7óra7

Hajánál fogva
7óra7: (4/10)
Közösség: (0/10)

Hajánál fogva

2010. 10. 03. | 7óra7

Önvizsgálat, azonosulás, különbségek, én és más, énkép, más-kép. Két táncos, akik egymás komplementerei, tükörképei, az egyik tartja-irányítja-használja a másikat. Zoe Scofield koreográfus és Juniper Shuey videóművész Repedések című előadása a Trafóban pontosan annyit mutat magából, mint amit a leírás ígér. Kérdéseket és általánosságokat, semmi többet.
A három részre tagolt produkció elején átlátszó függöny választja el a játékteret a nézőktől. A „vásznon” tükrök, fényesnek látszó téglalapok, amelyek (ahogyan a színpad maga is később) vetítési felületként szolgálnak. Meg füst. Aztán az elválasztást szolgáló lepel lehullik, a mostanában annyira divatos, nagyon jelentősnek és súlyosnak tűnő (valójában pont ezeket az attribútumokat pótló), határozott füst átárad a nézőtérre, de szigorúan anélkül, hogy a színpadon történtekből bármi beszivárogna a közönség soraiba, az ott marad a színpadon. Amit látunk harminc percben, egyrészt nagy fizikai munka, még akkor is, ha a két táncos egyáltalán nem „érzi” egymást, másrészt néhány izgalmas kérdésfeltevés (főként a két- és a háromdimenziós táncosok, figurák, alakok egymáshoz képestisége, viszonya), csak egyszerűen semmi konkrét. Egy mozgás- és ötletsor, ami csak látszatra háromféle, valójában inkább egy koncepció nélküli, ad hoc, ám igen bonyolult koreográfia „repedések” témakörben, ami meglehetősen nagy segítség, hiszen elég tágan és mélyen értelmezhető fogalom ahhoz, hogy tulajdonképpen bármi beleférjen. Így is van: van itt egy társadalmilag értendő Münchausen báró-variáció (amikor az egyik táncos „saját” hajánál fogva rángatja a másikat, majd viszont), úszás az ismeretlenben, át- és átrendeződés. De hogy mi a látottaknak a célja azon kívül, hogy elénk tárják egy összművészeti brainstorming eredményét az előadás címének apropóján, az nem derül ki.
A felvetett kérdések pedig érdekesek lehetnének, de rendezőelv és tulajdonképpeni szándék nélkül az előadás unalmas, és a gyér taps is annak bizonyítéka, hogy nem igazán érintette meg a közönséget. Csak az a szerencse, hogy az este itt még nem ért véget.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr188004425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása