7óra7

Stockholmban születtem, színésznőt szerettem
7óra7: (10/10)
Közösség: (0/10)

Stockholmban születtem, színésznőt szerettem

2010. 10. 03. | 7óra7

A Pinceszínház előadása Greta Gustaffson, a későbbi Greta Garbo színésznő magánéletének és híressé válásának történetét tárja elénk, magánlevelezései alapján. A színdarab során megismerjük a művésznő érzelmeit, amelyek lakótársnőjéhez, Mimihez, filmrendezőihez, hazájához fűzték, illetve múltját, ami igen nagy hatással volt későbbi életére. Emellett ízelítőt kapunk egy igazi művészlélek személyiségéből: az állandó önbizalomhiányból, a nem szűnő birtoklási vágyból és önzésből, és az elképzelhetetlen mélységekben megélt érzelmekből; kudarcokból, sikerekből, szerelemből, lázadásból, tehetetlenségből, iróniából, szabadságból.
Valószínűleg nem mindenki tudja, vagy tartja fontosnak, hogy Greta Garbo a saját neméhez vonzódott. Életében egyetlen szereleme volt: Mimi, akivel még színészi tanulmányai során ismerkedett meg és miután barátságot kötöttek, összeköltöztek. Mindketten máshogy viszonyultak kapcsolatukhoz, Miminek ez mindössze szórakozás volt, egy új dolog kipróbálása, mindamellett, hogy Gretát barátként mindenkinél jobban szerette. Greta érzelmei azonban komolyak voltak. Mimiben látta mindazt, ami belőle hiányzott és tudta, hogy akaratosságát és állandó önsajnálatát senki más nem lenne képes elviselni. Az előadás különlegessége, hogy ezt a nem mindennapo kapcsolatot hihetetlen természetességgel jeleníti meg: mintha a világon nem is létezne más ember Greta életében, csak Mimi, egyszerre barát, anya, testvér és társ. Színésznő és színésznő viszonyát is láthatjuk kibontakozni ebben a kapcsolatban. A féltékenykedések egymás munkájára, életére, a fogadalomtételek, hogy örökké együtt maradnak, és soha nem játszanak filmszerepet. Aztán minden megváltozik. Greta Amerikába költözik, Mimi férjhez megy és családot alapít. Barátságuk azonban életük végéig összeköti őket, Gretának nem is marad más magányos időskorára.
Szántó Erika rendezése kiemeli a magánlevelezésből az általa legfontosabbnak vélt részleteket. Egy a háttérben elhelyezett vászonra kivetítik azokat a jeleneteket, amik kihagyhatatlanok az életrajz szempontjából, de nem fontosak a Mimi-Greta kapcsolatban, vagy a filmszínésznő személyiségének árnyalásában. A különválás utáni első levélváltásoknál még magyarázatul szolgál a közönség számára a színpadon az írógép, és mindkét színésznő felolvassa ugyanazt a szöveget, a levélírás-levélolvasás érzékeltetésére. Ezt később a rendező elhagyja, hisz feleslegessé válik. Ekkortól a távolság érzékeltetésére egy tükör szolgál, amely más-más megvilágításnál máshogy viselkedik: ha szemből kap fényt, tükörként funkcionál, és így önreflexiókra lehetőségét teremti meg, ha pedig hátulról érkezik a fény, látszik rajta keresztül a mögötte álló személy, ezzel azt a hatást érve el, mintha a távolból figyelné a színpadon állót.
Az ötletgazdag rendezéshez kreatív díszletek és jelmezek párosulnak. Bujdosó Nóra plafonig érő bőröndtornyokat ad Szántó Erika kezébe, amelyek megadják az alaphangulatot és az alapbenyomást a színésznő szüntelen változó életéről. Jelmezei ugyancsak leleményesek. Mimit úri rangjához illő elegáns, pasztell-színű, nőies ruhákba öltözteti, míg Gretát hétköznapjaiban mindig egyszerű, fekete öltözékben látjuk. Amikor ki kell öltöznie a nagy eseményekre, mindig olyan jelmezekben jelenik meg, amelyek egyéniségétől ugyanannyira távol állnak, mint maguk a flancos ünnepségek.
Az atmoszféra tehát adott, és ehhez még hozzáadódik a két színésznő lehengerlő játéka, akik hibátlanul dolgoznak, mind együtt, mind külön-külön. Fullajtár Andrea hol kemény, hol nőies mozdulataival, hol erőszakos, hol engedékeny magatartásával, hol magába roskadt testtartásával, hol kihúzott hátával, hol szerelmet, hol gyűlöletet, hol fájdalmat tükröző pillantásaival eleveníti meg Greta Garbo csapongó személyiségét, változó érzelmeit és el nem múló szeretetét. Szandtner Anna bájos, angyali arca, szőke, göndör hajfürtjei, higgadt mozdulatai és nyugalmat árasztó hangszíne pontosan azt a Mimit testesíti meg, akit Greta jobbik feleként szeretett.
Bár Greta Garbo híres színésznő volt és csodálta őt a fél világ élete mégis hasonló lehetett a mienkhez. Ő is szeretett, ő is szenvedett, ő is híres akart lenni, ő is hosszú utat tett meg a sikerért, ő is belefásult, ő is nyugalomra vágyott, ő is félt a népszerűségtől. Érdekes élmény színésznők által alakított színésznők életén át megtapasztalni, hogy ők sem nem jobbak, sem nem rosszabbak, hanem éppen ugyanolyanok, mint a hétköznapi emberek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr28004233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása