül valóban jelzésértékűen elénk tárni azt, amit ő a vidékről gondol. S mivel ez a mondandó érvényes, nyugodtan lehetne akár tisztábban, célratörőbben, egyszerűbben is fogalmaznia.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr458003103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása