7óra7

Hátulról mellbe
7óra7: (9/10)
Közösség: (8/10)

Hátulról mellbe

2010. 10. 18. | 7óra7

A tehetség az egyik legszebb szavunk. Ennyire tiszta, magasztos, és tiszteletet ébresztő, feltétlenül pozitív fogalmunk talán csak nagyon kevés van. Pedig a tehetség legalább annyira veszélyes, mint amennyire hangzatos. Ha vegyül az érzelemmel, akkor aztán végképp kétséges, hogy tulajdonosának áldást vagy verést jelent-e. Ha pedig egy családba születik egy tehetség és egy lumpen, akkor egy nő könnyen össze tud dönteni mindent, amit e magasztos szó felépített.
Henrik pontos, korrekt, a szakmájában hibátlan. Úgy zsonglőrködik a számokkal, mint Beethoven a kottákkal, bankjában pótolhatatlan, jellemében kikezdhetetlen. A boldog jövőt építgeti vadiúj villájában, ahol már a gyerekszobának is pontosan megvan a helye. Ekkor érkezik a hír, hogy szerelme hozzáment máshoz, és nem lesz sem gyereksírás, sem közös lagzi. Nem csoda, hogy Henrik megtörik. Öccse, Karl, akit Henrik folyamatosan támogat pénzzel, megpróbálja rávenni bátyja egyetlen bizalmasát, hogy vegye rá Henriket életbiztosítás megkötésére. Henrik eközben elkezdi tervezni sikkasztását, és új életét valahol messze, egymillió rubellel a zsebében. Az álom persze az első pillanattól kezdve halálra van ítélve, és nem azért, mert az egymilliót Henrik ne tudná összevarázsolni a könyvelésből.
Kutyakeringő

A háttérben Schmied Zoltán, elöl: Mészáros Béla
Gothár Péter rendezésében az előadás nemcsak egy reményvesztett krimi, de mély sorsdráma is lett. Mészáros Béla ugyanis Henrik életútját a jól menő üzletembertől a zavarodott félőrültig pontosan leköveti, pengeélen táncolva a józanság és a zavartság között, de egy pillanatig sem hiszi el azt, hogy az az egymillió bármilyen bajára gyógyír lehet. Az egymillió csak bosszú, cinikus megkérdőjelezése a tehetségnek, és annak erejének, Mészáros pedig ezt egy pillanatra sem téveszti szem elől. Az öccsét alakító Keresztes Tamás Karl karakterét gyakorlatilag egy két lábon járó galandféregként jellemzi, akinek álműveltsége mögé rejtett végtelen ostobasága még pökhendi felsőbbrendűségi tudattal is vegyül, kicsinyességénél és kapzsiságánál tán csak a gerinctelensége nagyobb. Az ő kettősük az egyenlőtlen testvéri viszonyokból adódó feszültség szikrázó lenyomata. Játékuk külön-külön is erős, de egymásnak feszülve mutatkozik meg igazi erejük.
Az előadás tulajdonképpen az ő tökéletes ellentétükre épít, amelyben mintegy közvetítőként jelenik meg Alexandrov, aki az „alamuszi nyuszi nagyot ugrik” örök igazságaként szúrja hátba Henriket, igaz, nem mint barát, „csak” mint szolga. A Kocsis Gergely által minden rezdülésig átélten megformált karakter végig rejtőzködő-jelentéktelen tud maradni, egy pillanatra sem sejtetve, hogy a tehetség az ő karakterében is kulcsszerepet fog játszani, mindössze a lappangó állat és az elfojtott agresszió, illetve a hataloméhség vehető ki porig alázott karakteréből. Pelsőczy Réka mattrészeg utcalánya Henriknek az utolsó csalódás a nőkben, és a pénzért vehető boldogságban. Jordán Adél Jelizavetája pedig, aki Henrik elhagyása után Karl mellett fog élethosszú kanosszajárásba, még sokáig hirdetni fogja, hogy hogyan lehet sminkkel és piával megtartani a rossz döntések okozta teher préselő súlyát.
Kutyakeringő

Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Jordán Adél
Gothár Péter nagyon erős, a groteszket a realitással pontos arányérzékkel keverő előadása a feketekomédiából indul, és végig megtartja humorérzékét. Ehhez mért a dramaturgiai munka, amely Ungár Júlia következetességét dicséri, valamint a szűk csatornaszerű színpad, amely a nyomasztó atmoszféra megteremtését szolgája (tervezője maga a rendező).
A tragédia persze elkerülhetetlen, és a megmaradó kép nem túl kecsegetető. Sem szerelem, sem öröm, sem szín nem marad Henrik után. Győz a tehetségtelen, vagy az, aki a tehetségét csupán az önös érdekek mentén, a mutyi és a csalás szolgálatába állítja. De egy olyan világban, ahol mindent a pillanatnyi érdekek és a bosszúvágy vezérel, ott nem is lehet ennél sokkal többet várni. Mindenki úgy él meg, ahogy tud. Fű alatt. Ügyeskedve. Aztán hátulról mellbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr638004481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása